Heti lapszemle

Ismét kormányközelben a Közgép, köddé vált Tiborcz pályázata – Heti lapszemle

444: Mészáros Lőrinc barátja veszi át Simicska egykori Közgépét

A cégbíróságon elérhető iratok szerint október 31-én tartottak rendkívüli közgyűlést a Közgép részvényesei, ahol Nyerges Zsolt és felesége bejelentették, hogy eladták összesen 30 százaléknyi részvénycsomagjukat a Duna Aszfalt Kft.-nek. Nyerges ugyanitt a teljes igazgatósággal együtt lemondott a cég vezetéséről. Új igazgatóságot nem neveztek ki, a céget mostantól egy személyben a tiszakécskei vállalatot is irányító Tóth László vezeti. Nyerges Zsolt még a nyáron vette át Simicska Lajostól a Fidesz egykori pénztárnokának komplett cégbirodalmát. A most lezajlott tranzakcióval a birodalom egykori központi vállalata egy érintéssel Orbán Viktor környezetéhez került.

G7: újabb százmilliók a felcsúti focinak

A Magyar Labdarúgó Szövetség által kezelt adatbázis néhány napja ismét hozzáférhető. A tavalyi tao-támogatásokat összesítő táblázat szerint a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) közel 1 milliárd forinttal több támogatáshoz jutott, mint amennyi pénzt fejlesztési programjukra jóváhagytak. A tao-támogatási rendszernek ugyanis ez a lényege: a cégek a nyereségük után fizetett közterhet, a társasági nyereségadót nem a költségvetésbe fizetik be, hanem odaadják azt egy számukra szimpatikus sportklubnak (vagy kulturális szervezetnek). Egy csapat azonban eddig csak annyi pénzt gyűjthetett, amennyit arra az idényre megítéltek neki. Tavaly azonban módosítottak a szabályokon, így az idén már lehetőség van a támogatás összegének utólagos növelésére is.

24: köddé vált Tiborcz pályázata

Rejtélyes körülmények között eltűnt a kormányzati pályázati portál nyilvántartásából az a tájékoztató, amely Orbán Viktor miniszterelnök vejének egyik nagy értékű európai uniós pályázatának adatait tartalmazta. Tiborcz István tavaly június 23-án személyesen nyert el több mint 35 millió forint vissza nem térítendő brüsszeli támogatást arra, hogy Csabdi településen ökológiai gazdálkodásra térjen át, és fenntartsa azt. Csakhogy az európai unió vidékfejlesztési programjából elnyert támogatás adatai úgy tűntek el a Miniszterelnökség által felügyelt kormányzati portálról (palyazat.gov.hu), mintha soha nem is léteztek volna. Felkerült ugyanakkor a kormányzati portálra egy másik, Tiborcz által elnyert pályázat. A nyilvántartás szerint a kormányfő veje szintén személyesen nyert el idén április 17-én majdnem 116 millió forint vissza nem térítendő támogatást. Méghozzá ismét arra, hogy ökológiai gazdálkodásra térjen át, és fenntartsa azt. Ráadásul a pályázati kiírás megnevezése is megegyezik a tavaly elnyert tenderével. A projekt helyszíne viszont ezúttal nem Csabdi, hanem Budapest.

Index: a kormány nyakig benne van a facebookos manipulációban

Az oxfordi egyetemen 2016-ban indult és a tervek szerint 2020-ig tart a Computational Propaganda projekt, ami azt vizsgálja, hogy világszerte kormányok, politikai szereplők hogyan manipulálják a közvéleményt a közösségi médián keresztül, milyen fegyvereket és ki ellen vetnek be ebben a titkos információs háborúban. Magyarország most először szerepel a jelentésben. A kutatók szerint a hazai szervezett közösségimédia-manipuláció 2010-ig nyúlik vissza, és egyedül a kormány csinálja nagyban; se pártoknál, se politikusoknál, se civil szervezeteknél, se ilyesmivel foglalkozó privát cégeknél nem találták nyomát. Ebben Örményországhoz, Iránhoz, Mianmarhoz és Észak-Koreához hasonlítunk. A propaganda direkt orosz irányítás nélkül is jellemzően a Kreml narratíváját tolmácsolja, legyen szó a menekültválság kapcsán az indulatok szításáról, az általános nyugatellenességről vagy éppen Soros György démonizálásáról.

24: Kósa Lajos édesanyjának cége BMW-ket lízingel

Egyre furcsábbak a pénzügyei annak a sertéstenyésztéssel foglalkozó társaságnak, amelynek felét Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselőjének 82 éves édesanyja vásárolta meg néhány éve. A nemrég 123 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást is elnyerő Méker Kft. törzstőkéje a nyár végén egyszer csak 3 millióról 93 millió forintra nőtt. A kérdések számát tovább szaporítja az, hogy a társaság három – a sertéstenyésztéssel nehezen összefüggésbe hozható – nagy értékű járművet is lízingel az MKB-Euroleasing Autólízing Zrt.-től. Ezek közül a legérdekesebb egy K1600-as típusú BMW motorkerékpár, amit a Magyar Országos Közjegyzői Kamara nyilvántartása szerint az idén április óta lízingel a Méker Kft. A motor ára újonnan körülbelül 7 millió forint, de extrákkal együtt a 9 milliót is meghaladhatja. Kósa Lajos egy ugyanilyen típusú motorral jelent meg a Fidesz 2017. szeptemberi kihelyezett frakcióülésén Velencén. A Méker Kft. két BMW 530e iPerformance típusú, hibrid meghajtású felső-középkategóriás autót is lízingel. Ennek a járműnek az alapára nagyjából 17 millió forint, ám különböző extrákkal akár 25 millió forintba is kerülhet. Mindkét autó metálfényezésű, automataváltós és 248 lóerős motorral van szerelve, továbbá exkluzív bőrüléseket választottak hozzájuk.

Címlapfotó: kozgep.hu

Megosztás