dataviz>VIZállásjelentés

Egymillió növény- és állatfajt fenyeget a kihalás veszélye

Parlamenti és online politikai diskurzusról, a kihalás szélén álló növény- és állatfajokról és dohányzó gimnazistákról szóló adatvizualizációk a heti best ofban. VIZállásjelentés #13. 

Mitől zeng a Bundestag? / ZEIT

    
A Zeit Online az idén hetvenéves Bundestagot ünnepli legújabb munkájával. A készítők ezúttal az 1949 óta működő német parlament összes beszélgetését analizálva készítettek egy fantasztikus interaktív adatvizualizációt. A felhasznált adathalmaz 4216 ülésen elhangzott több mint kétszáz millió szót tartalmaz, így szinte bármilyen minket érdeklő kulcskifejezésre rákereshetünk, ha látni akarjuk, melyik évben milyen gyakran volt napirenden egy adott probléma. Több különböző elemet tartalmazó kereséssel az ábra azt is megmutatja, hogy ezek a témák egymáshoz viszonyítva milyen sűrűséggel bukkantak fel. A cikkben szereplő következő grafikonokon az évtizedes toplisták láthatóak, valamint az is, hogy melyik idegen országról beszélgettek adott évben a legtöbbet. A szógyűjtemény névmásait is érdemes bogarászni, hiszen azokból kiderül, hogy egészen a nyolcvanas évekig az átlag német politikus hajlamosabb volt önmagáról beszélni, manapság azonban sokkal gyakrabban használ többes számot. A Zeit ezt megpróbálhatná akár a német egység, vagy az Európai Unió létrejöttével és a globalizációval magyarázni, de szerencsére nem törekszik ilyen messzemenő következtetéseket az olvasó elé tárni. 

Miről csiripelnek az USA politikusai? / The Pudding

A Pudding a Zeit munkájához hasonló témájú adatvizualizációval rukkolt elő a héten. Az amerikai kongresszus tagjainak Twitter-fiókjait böngészték, a megosztott gondolatokat pedig azon szempontok szerint osztályozták, hogy melyik képviselő nevéhez, melyik államhoz fűződnek, valamint hogy milyen témát érintenek. Az olvasó kérésére heti, havi, vagy akár éves bontásban is megjelennek az adatok. Természetesen ez a cikk szintén külön kitér a kiemelkedő népszerűségnek örvendő kulcsszavakra (nem meglepő módon az aktuális elnök neve a második helyet foglalja el a listán). Ebben a hónapban legtöbbször a katonai erőkről és az egészségügyről, továbbá természeti katasztrófákról, oktatásról, fegyvertartásról volt szó a kongresszusi twitter-hálózaton – ezeknél kevesebbszer csiripeltek munkahelyekről, infrastruktúráról, vagy mezőgazdaságról. Az ábrák között olyat is találunk, amely arra világít rá, hogy egyes érzékeny témák milyen mértékben foglalkoztatták a republikánus és (velük szemben) a demokrata kongresszusi tagokat. 

Élet a kihalás után / The Economist

A növény- és állatvilág milliónyi faját fenyegeti a kihalás veszélye – a közülük legnagyobb bajban lévő északi szélesszájú orrszarvú számára szerencsére még van remény. A rinocéroszok ezen alfaja már csupán kettő, Kenyában élő nőstény egyedet számlál. Az ő petesejtjeiket és két már elpusztult hím korábban lefagyasztott spermáját felhasználva próbálkoznak a tudósok egy sikeres orrszarvú-lombikprogram végrehajtásával. Amennyiben sikerül életképes embriókat létrehozni, és azokat egy déli szélesszájú orrszarvú egyed (egy hasonló, kevésbé veszélyeztetett alfaj) kihordja, akkor elmondható, hogy a tudósok a történelem során először visszahoztak egy emlős fajt a funkcionális kihalásból. Az Economist térképe azt ábrázolja, hogy bolygónk mely területeit lakják legsűrűbben különböző emberi tevékenységek okán kihalástól fenyegetett állat- és növényfajok. A Földön ismert fajok összességének több mint egytizedét veszíthetjük el többek között a vadászat, a városok fejlődése és az emelkedő tengerszintek miatt. 

Nincs is olyan, hogy mérsékelt közép / FiveThirtyEight

Számtalanszor halljuk, hogy a még nem elkötelezett, vagy a mérsékelt nézeteket valló szavazókon múlik majd az éppen aktuális választás kimenetele. Ezek a vélekedések általában azt a benyomást keltik a befogadókban, hogy a döntés az ésszerűen voksoló, független állampolgárok egységes csoportjának kezében van, akik már torkig vannak egyaránt a jobb- és baloldal ideológiájával. Olyan emberek lehetnek ők, akik évek óta csak arra várnak, hogy találjanak egy a szélsőségek között éppen félúton elhelyezkedő, “mérsékelt” politikai elképzeléseket hirdető, centrista pártot, amire aztán teljes lelki nyugalommal ikszelhetnek. A probléma ezzel az elképzeléssel csupán annyi, hogy a mérsékelt, a független, és a határozatlan szavazók nem ugyanazokat az embereket jelentik, és egyik csoport sem feltétlenül centrista, sőt, ideológiai sokféleségük okán nem is létezhet egyetlen olyan szakpolitikai megoldás, ami mindannyiójuk számára vonzó lenne. A FiveThirtyEight a három osztály (mérsékelt, független, határozatlan) tagjait három különálló ábrán mutatja be – ezekre ránézve pedig már mi is sokkal könnyebben megértjük, miért nem lehet helytálló homogén masszaként kezelni ezen csoportok polgárait. 

Dohányzó gimnazisták USA-szerte / The Guardian

A Guardian adatvizualizációja elsősorban témája miatt került e heti kedvenceink közé. Azzal a roppant fontos egészségügyi és szociális problémával foglalkozik ugyanis, hogy 2011-hez képest már csak feleannyi gimis szív hagyományos cigarettát az Egyesült Államokban – ami viszont ezzel együtt azt is jelenti, hogy ugyanakkora eséllyel találkozhatunk dohányzó mint szivarozó tizenévessel az USA-ban. Az elektronikus cigarettát használó gimnazisták aránya azonban csupán egy év alatt 12 százalékról 21-re nőtt – közülük a legtöbben fehérek, őket követik a latin-amerikai származású diákok, így tehát a fekete fiatalok szívják a legkevesebb cigit. A Guardian általánosan is kitér a különböző kisebbségi csoportok füstölési szokásaira – ezek azt mutatják, hogy az életkorral jellemzően a dohányzáshoz való hozzáállás szintén megváltozik: felnőttkorban már a feketék és a fehérek egyaránt többet cigiznek mint a latin-amerikai felmenőkkel rendelkező állampolgárok. 

Galambosi Eszter

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás