koronavírus

Túl a csúcson? Napok óta csökken az aktív esetek és az ellátásra szorulók száma

Három napja csökken az aktív fertőzöttek száma. A 2021. április 13-i 272 974 fő, ami talán a harmadik hullám csúcsaként is felfogható, április 16-ra 271 516 főre csökkent. A napi fertőzések csökkenő száma már látható hatással van arra is, hányan szorulnak kórházi kezelésre. A halálozások száma viszont továbbra is magas, amiben az intubálásra szoruló betegek alacsony túlélési esélye is közrejátszik. Heti összefoglalónk.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

 

Galgóczi Ágnes 2021. április 14-én az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az aktív esetek számában hosszú idő után csökkenés mutatkozott, a 2021. április 13-i 272 974 fertőzött másnapra 908 fővel kevesebb lett. A csökkenő tendencia az ezt követő napokban tovább folytatódott, 2021. április 16-án 271 516-ra. Két és fél hónap után tehát csúcsot ért az aktív esetek száma. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője szerint ugyanakkor a látványos csökkenés eléréséhez továbbra is szükséges a korlátozások betartása.

Az aktív fertőzöttek számának napi alakulása Magyarországon az elmúlt 90 napban

Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar oltási terv: 2021. április 13-ig már 3 millióan megkapták az első adag védőoltást.

Ez azt jelenti, hogy mindössze egy hét alatt félmillió fővel nőtt az oltottak száma: 2021. április 6-án értük el a korlátozások enyhítéséhez szükséges 2,5 milliós határt. A kormány már a következő, 3,5 milliós cél elérésekor várható újabb enyhítést is megemlítette: a vendéglátóhelyek megnyithatják teraszaikat és kerthelyiségeiket. Ettől függetlenül a továbbra is fennmaradó szabályok betartását kérik: a maszkviselést, az este 10 és hajnali 5 közötti kijárási tilalom figyelembe vételét. Jó hír az első oltottak gyorsan növekvő száma, de a teljes védettség a második adag után 1-2 héttel alakul ki, és az oltás csak a betegség súlyos lefolyása, annak halálos kimenetele ellen véd.

A magyar oltási terv állása

Gulyás Gergely a 2021. április 15-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy nőtt az oltási hajlandóság, már 4,2 millióan regisztráltak oltásra. Elmondása szerint május végére mindenkit beolthatnak, aki regisztrált”. Legutóbb 2021. március 30-án és 2021. április 8-án közölte a kormány az oltásra regisztráltak számát. Március 30-án ez 3 620 000 fő volt, 8-án pedig 3 950 000, tehát 9 nap alatt 330 000 fő döntött az oltás felvétele mellett. Ez átlagosan napi 36 666 főt jelent. Április 8. és 15. között pedig 250 000 fővel nőtt ez a szám, ami átlagosan napi 35 714 főnek felel meg. Ugyan nem sokkal, de az oltásra jelentkezők számában enyhe csökkenés volt.

Érdemes azonban megfigyelni, hogy Gulyás az összes regisztrált oltását jósolta május végére – nem pedig a teljes lakosságét. Ez alapján feltételezhető, hogy a kormány is tudatában van annak, hogy a közeljövőben elérkezik az a pont, amikor a napi átlagosan 65 ezer fővel növekvő oltottak száma eléri a lassuló növekvést mutató regisztráltak számát. A kormány szerint ez a pont 2021 május végén érkezik el, a múlt heti számításaink alapján ez már a májusi hónap elején, 5 millió főnél bekövetkezhet.

Made with Flourish

Azoknak a száma, akik az első oltásukat megkapták Magyarországon

Az oltási terv májusi megakadásának elkerüléséhez emiatt továbbra is nagyon fontos az oltási hajlandóság növekedése, az hogy minél többen regisztráljanak és vegyék fel a védőoltást.

„Aki elutasít egy vakcinát, elutasítja az életet” – orvosok, asszisztensek az oltási kampányról

Rengeteg hír, álhír terjed a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban, ami egyre több embert bizonytalanít el és tart kétségek között. Pedig az orvosi szakma továbbra is határozottan kiáll az oltás mellett és hangsúlyozza annak fontosságát. Egészségügyi dolgozókkal, önkormányzatokkal beszélgettünk az oltás rendjéről, a kockázatokról, a félelmekről, a kiskapukról és arról, mire jó vagy nem jó az oltás. Olyan orvossal is beszéltünk, aki leszögezte: aki nála elutasít egy vakcinát, veheti a kartonját és mehet. Szerinte ugyanis az oltás el nem fogadása azonnali jegyváltás az intenzívre vagy a halálba.

Az egészségügy továbbra is nagy leterheltség mellett üzemel, a kórházi ápoltak száma 9459, a lélegeztetőgépen lévők száma 1117. Viszont az elmúlt hetekben jelentős csökkenés volt ezen a téren, 2021 március vége óta 3 ezerrel kevesebben szorulnak kórházi és négyszázzal kevesebben lélegeztetőgépes kezelésre. Ennek oka lehet egyrészt a csökkenő tendenciát mutató napi fertőzöttek száma – ami miatt kevesebben kerülnek kórházba –, másrészt pedig a továbbra is magas halálozási arány. Dr. Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese 2021. április 12-én, hétfőn elmondta, hogy az intubálásra szoruló betegek 80 százalékának nem tudják megmenteni az életét.

A kórházi ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők számának alakulása az elmúlt 90 napban

Ugyan a napi fertőzöttek száma az elmúlt hetekben jelentősen lecsökkent – 2021. március 26-án átlagosan 9253 új fertőzött volt, 2021. április 16-án csak 5216 –, az elhunytak száma továbbra is tartósan magas. Ez átlagosan 257 főt jelent minden nap, a héten 2021. április 12-én volt a legtöbb elhunyt, 291 fő.

Az elhunytak számának változása az elmúlt 90 napban

Kövesse a járvány hazai és nemzetközi adatait a naponta frissülő, megújult Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Szabó Krisztián

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás