dataviz>VIZállásjelentés

Mondd, mit hallgatsz – megmondom, kire szavaztál!

A világ adóssága, zenei ízlés és politikai pártpreferencia kölcsönhatása és újabb inforgrafikai könyvajánló a heti kedvenceink között – VIZállásjelentés #20.

69 billió dollár adósság / Visual Capitalist

Csupán két évtizeddel ezelőtt a világ kormányainak összesített államadóssága 20 billió dollár volt. Azóta ez az összeg az IMF szerint 69,3 billióra emelkedett – ezzel történelmi világrekordot beállítva. 

Az adós országok egyéni eredményeit a Visual Capitalist ábráján hasonlíthatjuk össze egymással – ezt a listát az Egyesült Államok, Japán és Kína vezeti. Kontinensekre bontva Ázsia és Óceánia államai tartoznak a legnagyobb összeggel, szorosan utánuk Észak-Amerika következik, majd az arany- és az ezüstérem mögött kissé lemaradva Európa. Ez a három kontinens együtt az összesített tartozásoknak több mint kilencven százalékáért felel – hozzájuk képest a többiek jóval kevesebbel lógnak. 

A politika hangja / The Economist 

Rendkívül izgalmas összefüggésre hívta fel az Economist olvasói figyelmét a héten. Azt vizsgálták, hogy az USA mely területein milyen műfajú élőzenei koncertek a legnépszerűbbek – majd ezeket az eredményeket összevetették az adott államra jellemző általános politikai preferenciával. Ezek alapján állapították meg, hogy a legliberálisabb zenei műfaj a hip-hop, a legkonzervatívabb pedig a country. 2016-ban 22 százalékponttal volt magasabb Trump támogatottsága azokon a területeken, ahol a country eladásai alázták a hip-hopét.

Korábban már hasonló kutatások kimutatták, hogy: a republikánusok nagyobb arányban kutyás emberek a demokratáknál, rendszeretőbbek is náluk, az akciót preferálják a dokumentumfilmekkel szemben, valamint szívesebben használják az Internet Explorer böngészőjét a Google Chrome helyett. 

Időszámítás – személyre szabva / Andy Woodruff 

Legtöbbünk számára igazi kínszenvedés az óraátállítás. Andy Woodruff térképe abban segít az Egyesült Államok lakosainak, hogy megértsék saját alvási ciklusukat – és remélhetőleg kevesebb nyűggel járjon számukra a biológiai órájuk féléves periódusokban történő átszerveződése. 

Az interaktív adatvizualizáció során az olvasó maga állíthatja be, véleménye szerint mikor ideális a Napnak kelnie és nyugodnia. Miután átgondoltuk a kérdést, az oldal pillanatokon belül automatikusan kiszámolja, hogy földrajzi elhelyezkedésünket figyelembe véve a nyári, vagy a téli időszámítás megfelelő-e számunkra az év bármely szakaszában. 

Nők New Yorkja / Medium

Rebecca Solnit és Joshua Jelly-Schapiro alkottak egy tömegközlekedési térképet New York városáról, amin minden közterületet, utcát és állomást nőkről neveztek el. A két alkotót frusztrációval töltötte el, hogy mennyire aránytalanul sok new yorki közteret neveztek el férfiakról, miközben alig néhány hasonló női példa akad – emiatt alkották meg saját, alternatív képüket New Yorkról, amelyen olyan ismert nőszemélyek nevét viseli egy-egy utca mint Cardi B, Mary J Blige, vagy Grace Jones. 

A Nightingale munkatársa, Allen Hillery beszélgetett Joshua Jelly-Shaprióval többek között a térkép születéséről, céljáról és a rajta szereplő nevek kiválasztásáról.

Budapest utcáit és tereit ugyanebből a szempontból idén áprilisban vizsgáltuk az ATLO-n.

Infografikák Frida Kahlóról / bookline

Az UrbanPlayer hívta fel a figyelmünket arra az infografikai témájú bookline kiadványra, amely Frida Kahlo élettörténetét és műalkotásait mutatja be adatvizualizációs formában. 

A könyv a művész életének a köz által már jól ismert részletein túl olyan információkat is tartalmaz, amelyekről csak az igazán elszánt rajongók tudhattak mindeddig (többek között például, hogy legelső önálló kiállítására Frida Kahlo egy mentőautóval érkezett). 

A Kahlo-könyvön kívül még Albert Einstein történetével ismerkedhetünk meg infografikus köntösbe öltöztetve – az ismert emberekkel foglalkozó Info+grafika könyvsorozat a továbbiakban folyamatosan bővül majd. 

Galambosi Eszter

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás