tura

Turai mérgezés: hatalmas dózisban használtak karbofuránt az elkövetők

A turai madármérgezésnek szeptember közepéig 114 védett állat esett áldozatul. A hét elején meglett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) vizsgálatának az eredménye, és forrásunk szerint bebizonyosodott, hogy az elkövetők karbofuránt használtak, méghozzá nagyon nagy dózisban. Akár két-háromszor ennyi madár is elpusztulhatott volna, ha a természetvédők nem szedik össze időben a csalétkeket. Ekkora dózisú karbofuránnal elméletileg ezres nagyságrendben lehetne madarakat halálosan megmérgezni. Tura polgármestere a helyi vadászegyesület elnöke, aki szerint kizárt, hogy a vadászegyesület tagjainak köze legyen az állatpusztításokhoz. 

Augusztus közepén derült ki, hogy szándékos mérgezés miatt tömegesen pusztultak el védett madarak a Pest megyei Tura közelében. A megtalált csalétkek számát tekintve ez az eset minden idők legsúlyosabb szándékos mérgezéses bűncselekménye hazánkban. A szeptember 14-én tartott sajtótájékoztatón a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arról számolt be, hogy augusztus óta több mint duplájára emelkedett a tetemek száma: 114 mérgezett állatot és 132 csalétket gyűjtöttek be, a természetvédelmi kár ezzel meghaladta a hat és fél millió forintot.

Szeptember közepén még csak találgatni lehetett, hogy mi okozta a védett állatok halálát. A szakemberek már akkor is az EU-ban 13 éve betiltott karbofuránra tippeltek. A karbofurán hatóanyagot növényvédő szerekben használják fel, annak a forgalmazását az Európai Unióban 2008 decemberében betiltották, azonban vannak még dugikészletek, és más országokból illegálisan továbbra is beszerezhető.

Forrásunk arról tájékoztatta lapunkat, hogy a héten meglett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) vizsgálatának az eredménye, és bebizonyosodott, hogy az elkövetők karbofuránt használtak, méghozzá nagyon nagy dózisban.

2-3-szor ennyi áldozat is lehetett volna, ha nem szedik időben össze a mérgezett húst a természetvédők a civilek segítségével. Ekkora dózisú karbofuránnal elméletben ezres nagyságrendben lehetne madarakat halálosan megmérgezni.

Megkerestük a Magyar Madártani Egyesületet, akik péntekig ígérték, hogy kiadnak egy közleményt az ügyben.

Turai madármérgezés: vadászatban érdekelt fél lehet az elkövető, ismerte a határokat | atlatszo.hu

A természetvédelmi kár meghaladja a hat és fél millió forintot minden idők egyik legsúlyosabb madármérgezéses esetében Turán. Az első bejelentéshez képest több mint duplájára emelkedett a tetemek száma: 114 mérgezett állatot és 132 csalétket gyűjtöttek be. Térkép bizonyítja, hogy a madarakat a Szent András Dombi Vadásztársaság területén mérgezték meg, tehát pontosan tudta az elkövető a vadásztársaság határait.

Augusztusban a Gödöllői Rendőrkapitányság indított nyomozást az ügyben, miközben idén áprilisban az állam épp az ilyen esetekre hozta létre a nemzeti környezeti biztonsági munkacsoportot, amit a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája vezet. Péntekig megpróbáljuk kideríteni, hogy dolgoznak-e az ügyön.

Csak egy vadásztársaság területén találtak csalétkeket

Az elpusztult állatok között volt nyolc védett állatfaj 93 egyede (76 barna rétihéja, hét egerészölyv, három holló, két barna kánya, két erdei pityer, egy hamvas rétihéja, egy rétisas és egy aranypettyes bábrabló bogár), mérgezés áldozata lett négy háziállat (két kutya és két macska), és három vadászható faj 11 egyede (nyolc róka, két dolmányos varjú és egy szajkó).

Készült egy térkép is, amin az látható, hogy a tettes közel 8000 hektáron – gyakorlatilag a Szent András Dombi Vadásztársaság teljes működési területét lefedve – helyezett ki csalétkeket.

Az elkövető jelenleg nem ismert, nincs arra bizonyíték, hogy a Szent András Dombi Vadásztársaság tagja követte volna el a mérgezést, azonban több bizonyíték is arra enged következtetni, hogy vadászatban érdekelt fél lehet a tettes. A területen kisebb léptékben, de korábban is mérgeztek.

A helyszínen körülbelül húsz kiló, erős idegméreggel átitatott csalétket szedtek össze. A Blikknek sikerült elérni Tura polgármesterét (a független polgármestert régóta a Fidesz-KDNP támogatja), aki a helyi vadászegyesület elnöke. Szendrei Ferenc szerint kizárt, hogy a vadászegyesület tagjainak köze legyen az állatpusztításokhoz.

Frissítés (2021. 09. 30.): Csütörtökön közzétette az MME a sajtóközleményét, amiben azt írják, hogy akár 158 ember halálához, 158 ezer barna rétihéja pusztulásához vagy a parlagi sas teljes világállományának megmérgezéséhez elegendő hatóanyag is lehetett a csalétkekben.

„Az eredmények sajnos igazolták a szakemberek várakozását és az egyik legveszélyesebb méreganyaggal, a karbofuránnal történt szándékos mérgezést mutatták ki (ahogy annak idején ugyanitt már 2010-ben is). Azonban a most kimutatott koncentrációk sokkolták a szakembereket, hiszen az egyes csalétkekben talált 6000 mg/kg értéket meghaladó, és az egyes barna rétihéjákból kimutatott 60 mg/kg értéket megközelítő koncentrációk minden eddigi esetet sokszorosan felülmúltak

– olvasható a közleményben.

A vegyület halálos dózisa (ún. LD50) különböző emlősfajoknál 3-19 mg/testtömeg kg között változik, de a madarak általában ennél jóval érzékenyebbek. A szer esetleges humán hatásáról kérdésükre Dr. Zacher Gábor toxikológus arról tájékoztatta az MME-t, hogy „a karbofurán tartalmú szerekből egy késhegynyi por (1 g) vagy egy negyed teáskanálnyi oldat (1 ml) már jó eséllyel emberre nézve is halálos lehet, de ennek a töredéke is már komoly tünetekkel és akár maradandó egészségkárosodással járó mérgezést okozhat”.

A rétihéjákból kimutatott koncentráció a halálos dózis 36 szorosa volt. A helyi parlagisas-pár fészkétől mindössze 200 méterre is kerültek elő csalétkek, a saspár csak a természetvédők gyors munkájának köszönheti, hogy túlélte a mérgezést.

Zsilák Szilvia

Címlapkép: A turai madármérgezés egyik áldozata (fotó: MME)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás