dataviz>VIZállásjelentés

Az élelmiszerre költött dollárok negyede a Walmart zsebében landol az Egyesült Államokban

Az ISIS vezetőjének beszédei, brit választási előrejelzések és Alberto Cairo legújabb könyve: ezek voltak a nemzetközi adatvizualizáció legemlékezetesebb pillanatai ezen a héten – VIZállásjelentés #18.

Az erőszak és a gyűlölet retorikája / InfoTimes

Forrás: InfoTimes

Az Iszlám Állam eddigi vezetőjének, Abu Bakr Al-Baghdadinak halálhírét a héten erősítette meg az aktuális amerikai elnök, Donald Trump. Az InfoTimes oldala a terrorszervezet első emberének az elmúlt öt év során elhangzott kilenc darab nyilvános megszólalását elemezte. 

A munkából kiolvasható, hogy az ISIS-vezér szónoklataiban mindig igen fontos szerepe volt a vallási szövegek helytelen értelmezésének és az erőszakra buzdító, uszító gyűlöletbeszédnek. A Koránból vett idézetek és az adott teljes szöveg egymáshoz viszonyított arányát, valamint bizonyos kulcsfontosságú szavak előfordulásának gyakoriságát külön ábrán nézhetjük meg – látni például, hogy idén áprilisban, utolsó videós szereplése során (az összes többi beszédével ellentétben) Al-Baghdadi egyáltalán nem idézett már a Koránból.

A következő rajzon a legnagyobb nemzetközi visszhangot kapott gyilkosságok áldozatainak arcképét és adatait láthatjuk; alattuk pedig a terrorszervezet által elbukott csaták interaktív térképe kapott helyet.

Walmart-lefedettség / Visual Capitalist

Forrás: VisualCapitalist

Nick Routley legújabb térképe azt mutatja meg, hogy az Amerikai Egyesült Államok egyik legismertebb hipermarket-lánca, a Walmart milyen mértékben tarolta le az ország számos területének élelmiszer-kereskedelmét. 

Napjainkban az USA teljes területén egy élelmiszerre költött dollár negyede a Walmart zsebében landol, sőt, léteznek olyan amerikai települések, ahol húsz ennivalóra költött dollárból a vásárlók tizenkilencet ugyanennél a mamutcégnél hagynak. A helyzetre már az amerikai Igazságügyi Minisztérium monopóliumellenes osztálya is felfigyelt.

A történetet valamelyest árnyalja, hogy a Walmart az utóbbi időben olyan alacsonyabb ellátottságú települések irányába egyaránt terjeszkedett, amelyek lakóinak számára korábban problémát jelentett minden nap friss, fogyasztásra alkalmas élelmiszert találni. Amennyiben azonban egy ilyen helység egyetlen boltja bezár, az nem csupán számos munkahely megszűnését, hanem a terület élelem nélkül maradását is jelentheti. 

Választási dinamizmus / The Economist

Forrás: The Economist

Nagy-Britanniában december 12-én tartanak majd választásokat, az Economist folyamatosan frissülő diagramjának köszönhetően pedig mindig naprakészek lehetünk a különböző pártok támogatottságát illetően.

Az ábrázolt adatok több mint egy tucat eltérő közvélemény-kutatás eredményeit átlagolják – ezzel a módszerrel igyekeznek a valóságnak leginkább megfelelő képet festeni az olvasóknak. A szerzők arra hívják fel figyelmünket, hogy a diagram hiába ábrázolja hűen a köz érzelmeit, a parlamenti helyek eloszlását ennek ellenére sajnos nem képes megjósolni. Ezért többek között a brit politikára napjainkban jellemző… khm… dinamizmus okolható. A választópolgárok sokkal valószínűbben ikszelnek majd az általuk (és a közvélemény-kutatók szerint) legesélyesebbnek gondolt Brexitet ellenző, vagy támogató pártokra – azaz az előrejelzett magas (vagy alacsony) mértékű támogatottság mögött esetenként nem valódi pártszimpátia, hanem csupán taktikai megfontolás állhat.

Ez a helyzet esetleg néhány magyar állampolgárnak is ismerős lehet.

(Kevésbé) problémás Teslák / Bloomberg

Forrás: Bloomberg

A Bloomberg több ezer Tesla-tulajdonost kérdezett meg a hármas számú modellel kapcsolatos tapasztalatairól. A weboldal szerint a munka hátteréül szolgáló közvéleménykutatás az eddigi legnagyobb, amit Teslát vezető sofőrök körében készítettek.

2017 óta több mint 350 ezer Tesla Model 3 talált gazdára – a vásárlók azonban nem minden esetben voltak felhőtlenül boldogok. Többen számoltak be pontatlanul illesztett panelekről, lepattant festésről, néhányan még mechanikai problémákról is. Olyannyira elszaporodtak ezek a panaszok, hogy 2018 harmadik negyedévében 80 hibabejelentés jutott 100 darab eladásra. A Bloomberg kutatása szerint ezeknek egy részét Elon Musk és csapata kiküszöbölte mostanra, 44%-kal csökkent ugyanis az elégedetlen új tulajok száma. A link alatt található adatvizualizáción a Tesla 3 leggyakrabban előforduló hibáit szűrhetjük különböző alkategóriákra bontva – miközben mosolyogva hálát adunk az égnek hajszál híján veterán Suzuki Swiftünkért.

“lulz” – szólt a nép / The Pudding

Forrás: Pudding

A Pudding ezen a héten hiánypótló munkát közölt arról, melyek az internet népe által alkalmazott legnépszerűbb nevetési formák. A három részből álló sorozat (Hogyan nevet az internet; A “lol” fejlődéstörténete; Mennyire vicces valójában?) részletes képet ad virtuális kacagásunkról – és arról, ami mögötte van.

Az első epizódhoz felhasznált adathalmaz a Redditre 2019 januárja és júniusa között írt 700 millió darab hozzászólás információit tartalmazza. Ebből az derül ki, hogy (az emojikat figyelmen kívül hagyva) a “lol” egyeduralkodónak számít, lényegesen lemaradva követi a “haha”, valamint a “lmao” a digitális kuncogások ranglistáján. A második részből azt tudhatjuk meg, hogyan versengtek egymással a legelterjedtebb röhögési módok 2009 óta, a harmadik blokkban pedig mi magunk osztályozhatjuk ezeket aszerint, hogy használatuk alkalmával általában mennyire nevetünk a valóságban. Ezután az általunk bevallottakat más olvasók válaszaival is összevethetjük. 

Fontos megemlíteni, hogy a Redditen szereplő beszélgetések túlnyomó többsége angol nyelven kerül bepötyögésre, az adatgyűjtés során a hahotázás más megfelelői (például ennek spanyol alakja, a “jajaja”, vagy az orosz “xaxaxa”) pedig külön csoportokat alkottak. 

+1: Hazug diagramok / Alberto Cairo új könyve

Forrás: How Charts Lie

Megjelent Alberto Cairo legújabb (adatvizualizációs alapműnek számító) könyve, a “How Charts Lie” (Hogyan hazudnak a diagramok), amit az Amazon kevesebb mint egy hét leforgása alatt akár Magyarországra is kiszállít.

A szerző a tőle megszokott olvasmányos stílusban meséli el, hogyan vezethet félre bennünket egy-egy adatvizualizációs munka, mit tehetünk, hogy ne dőljünk be az ilyeneknek, valamint arról is szót ejt, hogy szakmabeliként miképp kerülhetjük el a hasonló módon problémás grafikonok megalkotását. Természetesen pozitív példákat is hoz a könyv: olyan ábrákat szintén bemutat, amelyek összetett történetek könnyebb megértését szolgálják. Mindenkinek ajánljuk. 

Galambosi Eszter

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás