tiszaföldvár

Állami támogatás van, tető nincs – ázik a tiszaföldvári templom 

A legolcsóbb ajánlatot benyújtó vállalkozó nyerte a több mint 100 millió forintos felújítási munkát, de nemcsak a határidőkkel gyűlt meg a baja, hanem a saját működésével is. A céget felszámolják, a beruházó egyházközség újabb köröket fut, a munka áll, a református templomot pedig – tető és fólia hiányában – veri az eső. 

„Ez egy »normál« NER-es templom felújítás Boldog István körzetében. Hol a pénz? Hol a vállalkozó? A műemlék templom körerkélyét lebarmolták, a nejlont viszi a szél, áznak a gerendák, már a padok is! Ki tette ezt a gyönyörű tiszaföldvári templommal, amely több mint 200 évig állt? Kik ezek a vandálok, akik így költik a pénzt, végzik el az elvállalt munkát? Hol az irányító hatóság, hol vannak a rendőrségi feljelentések? Hol vannak a felelősök? sorolta a kérdéseket dr. Kármán Irén, a Momentum Jász-Nagykun-Szolnok 1. sz. választókerületének jelöltje Facebook-oldalán szeptember elején.

A fotókkal illusztrált kiírást sokan megosztották, és felkavarta az állóvizet a településen is. Utánajártunk, pontosan mi áll az ügy hátterében.

2016 januárjában adta hírré az MTI, hogy „megújul a tiszaföldvári belterületi református templom”. A beszámoló szerint a templom mennyezetének eredeti kék színét állítják vissza, miután a korábban károsodott tetőszerkezet 10 méteres részét újjáépítették. Ezt anno 23 millió forintból fedezték, nagyobb részben az EMMI, kisebb részben az Egyházkerület támogatásával. A lelkész akkori nyilatkozata szerint szeretnék rendbe hozni a felújítás által nem érintett maradék 20 méteres szakaszt is.

Erre nem sokkal később sikerült is pénzt szerezni: a Tiszántúli templomépítési programra 5 700 880 000 Ft-ot (EGYH-KCP-17-P-0169) szánt az állam, ebből a „Tiszántúli Református Egyházkerület egyházközségeiben lévő templomok részleges vagy teljes felújítása, új templomok, közösségi házak építése valósult meg.  A felsorolásból kiderül, hogy többek közt kertépítésre és ingatlanvásárlásra is fordított ebből a pénzből az egyház a 102 egyházközségben.

Kapitulált a kivitelező

Az elnyert pénzt a földvári templom részleges felújítására fordították. A két kivitelezési ütemben megvalósuló beruházás során a torony felújítására bruttó 13 millió forintot költöttek, illetve a templomhajó feletti tető rekonstrukciójára bruttó 150 millió forintot. Az egyházközség a tiszakécskei Creator Building Szociális Szövetkezettel kötött szerződést 2020 májusában. Az egyház szerint a hatályos közbeszerzési törvény alapján nem volt szükséges közbeszerzési eljárás lefolytatása, ezért három céget kértek fel ajánlattételre. Az eljárás nyertese a legkedvezőbb ajánlatot adó Creator Building Építőipari és Szolgáltató Szociális Szövetkezet lett.

A torony felújítása még ugyanannak az évnek a szeptemberén befejeződött, ám a tetőfelújítás decemberben megtorpant, egész egyszerűen azért, mert a kivitelező nem készült el, a megadott határidőket nem tartotta be. Ennek következtében különböző károk is keletkeztek a templomban. A szerződést végül 2021 júliusában felbontották.

„A szerződésben foglalt szavatossági és kártérítési felelősségi kérdések vizsgálata jelenleg is folyamatban van”

 tájékoztatta az Átlátszót a Tiszántúli Református Egyházkerület Építész Irodája.

A megbízott Creator Buildingnek tavaly 80 millió forintos forgalma volt, mégis 40 milliós mínusszal zárta a 2020-as évet. Pedig a reformátusokon kívül elnyerték a Tiszaföldvári önkormányzattól a  „Tiszazugi otthonok” bemutatóhely kialakítása a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban című munkát bruttó 35 379 646,- Ft értékben igaz, az a munka is jelentős csúszással készült el.

Forrás: Opten Kft.

A mélyrepülésnek az sem tett jót, hogy 2020 decemberében munkaügyi bírságot kaptak, 2021 januárjában pedig a NAV indított  végrehajtást, amit februárban egy bírósági végrehajtás követett. Idén júniusban pedig elindult a szociáis szövetkezet felszámolása.

Ázik a tető, a munka áll

A műemlék védettségű, 1788-ban felszentelt templom felújítását július 31-én kellett volna befejezni, de az építkezés azóta is áll. Muzsik Tamás helyi lelkész elmondta, „a renoválásra új közbeszerzési eljárást kellett kiírnunk, az előző vállalkozóval történt szerződésbontást követően. Az új eljárás szeptember 22-én eredményes kiválasztással ért véget. Jelenleg december 31-ig van érvényes engedélyünk a befejezésre a Minisztériumtól, de az időjárás és a kivitelezést egyéb módon befolyásoló tényezők függvényében kérni fogjuk a hosszabbítást.

Az is kiderült, hogy magánadományokat és egyházközségi saját erőt sem vontak be a munkába, és mint írták, „ha nem válik elengedhetetlenül szükségessé, ezt nem is tervezzük”. Ehhez képest a lelkipásztor arról ír Facebookon egy kommentben, hogy nagyon örülne, ha a templom állapotát reklamáló és a Momentum színeiben induló jelölt támogatná anyagilag az építkezést, valamint megköszöni az érkezett felajánlásokat.

A lelkész a Facebookon üzent a képviselőjelöltnek

Erre is rákérdeztünk a lelkipásztornál, aki  megmagyarázta, miért is kell önerő. „Az építési projekt befejezéséhez nincs szükség önerőre. Amihez önerő szükséges jelen állás szerint, az a kivitelező által okozott kár elhárítása, ez viszont egyáltalán nem tartozik a pályázatban foglaltakhoz, a pályázatból nem lehet arra költeni”  írta Muzsik.

A lelkész nemcsak minket tájékoztatott, de a Facebookon is bejegyzést tett közzé, amelyben a következőket írta: „Az elmúlt két hetet mozgalmassá tette egy bejegyzés amelynek gyökere a vélt politikai haszonszerzés volt kezdetben, aztán áttért a privát oldalon a börtönnel való fenyegetésemre, kicsit megkavarva a város közéleti állóvizét. Néhány mondatban tájékoztatnám azokat, akik kinőttek már a mesék világából, és érdeklik őket a tények.

Majd pontokba szedve leírta, hogyan gyűlt meg a bajuk a kivitelezéssel. Hangsúlyozta, a tető egyszeri nejlon borításának költsége (ami nem is tartós) meghaladja a 600 ezer forintot, amire nincs pénzük. Sorait azzal zárta, hogy „a jövőben az ismeretlenről való fantáziadús találgatás helyett a kommunikációt és a kérdezést merem javasolni!

Az biztos, hogy tető továbbra sincs letakarva, és az állapota sem túl jó. Legalábbis a Facebookon nyilvánosságra hozott videó erről tanúskodik.

Megkerestük Tiszaföldvár polgármesterét, Hegedűs Istvánt (független), hogy felmerült-e esetleg a település részéről a segítségnyújtás valamilyen formája. Ő arról tájékoztatta az Átlátszót, hogy bár szó volt róla, hogy az önkormányzati tűzoltóság dolgozói lefedik a tetőt ideiglenesen, ezt pont a magas költségek miatt elvetette az egyház. Információja szerint a reformátusok tárgyalnak a biztosítóval a keletkezett károk megtérítésének ügyében.

A református egyház a HVG becslése szerint az előző választások óta mintegy 29 milliárd forint egyedi támogatásban részesült a költségvetési támogatásokon felül. Igaz, árnyalja a képet, hogy Erdélybe még többet szántak: az elmúlt években 43,5 milliárdot fizettek ki a helyi református egyháznak felújításokra.

Zimre Zsuzsa

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Nincs pénz letakarni a tetőt (forrás: Kármán Irén/Facebook)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás