Heti lapszemle

Milliárdokkal panamázik az MVM, meghalt a kirúgott szívsebész betege – Heti lapszemle

Index: ötmilliárdos kiszervezés Szlovák-Panamába

Az MVM egy frissen alapított magyar és panamai hátterű szlovák céget bízott meg egy különös informatikai fejlesztéssel. Az MVM Zrt. 4,89 milliárd forintot juttatott az MVM International AG nevű zürichi leányvállalatának, hogy az szerezzen be neki egy informatikai rendszert, hivatalos nevén, a Központi Termelés Megjelenítő és felügyeleti rendszert. Az egy munkavállalós, apró svájci MVM-cég a legnagyobb titokban továbbadta a megbízást Szlovákiába, a révkomáromi Scadex s.r.o.-nak. A társaságnak 15 százalékban egy Budakeszin lakó magyar ember, Fürlinger Gyula a tulajdonosa, míg 85 százalékban egy másik szlovák cég, a Constructline s.r.o. Utóbbi pedig teljes egészében a panamai Bearberry (medveszőlő) SA tulajdonában áll. A KPMG könyvvizsgálócég ezért nem írta alá az MVM állami energetikai cégcsoport éves beszámolóját.

Mfor: migránsonként 148 milliót költ az állam bevándorláskezelésre

A tömeges bevándorlás kezelésére minden eddiginél több pénzt költött a kormány tavaly. Az úgynevezett tömeg 1045 fő. 2017-ben mindössze 100 millió forintnyi kiadást tervezett be a kormány a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokra a büdzsé összeállításakor. A tényleges kiadás azonban ennek sokszorosa lett. A tervezett 100 millió helyett ugyanis 155,1 milliárdot költött el a kormány a bevándorlás kezelésére, ami az elmúlt évek legmagasabb tétele ezen a soron.

HVG: Orbán Ráhel-közeli divatügynökség parádézott magyar színekben Londonban

A sajtóból értesült a divatszakma arról, hogy az Orbán Ráhelhez kötődő Magyar Divat- és Designipari Ügynökség képviselte Magyarországot a londoni biennálén a Kiss in Budapest nevű installációval. Holott az állami Magyar Turisztikai Ügynökségtől elvárható lenne, hogy ilyen esetben nyílt pályázat útján dőljön el, melyik műhely munkája a legalkalmasabb arra, hogy reprezentálja az országot. Az ügynökség egy éve jelentette be, hogy egységes divat- és dizájnipari stratégia készül, erről azonban máig szinte semmit sem lehet tudni. Az akció alig titkolt célja volt az újabban a divatiparban is utazó Orbán Ráhel és a köreihez tartozók helyzetbe hozása.

Népszava: meghalt a kirúgott szívsebész betege

Nem történhetett meg egy beteg műtéti előjegyzése, Székely László főorvos elbocsátása miatt – a férfi már nem él. Az 55 éves férfinak átszakadt a főverőere. Pedig akár meg is operálhatták volna. Július közepén vizsgálták meg az Országos Kardiológia Intézetben. Kiderült, hogy a betegnek speciális egyedi gyártású érimplantátumra van szüksége. Az orvosa elindította az eszköz legyártásához és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire a papírok megérkeztek, Székely László elbocsátása már zajlott. Így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg. Magyarországon eddig öt ilyen eszközt ültettek be, ebből négyet Székely doktor végzett. Úgy tudjuk: a főorvos elbocsátásakor jelezte a kórház vezetésének, hogy a férfi és még két hasonló állapotú és ugyanilyen eszközre váró betege műtétre vár. Eddig 54 kollégája, és több mint 1100 beteg írt alá petíciót, követelve a szívsebész visszahelyezését az intézetbe.

HVG: papíron nincstelen volt, de milliárdos háza van az exfidelitasos politikusnak

A Fidelitasból indulva Mihalovics Péter volt már országgyűlési képviselő, önkormányzati képviselő, miniszteri biztos és kabinetfőnök, most pedig egy Budán exkluzív lakásokat építő ingatlanfejlesztő cég egyik tulajdonosa. A szerződésben a fideszes politikus több mint 90 millió forintos beugró összeget villantott, miközben az utolsó vagyonnyilatkozata szerint több adóssága volt, mint megtakarítása.

Illusztráció: Index

Megosztás