adatvizualizáció

Interaktív – Kiket ábrázolnak az európai országok papírpénzei?

A napjainkban használatos bankók jellemzője, hogy mindkét oldalát valamilyen ábra díszíti. Ezek az ábrák jellemezhetik az országot – ki, mit tart annyira fontosnak az adott közösség értékei közül, hogy azt a mindennapok legtöbbet használt tárgyain örökítse meg. Anyagunkban áttekintjük az európai országok bankjegyeinek mintáit, és különböző szempontok szerint csoportosítjuk őket.

Az Átlón megjelent új anyagunkban az európai és a magyar papírpénzek tulajdonságait elemezzük színek, nemek, foglalkozások, korok és más szempontok szerint. Az ötletet Nyárí Krisztián egy augusztusi Facebook-bejegyzése adta.

A teljes anyagot az alábbi linken lehet elérni:

 

Európa pénzei

Az euró 2002. január elsejei bevezetésekor 11 ország búcsúzott a nemzeti valutától és a megszokott pénzjegyektől. Azóta újabb 8 uniós tagállam csatlakozott az eurózónához, mellettük pedig további 6 európai ország fizetőeszköze a közös pénz. Érdekes, hogy még Dél-Afrikában, Zimababwében is használatban van az európai fizetőeszköz. Minket most mégsem az euró karrierje érdekel.

 

 

 

Mikola Bence

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás