koronavírus

Megújult, áttekinthetőbb lett és tartalomkínálatát is bővítette a naponta frissített Koronamonitor

A járvány megjelenése után két héttel, 2020. március 13-án elindítottuk a Koronamonitort, ahol a magyar vírushelyzet számait lehet követni naponta frissített diagramokon és térképeken. Az érdeklődést az eddig közel 2,5 millió egyedi megtekintés, 3 millió oldalletöltés, a számos olvasói visszajelzés és javaslat, a jelentőségét meg a 350-nél is több hivatkozás és nemzetközi elismertség mutatja. Az elmúlt egy év során az oldal számos kisebb változáson ment keresztül, most pedig egy jelentősebb dizájnváltást hajtottunk végre, de a régi felosztáshoz szokott látogatók számára is elérhető marad még a klasszikus nézet.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

A járvány alakulásával új szempontok kerültek előtérbe, vagy éppen a régebbiek váltak kevésbé hangsúlyossá. Az egy nap alatt elvégzett teszteket – alacsony számuk miatt – a második hullám elején kiemelt figyelem övezte, viszont a tesztelés bővülésével már kisebb az érdeklődés. Mostanra ennél fontosabb adattá vált az egy nap alatt elhunytak száma vagy a beoltott lakosság aránya. Ahhoz, hogy a Koronamonitoron a jelenleg elsődleges fontosságú információkat gyorsan meg lehessen találni, az oldal átalakítása mellett döntöttünk.

Az aloldalakon minden korábbi diagram megtalálható, viszont a lényeges információk kiemelésének érdekében jelentős változást hajtottunk végre a főoldalon.

Az új nézetben kiemelt helyet kapott az oltási terv állása: a diagramok közül ez került az első helyre. Ezt követi az új és aktív fertőzöttek számának változása, az elhunytak és a gyógyultak diagramja, a kórházi ápoltak és lélegeztetőgépen lévők számát és a napi tesztek mennyiségét bemutató ábrák. Ezek mind az elmúlt 90 nap adatait mutatják. A főoldalon emellett megmaradt egy megyei eloszlású térkép is, amelyről a napi új esetek száma olvasható le. Olvasói népszerűsége miatt az oldal alján megmaradt az adatok táblázatos változata is. A navigáció megkönnyítésének érdekében a főoldal diagramjai alatt gyorslinkeket is elhelyeztünk, amiken az adott kategóriához tartozó további diagramokat lehet elérni.

A megújult Koronamonitor főoldalán található ábrázolások

Az adatok részletesebb bemutatásához létrehoztunk egy menüsort, ahol különböző aloldalakon lehet további diagramokat találni. Ez részleteiben ugyanaz a menürendszer, mint amelyik a régi Koronamonitoron volt, viszont az egyes oldalakon több ábrát helyeztünk el a korábbiakhoz képest. Emellett létrehoztuk a Vakcináció menüt is, ahol részletes információkat lehet találni az oltási terv állásáról, nemzetközi trendekről, az országba érkezett oltóanyagokról. Ez az oldal a hét folyamán fogja végleges állapotát elérni.

A megújult Koronamonitor menüje

Olvasói kérésre az oldal régi változata is elérhető marad, ugyan a megújult fejléccel, de a diagramok korábban megszokott részletességével és felosztásával.

A megújult Koronamonitor a változatlan linken itt érhető el:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Szabó Krisztián 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás