médiaszereplés

Az Ábrahámhegyre tervezett palackozóról beszélt Erdélyi Katalin a Klubrádióban

Egy csendes balatoni falu lakó- és nyaralóházai közé építene egy palackozóüzemet a Folly Arborétum. A tervek már februárban elkészültek, a polgármester tavasszal tárgyalt is a beruházóval, de a helyiek csak júniusban, véletlenül értesültek a projektről. Szerintük nem való egy település közepére egy ilyen beruházás, ezért szeretnék megakadályozni a felépülését. A részletekről az Átlátszó főszerkesztő-helyettese a Klubrádió reggeli műsorában beszélt.

A beruházásra kinézett telek a Folly tulajdonosáé, és a helyi építési szabályzat szerint kereskedelmi-szolgáltató besorolású gazdasági terület, ám családi és üdülőházak között, a Balatontól csupán 2-300 méterre található. A jelenleg hatalmas fákkal borított telekre két darab 6 méter magas épületet akar felhúzni a Folly, de a helyiek ezt nagyon nem szeretnék.

Július közepén jártunk Ábrahámhegyen, ami egy idilli kis falu a Balaton északi partján, Badacsony és Révfülöp között. Néhány nappal korábban volt a faluban egy lakossági fórum, ahol gyakorlatilag kész tények elé állították a helyieket. Megmutatták nekik a Folly palackozójának februárban elkészült terveit, és ismertették a beruházást.

Az elhangzott tájékoztatás szerint a Folly egy 850 négyzetméter alapterületű üzemet akar a faluban létesíteni, amely két 6 méter magas épületből állna: egy palackozóból és egy raktárból. Azt is megtudták, hogy jelenleg az engedélyekre vár a beruházó.

A létesítményt az Ábrahámhegyet átszelő 71-es főút és a Honvéd utca sarkán akarják megépíteni, az érintett telek hosszú ideje a Folly család tulajdona. A terület Honvéd utca felőli oldalán kertvárosias és falusias lakóterületek vannak. A telek másik oldalán, a 71-es főút mellett halad a vasút, melyet lakó-és üdülőterületek öveznek, azokon túl pedig már ott a Balaton – a tó légvonalban csupán 2-300 méterre van a tervezett beruházástól.

Az állandó lakosoknak és a nyaralótulajdonosoknak nem tetszik a beruházás, szerintük egy ilyen üzem nem való egy település házai közé, pláne nem egy olyan kis faluban, mint Ábrahámhegy. Azt is felháborítónak tartják a helyiek, hogy az önkormányzat már tavasszal tudott a tervezett üzemről, de őket csak júliusban tájékoztatták róla.

 

Az ügyről szóló cikkünk szerzője, Erdélyi Katalin a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának július 22-i adásában beszélt a beruházásról. Az Átlátszó főszerkesztő-helyettese az adásban elmondta, hogy a projektre kinézett telek a helyi építési szabályzat szerint kereskedelmi-szolgáltató besorolású gazdasági terület, ezért a Folly és a polgármester szerint jogszerűen megépülhet rá a létesítmény.

Az ellenzők szerint viszont az már egy ipari üzem, hiszen termelni fog valamit, és az ilyen besorolású területre nem építhető. Erdélyi Katalin elmondta az adásban azt is, hogy a helyiek azt szeretnék, hogy a polgármesterük rendeljen el változtatási tilalmat a telekre, és ezzel akadályozza meg az ott lévő fák kivágását és a palackozó megépülését.

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2