koronavírus

Túl lassan növekszik az oltási hajlandóság – májusra elakadhat a vakcináció üteme

2021. április 6-án, kedden Magyarországon az első adaggal beoltottak száma elérte a 2,5 millió főt. Ez a kormány által sokat hangoztatott mérföldkő volt az alapfeltétele annak, hogy elkezdődhessen a korlátozások lazítása. Ez az érték három napra rá tovább nőtt, jelenleg a lakosság 27,51 százaléka kapta meg a védőoltás első adagját. A viszonylag gyorsan növekvő első adagos átoltottság viszont hamis biztonságérzetet is adhat, amit a boltok újranyitása és a kijárási tilalom kezdetének kitolása csak megerősít. Nem szabad elfelejteni, hogy a teljes védettség továbbra is a második adag beadása után egy-két héttel alakul ki, ami a súlyos lefolyású és halálos kimenetelű megbetegedések elkerülését biztosítja. A fertőzöttek száma jelenleg csökkenő tendenciát mutat, a járványgörbe letörését emellett az oltás felvétele is felgyorsítja, viszont a jelenlegi tendenciák szerint 2021 májusra elakadhat a vakcináció üteme az oltási hajlandóság túl lassú növekedése miatt. Heti összefoglalónk. 

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

2021. április 8-án Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján elmondta, hogy feltételezhetően a napokban elérhetjük a járvány harmadik hullámának platófázisát”. A harmadik hullám a másodiknál is több egy napi fertőzöttet hozott, két olyan nap is volt (2021. március 20. és 26.), amikor 11 ezernél is magasabb volt a bejelentett regisztrált fertőzöttek száma. Azóta látványos csökkenő tendencia kezdődött el, a hétnapos átlag görbéje tartós csökkenésbe kezdett.

Az új fertőzöttek számának napi alakulása Magyarországon az elmúlt 90 napban 

Ennek egyik oka nagy valószínűséggel az egyre növekvő számú oltott lakosság. Orbán Viktor 2021. április 6-án bejelentette, hogy az első oltást kapottak száma elérte a 2,5 millió főt. Azóta ez a szám tovább nőtt, 2021. április 9-én már 2 689 102-en kapták meg az első adagot. A teljes védettség kialakulásához viszont mindkét adag beadására szükség van, ezen már 1 126 139 fő átesett.

A magyar oltási terv állása

A 2,5 millió első oltott nem csak amiatt fontos, mert ez közel a lakosság egynegyede, hanem mert a korlátozások lazítását ehhez a számhoz kötötték. 2021. április 7-től az üzletek, szolgáltatások újranyithattak, a kijárási korlátozás kezdetét pedig este 8-ról este 10-re tolták ki (viszont továbbra is hajnali 5-ig érvényes). További intézkedésekről pedig a 3 millió első oltott elérésekor fognak dönteni.

Fontos viszont megjegyezni, hogy a korlátozások lazítása és a magas első oltottak száma hamis biztonságérzetet kelthet az emberekben. Ugyan előírták, hogy az üzletekben 10 négyzetméterenként csak egy vevő tartózkodhat, az emberi érintkezések megnövekedése újbóli esélyt ad a járvány terjedésének beindulására. A korlátozások szigorú betartására a kormány is felhívja a figyelmet.

A járványgörbe letörésének leghatásosabb eszköze a vakcináció. A kormány nagyon ritkán közli a vakcinára jelentkezők számát, viszont a közölt adatokból kiszámítható a regisztráltak számának tendenciája. Az átlagosan egy napra jutó regisztráltak száma alapján elmondható, hogy 2021 januárjában volt eddig a legmagasabb ez az érték, naponta átlagosan 54 ezren nyújtották be oltási kérelmüket. Ez a szám 2021 április elején ennél valamivel kevesebb, átlagosan napi 36 ezren regisztrálnak oltásra.

A lassuló növekedést mutató oltási hajlandóság viszont egy egyre gyorsabban növekvő oltottsággal párosul. Jelenleg átlagosan napi 76 ezer fő kapja meg az első adagját.

Hogyha a regisztráltak és az oltottak számának tendenciái nem változnak, akkor 2021 május elején ez a két érték találkozni fog.

Ez azt fogja jelenteni, hogy hiába magas az oltási kapacitás, az oltottak száma nem fog nőni, mivel az regisztrációhoz kötött. A regisztráció pedig – a Vakcinainfó leírása alapján is – önkéntes, amin a magyar kormány nem is tervez változtatni.

Beoltottak számának feltételezett változása Magyarországon

Ez gátat szabhat a nyájimmunitás mihamarabbi elérésének, ami a járvány elhúzódását eredményezheti. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, az oltási hajlandóság növelésére van szükség.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) is határozottan támogatja a koronavírus elleni oltást. Véleményük szerint a tömeges oltásoknak jelenleg nincs alternatívája. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a különböző vakcinák beszerzésének gyorsasága nem mehet egy határon túl a szakmaiság és biztonság rovására. Mivel azonban a felmerülő szakmai kérdések jelentős részére megnyugtató válaszokat kaptak, a MOK határozottan kinyilvánítja és képviseli egyértelműen oltáspárti álláspontját.

Az elhunytak számában új negatív rekord született a héten: 2021. április 7-én 311 fő veszítette életét koronavírus-fertőzés miatt.

Müller Cecília szerint ez a negatív rekord a húsvéti ünnepek miatt kialakult adattorlódásnak volt köszönhető. Az azt megelőző napokhoz képest valóban nagyobb volt az 2021. április 7-i kiugrás, viszont az adattorlódás csak ezen az egy napon látható magas értéket magyarázná. Ezzel szemben 2021. április 8-án és 9-én is közel ugyanennyi elhunytat közöltek, 272 és 285 főt. Valószínűbb tehát, hogy az elhunytak száma 7-én valóban ilyen magas volt, esetleges adattorlódás hatása nem látható.

Az elhunytak számának változása az elmúlt 90 napban

Magyarország a 100 ezer főre normalizált elhunytak számát tekintve továbbra is a második helyen áll az EU-s listán. A múlt héthez képest viszont már kisebb a különbség hazánk és a lista élén álló Csehország között. 2021. április 1-én a különbség 31 volt, 2021. április 8-án pedig már csak 23.

Mivel nem látható jelentős csökkenés a magyar elhunytak napi számában, ha a jelenlegi tendenciák megmaradnak, 2021 április végére hazánkban lehet lakosságarányosan a legtöbb elhunyt.

Elhunytak száma 100 ezer főre normalizálva az EU-s tagállamokban

A csökkenő napi fertőzöttek és a továbbra is magas elhunytak száma miatt enyhülés látszik a kórházi ápoltak és lélegeztetőgépen lévők számában is. Az egészségügy állapota az egyik legkritikusabb pontja a járvány sikeres kezelésének. Múlt héten megírtuk, hogy a lélegeztetőgépes kezeltek száma már a kapacitás 900 főben maximalizált felső határa felett jár, az ápolók megoszló figyelme miatt az intubált betegek túlélési esélye jelentősen romlik, egyes helyeken akár 95 százalékos is lehet a halálozás veszélye.

A kórházi ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők számának alakulása az elmúlt 90 napban

Kövesse közel 40 diagramon és térképen a járvány hazai és nemzetközi adatait a naponta frissülő Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Szabó Krisztián 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás