dataviz>VIZállásjelentés

A leggazdagabbak fizetik a legkevesebb adót az USA-ban

ENSZ-gyűlések, spanyol migránsok és emigránsok, valamint Trump csalóka térképe a tizenötödik VIZállásjelentésben. Nemzetközi válogatásunk a hét legemlékezetesebb adatvizualizációiból.

A gazdagok olcsóbban megússzák / The New York Times

Ma már nem csupán saját, hanem mások vagyonához mérten is kevesebb adót kötelesek fizetni az amerikai milliárdosok. A New York Times az USA-beli háztartások kasszáinak és adózási kötelezettségeinek elmúlt hetven évét tekinti át.

Közel egy évtizeddel ezelőtt a dollármilliárdos Warren Buffett hívta fel a köz figyelmét arra, hogy a különböző, a leggazdagabbak számára előnyöket biztosító gazdasági kiskapuknak köszönhetően őt magát alacsonyabb adókulcs terheli mint a titkárnőjét. Ugyan akkoriban még nem ez számított a normának, napjainkban azonban Buffett esete már egyáltalán nem mondható egyedinek. Míg az 1950-es években a dúsgazdagok jelentősen többet adóztak, az idők során szépen lassan egyre kevesebbet voltak kötelesek fizetni – több pénzből tehát több maradt a zsebükben. Ez a helyzet egészen odáig fajult napjainkra, hogy Trump 2017-es adócsökkentése után a 400 leggazdagabb háztartás adókulcsa majdnem minden további jövedelemcsoporténál alacsonyabbá vált. 

És a te országodnak mi fontos? / Al Jazeera

A világ vezetői minden év szeptemberében összegyűlnek az ENSZ közgyűlésén, hogy megvitassák a bolygó legfontosabb ügyeit. Az Al Jazeera munkatársai az 1946 és 2018 között megismert szavazási mintázatokat (több mint hatezer esetet) országokra bontva ábrázolták. 

Az adatvizualizáció első infografikája azt mutatja be, hogy a jelenlegi 193 tagország közül melyek melyik évben csatlakoztak az ENSZ-hez. A következő grafikonok a leggyakrabban tárgyalt témákat mutatják be, például azt, hogy a gyarmatosításról szóló vitát milyen úton váltotta le az emberi jogok ügye ezen a toplistán. Mindezek után következik a legrészletesebb ábra, melyen a már említett, évtizedekre vonatkozó országos bontást láthatjuk, az összes igen és nem szavazattal, valamint a tartózkodó voksolásokkal együtt.

Vándorló spanyolok / El Confidencial

Az El Confidencial Spanyolország 1988 és 2018 között történt belső és külső migrációjáról készített adatvizualizációt. Az ábrázolt harminc évnyi adatot az ország Nemzeti Statisztikai Hivatala biztosította a lap számára.

A nagyobb városok adatait bemutató összesített toplista fölött találjuk azt a szűrőt, amivel az egyes évekre és városokra vonatkozó ábrák között keresgélhetünk, majd a lap alján található idővonal segít behatárolni, hogy az adott évnek pontosan mely időszakát mutatja éppen a szemünk előtt szaladgáló ponthalmaz. Az adatvizualizáció az országot (azaz az egyes városokat) elhagyó, emigráló tömegről szintén mesél nekünk, majd az erre vonatkozó adatokat az érkező lakosok számával összehasonlítva is elénk tárja.

Trumpék alternatív térképe / The Washington Post

Donald Trump egyik legfrissebb hisztijének során egy kissé csalóka adatvizualizáció segítségét hívta önmaga védelmére. A fent látható térkép azt sugallja, hogy Trump az USA egyöntetű támogatását élvezi, tehát amennyiben valaki az ő alkalmasságát kívánja kérdőre vonni, úgy az egész országot kéri számon – az ábra azonban több problémát is felvet. Olyannyira állatorvosi lova ez a félrevezető ábrázolásnak, hogy Alberto Cairo októberben megjelent How Chart’s Lie című könyve a rossz térképek között legelső példaként közli.

A Washington Post tételesen fejti ki, ezúttal hány sebből vérzik Trump érvelése. Azzal kezdve, hogy a térképen színvörösben pompázó Montana, Észak- és Dél-Dakota, valamint Wyoming államok területén összesen a Los Angeles megyei voksolók felénél kevesebb választópolgár él. A térkép továbbá számos helyen pontatlan, nem mutatja a valós szavazatok számát, az pedig már tényleg csak hab a tortán, hogy Richard Nixon is hasonló eredményeket ért el 1972-ben, aztán a Watergate-botrány kirobbanásával mégis lemondatták – térkép ide, vagy oda.

Az ábrázolt adatok jóllehet nem hamisak, az ilyen kontextusban történő felhasználásuk mégis a befogadók megtévesztését idézheti elő – akárcsak ha egy idézetet az azt ölelő szövegtörzsből kiemelünk, majd azt magyarázunk bele, amit csak mondani szeretnénk. Többen megkísérelték már javító szándékkal átgyúrni a térképet, legújabban Karim Douïeb méretezte át a szavazatok számának megfelelően az egységek méretét.

Tumornapló / VizCandy

Kelly Martin, a VizCandy blog vezetője szeptember 30-án otthonában, rákos megbetegedés következtében vesztette életét. Mivel jól tudta, hogy hamarosan kifut az időből, utolsó, Földön eltöltött napjaiban pontosan vezette, hogy mikor milyen gyógyszeres kezeléseket kapott, és hogy azok milyen hatással voltak szervezetére.

Ahogy az agytumor átvette az irányítást Kelly Martin teste fölött, egyre kevésbé volt már képes saját maga vezetni a naplót. Ekkor barátnője, Bridget Cogley vállalta át a feladatot, ő folytatta az adatok gyűjtését és ábrázolását. Az így elkészült munkával a hasonló betegséggel küzdő személyeken és családjaikon kívánnak segíteni a megfelelő gyógyszerek megtalálásában és a helyes dózisok ütemezésében. Így talán az utolsó hetek a helyezethez képest a legszebben, enyhébb tünetek mellett telhetnek. 

Galambosi Eszter

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás