dataviz>VIZállásjelentés

A világ korallzátonyainak felét már elpuszítottuk

Antiszemitizmus, horrorfilmek és nyugdíjak világszerte heti válogatásunkban – VIZállásjelentés #17.

A világ korallzátonyainak felét már elpuszítottuk / Bloomberg

Rég tudjuk, hogy vizeink szenvednek legtöbbet az ember természetromboló tevékenysége miatt. Az 1980-as évek óta az óceánok a légkörbe bocsátott üvegházhatású gázok csaknem negyedét nyelték el, az emiatt bekövetkezett hőmérséklet-növekedés miatt pedig hamar és rettentő gyorsan melegedtek fel.

A korallok a víz hőmérsékletének megváltozására emberi szemmel jól látható módon reagálnak: kifehérednek. A fehéredést többnyire a korall megbetegedése, elpusztulása (ebből következően pedig az ökológiai egyensúly felborulása) követi. A Bloomberg grafikáján megnézhetjük, a bolygó mely területeiről tűnt el a legtöbb korallzátony az elmúlt évek során – majd a cikk azt is bemutatja, hogy az emberiség mit tehet mindennek megfékezésére.

Halloweeni filmajánló / alhadaqa

Az Internet Movie Database (IMDB) adatbázisa szerint 1912 óta több mint 17 000 horrorfilm készült világszerte, ezek közül pedig több mint 14 000 alkotást értékeltek is valamilyen módon a weboldal felhasználói. Mohamad A. Waked ezek közül az összeset egy közös, elektronikus vásznon ábrázolta, ahol minden kör egy filmet jelöl.

Az adatvizualizációs jelek a filmek népszerűségére és kapott értékeléseire utalnak, az azonos rendező keze munkáját dicsérő mozgóképeket pedig az ábra önállóan kapcsolja össze – így segít a böngészésben. Kellemes borzongást!

Mohamad A. Waked további munkáiba szintén érdemes belelapozni – a határátlépések közben elhunyt, vagy eltűnt menekültekről szóló adatvizualizációját például Information Is Beautiful díjra jelölték idén.

Lesz verandánk? / Visual Capitalist

Hogyan képzeljük el nyugdíjas éveinket? Természetesen úgy, hogy akkor majd végre mindent megcsinálunk, amire most még nincs időnk: kiolvassuk a házi könyvtárat, rendet teszünk a padláson, megtanulunk sajtos pogácsát sütni, a maradék időben körbeutazzuk Afrikát, rockzenekart alapítunk, esetleg horgászni járunk a velünk egyformán ráncosodó gyerekkori barátainkkal.

Nem mindenkinek adatik meg azonban, hogy élete alkonya a valóságban ilyen álomszerűen teljen. A Visual Capitalist azt mutatja meg, hogy harminc különböző ország 55 év fölötti lakossága milyen nyugdíjaskori bevételre számít; ehhez képest mennyi pénz üti a markát évente; ezt elegendőnek értékeli-e; és mire költene legszívesebben. A cikk további részéből kiegészítő információkhoz juthatunk, megtudhatjuk például, hogy a 22 000 válaszadó éves fizetésének hány százalékát teszi félre jelenleg. 

Antiszemitizmus és Izrael-ellenesség / The Economist

Az Economiston olvashatunk a napjainkban újfent a kelleténél nagyobb népszerűségnek örvendő antiszemitizmus és az Izrael-ellenesség közötti összefüggésekről. Különböző felmérések eredményei alapján azt állítja az oldal, hogy a kettő között ugyan fellelhető valamiféle kapcsolat, ennek erőssége azonban már inkább ideológiai kérdés. 

Az adatvizualizáció az Egyesült Államokra vonatkozó adatokat az Egyesült Királyságban mértekkel veti össze. Az USA-ban, úgy tűnik, a liberális, konzervatív és a mérsékelt politikai csoportok közel egyforma mértékben antiszemiták, a jobboldal emellett kevéssé Izrael-kritikus. Nagy-Britanniában szintén a szélsőbalosok körében elterjedtebb az Izrael-ellenesség, a szélsőjobb antiszemitizmusa pedig minden más csoporténál erősebb itt. 

Háború / Reuters

A Reuters legújabb alkotásában ismét a Szíria területén tomboló háborúval foglalkozik. Miután Donald Trump bejelentette, hogy az amerikai csapatokat kivonja a területről, Törökország –orosz támogatással– offenzívát hirdetett a Szíria északi területein állomásozó kurd harcosokkal szemben. Ennek eredményeképpen ismét több százezer civil lakos kényszerül elmenekülni Szíriából.

A Reuters térképein láthatjuk: mely területek milyen befolyás alatt állnak jelen pillanatban; a lázadások és zavargások sújtotta városok, valamint az ISIS tagjait fogvatartó létesítmények elhelyezkedését; a kurdok által legsűrűbben lakott területek kiterjedését. A cikk végén egy ábra a Törökország, Irán, Irak és Szíria területén élő kurd népesség arányát (adott ország teljes lakosságához képest) is bemutatja, társadalmi helyzetüket további kommentárokban magyarázza. 

Galambosi Eszter

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás