koronavírus

Brüsszelezik, az ellenzéket szidja, a kormányt fényezi a hivatalos magyar járványügyi portál

Kigyűjtöttük, majd elemeztük a járványügyi tájékoztató oldal összes, november 14. és március 31. közötti bejegyzését. Az eredmény az őszi, tehát fél évvel korábbi kísérletünk fényében nem hozott sok meglepetést, azonban az világosan látszik, hogyan válik egyre inkább a kormány szócsövévé az eredetileg vírushelyzettel kapcsolatos tájékoztatásra szolgáló oldal. Különösen a vakcina-hírek esetében érhető tetten a jelenség.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Először november közepén néztük meg közelebbről a koronavirus.gov.hu bejegyzéseit. Akkor azt láttuk, hogy az oldal indulása óta – vagyis a 2020. március 4. és 2020. november 13. között – közzétett bejegyzések sorában jó pár propagandisztikus cikket is lehet találni:

A járványügyi kormányzati tájékoztatás minden hatodik bejegyzése propaganda

November 13-ig kigyűjtöttük a kormány hivatalos tájékoztatóoldalának összes bejegyzését és ezeket elemeztük. Szijjártó Péterrel lehetett a legtöbbször találkozni. A legtöbb ország a járványtájékoztató oldalát – nem meglepő módon – a járvánnyal kapcsolatos adatok, grafikonok és térképek közlésére, továbbá a különféle kormányzati intézkedések bejelentésére használja.

Az azóta eltelt közel 5 hónap alatt számtalan tájékoztatás jelent meg, amelyek típusuk szerint továbbra is hasonlóan oszlanak meg, mint a korábbiak. Új változás viszont, hogy a koronavírus elleni vakcinák egyre több hírben jutnak fontos szerephez. Ez persze nem meglepő, 2020 november végétől már lehetett tudni, hogy mikor jön az első vakcinaszállítmány, és a kormánykommunikációban is központi szerepet kezdett kapni az oltás.

Az oldalon 2020. november 14. és 2021. március 31. között összesen 1311 bejegyzés született. Ezeket a négy külön kategóriába soroltuk: 1. statisztikai adatközlés; 2. a járvánnyal kapcsolatos tájékoztatás; 3. a járványt is érintő tájékoztatás; 4. kormánypropaganda. Azt is kigyűjtöttük, hogy az egyes bejegyzésekben kik szólalnak meg, és mivel a téli időszaktól kezdve az oltás témaköre is egyre gyakrabban felmerült, azt is megnéztük, hogy pontosan hány bejegyzés foglalkozott a vakcinákkal az elmúlt időszakban.

Objektív tájékoztatás helyett kormányzati propaganda

Új gyűjtésünkben a tartalmak 40,1%-a teljesítette be eredeti funkcióját, vagyis tájékoztatást adott a koronavírussal kapcsolatban, illetve a járványhelyzettel összefüggő intézkedésekről is beszámolt. Az oldal indulása óta ezek teszik ki a bejegyzések 39,64%-át.

Viszonylag sok volt a statisztikai adatközlés is (22,7%); általában nap elején frissülő hazai és nemzetközi járványterjedéssel kapcsolatos híreket soroltuk ide, illetve újabban az oltóanyagok beérkezésével kapcsolatos rendszeres tájékoztatást is, például hogy pontosan hány adag vakcina érkezett az egyes típusokból. Az összes hírt tekintve ezek továbbra is a bejegyzések egyötödét (19,79%) teszik ki.

Ezt követték azok a hírek, amelyek csak közvetett módon kapcsolódtak a vírushelyzethez (19,4%): ide soroltuk  a gazdasági intézkedéseket, amelyekben ugyan megjelent valamilyen módon a járvány, de mégsem ez volt a központi témájuk. Ebben az esetben is felmerülhet a kérdés, hogy mennyire van létjogosultsága a gazdasági híreknek egy járványügyi tájékoztató oldalon, még akkor is, ha olyan intézkedésekről számolt be, melyek a vírushelyzetet is érintik. A teljes oldalt tekintve a posztok 23,15%-a ide sorolható.

Arra azonban már nehezen találnánk példát Európából,  hogy a bejegyzések egy jelentős része egyértelműen a kormány kommunikációs narratíváit türközze. A magyar kormányzat járványügyi oldalán viszont megjelenik a brüsszelezés, az „oltásellenes baloldal” kitétel, de a migrációt is sikerült a vírushelyzethez kapcsolniuk.

A járványügyi portálon ugyanis a bejegyzések 17,7%-a az elmúlt 5 hónap során burkolt vagy teljesen nyílt formában megjelenő propaganda volt. Ez majdnem minden ötödik bejegyzést jelenti, vagyis a 2020 márciusa és novembere közötti tartalmakhoz képest kis mértékben ugyan, de nőtt a propaganda aránya, ugyanis ekkor amikor a bejegyzések 17,2 százalékában köszöntek vissza a kormány narratívái.

Az alábbi diagramoknál az új gyűjtési időtartam napi felosztása mellett az oldalon megjelenő összes bejegyzés havi bontása is megnézhető, ezeket a szűrőgombokkal lehet kiválasztani.

A koronavirus.gov.hu oldalon megjelenő bejegyzések megoszlása típusuk szerint

A koronavirus.gov.hu oldalon megjelenő bejegyzések megoszlása típusuk szerint

Megjegyzendő: csak azokat a tartalmakat tekintettük propagandának, amelyek leplezetlenül a kormány álláspontját tükrözték. Így például ide kerültek azok a hírek, amelyek arról számolnak be, hogy „ha Brüsszelen múlna, nem lehetne feloldani a korlátozásokat és a kijárási tilalmat”, vagy, hogy „a Gyurcsány vezette baloldal azt szeretné, hogy minél tovább tartson a járvány”.

Emellett kormányzati agitációnak tekintettünk minden olyan hírt is, amelyeknek – annak ellenére, hogy a járványügyi tájékoztató oldalon jelentek meg – semmi közük a vírushelyzethez, sőt, maga a járvány vagy a koronavírus az említés szintjén sem került szóba a cikkekben. Ide elsősorban a gazdasági sikerekről beszámoló bejegyzések tartoznak, például Szijjártó Péter beszámolói egyes cégek gazdaság sikereiről, fejlesztéseiről vagy Novák Katalin családtámogatással kapcsolatos megszólalásainak többsége vagy éppen a 25 év alattiak szja mentességének bejelentése, amelyek inkább a kormányzati sikerkommunikációra rímelnek, nem tesznek hozzá semmit a járvány elleni védekezéshez, illetve a lakosság informálásához.

Szijjártó Péter beszélt a legtöbbet

A több mint 1300 új bejegyzésnél azt is megnéztük, hogy kik a leggyakoribb megszólalók. A lista első helyén Szijjártó Péter külügyminiszter található, aki 91 alkalommal jelent meg a koronavirus.gov.hu bejegyzéseiben. Őt Müller Cecília országos tisztifőorvos követi, de felfért még a dobogóra az Operatív Törzs másik tagja, Kiss Róbert alezredes is.

A koronavirus.gov.hu-n megszólalókhoz köthető bejegyzések száma

Orbán Viktor miniszterelnök ezt az időszakot tekintve kissé háttérbe szorult, mindössze 55 olyan cikk született, amelynek ő a megszólalója. A gazdasági hírek (és valamennyire a propaganda) jelentős arányát mutatja az a tény is, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter és Bodó Sándor az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára nagyobb szerepet kapott az oldalon, mint a vírushelyzetben illetékesebbnek tekinthető orvosok (így Merkely Béla, Szlávik János vagy éppen Kásler Miklós).

A koronavirus.gov.hu-n megszólalókhoz köthető bejegyzések száma

A honlap mind a 3597 bejegyzését tekintve is a külügyminiszter megszólalásait lehetett a legtöbbször olvasni, összesen 275-öt. Őt követi Müller Cecília 224 megszólalással, majd Orbán Viktor 154-gyel. Merkely Béla, Kásler Miklós és Szlávik János ennél jóval kevesebbszer, 18, 45 és 52 alkalommal kaptak külön posztot.

A koronavirus.gov.hu-n megszólalókhoz köthető bejegyzések száma havi bontásban

Fókuszban a vakcina és a gazdaság

A portálon megjelent hírek tematikáját tekintve azt láthatjuk, hogy a koronavírus elleni oltóanyaggal kapcsolatos cikkek egyre nagyobb számban jelennek meg: 2020. november 14. óta a bejegyzések 31%-a foglalkozott valamilyen formában a vakcinákkal. Ennek legnagyobb része – a 409-ből 255 bejegyzés – az oltással kapcsolatos tájékoztatásra, információ átadására szolgált, azonban itt is nagy számban találni olyan tartalmakat, amelyekből a kormány üzenetei köszönnek vissza:

egészen pontosan majdnem minden negyedik oltással kapcsolatos hír propaganda, de önmagában már az is árulkodó, hogy az összes egyoldalú kormányüzenetet tartalmazó bejegyzés 43%-a a vakcinákról szólt.

A koronavirus.gov.hu oldalon megjelenő vakcinációval kapcsolatos bejegyzések

A koronavirus.gov.hu oldalon megjelenő vakcinációval kapcsolatos bejegyzések

A koronavirus.gov.hu oldalon megjelenő, kormánypropagandát erősítő bejegyzések

A leggyakoribb elem ebben az esetben a lassú, kudarcos brüsszeli vakcinabeszerzés és ennek következménye, azaz hogy a magyarok kénytelenek voltak saját (keleti) források után nézni. A vakcinákkal nemrég mi is részletesen foglalkoztunk cikkünkben:

Kétszer annyi vakcinával sincs kiugró előnyünk oltottak terén az uniós tagállamokhoz képest

A magyar kormány az oltási kampány során előszeretettel hangsúlyozza, hogy hazánk átoltottság terén a második az EU-ban, viszont ez csak a keleti oltóanyag-beszerzéseknek köszönhető, hiszen a nyugati beszállításokból lassan jön kevés vakcina. Átoltottságban tényleg a másodikok vagyunk, és ez részben a keleti oltóanyag-beszerzések miatt van így.

Az oltóanyagokról szóló közlések mellett a gazdasági kérdésekkel foglalkozók mennyisége is nőtt az oldalon. Számításaink szerint a hírek 21,6%-a valamilyen vélt vagy valós gazdasági sikerhez kapcsolódott.

A különös járványkommunikáció ellenére a kormánytól rendre azt hallani, hogy semmi gond nincs az adatközléssel: Gulyás Gergely szerint nemcsak pontosak az adatok, de Magyarország a legszigorúbb mércének is megfelelt, amikor adatokról számol be. Még ennél is frissebb példa Kovács Zoltán reakciója a 28 szerkesztőség – köztük az Átlátszó által is – aláírt nyílt levélre, amely az egészségügyi cenzúra felszámolására kéri a döntéshozókat. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Facebook-oldalán fejtette ki véleményét az ügyről – amit egyébként később a koronavirus.gov.hu is szinte szóról szóra közölt.

Az államtitkár szerint a baloldali portálok kamuhíreket terjesztenek és lejáratják a magyar egészségügyet, és különben is: „a kórházakban gyógyítani kell, nem kamerázni”. Végül azt is hozzátette, hogy az operatív törzs minden nap tájékoztatja a nyilvánosságot a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Ennek ellenére pár nappal később az MTI több kórházból is közölt intenzív osztályon készült fotókat.

Vagyis azt látjuk, hogy míg a legtöbb ország valóban a járvánnyal kapcsolatos naprakész adatok közlésére használja a járványügyi tájékoztató oldalt, addig hazánkban mintha ennek ellenkezője valósulna meg. Az adatközlés pontatlansága, a transzparencia hiánya már többször volt téma cikkeinkben. Legutóbb pedig azt is megnéztük, hogy régiós szinten hogy állunk, ha járványügyi tájékoztatásról van szó:

A magyar járványügyi tájékoztatóoldalnál nincsen szűkszavúbb a régióban

Megnéztük, hogy a régió országainak hivatalos járványügyi tájékoztató weboldala mennyire informatív és pontosan milyen adatokat tartalmaz. Hazánk a 14 országra kiterjedő vizsgálatból nem jött ki túl pozitívan, ugyanis az látható, hogy a magyar kormány portálja osztja meg a legkevesebb adatot az állampolgáraival.

Szabó Krisztián – Szopkó Zita

Címlapkép: A koronavirus.gov.hu-n megszólalókhoz köthető bejegyzések száma 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás