göd

Alig döcög a gödi Samsung-gyár fejlesztése, Tuzson Bence mégis mesés bevételt jósol

Eredménytelen lett az a pályázat, amit decemberben írt ki a gödi önkormányzat egy helyi ipari park létrehozására. Az épülő Samsung-gyár állítólagos bővülési szándéka miatt viszont kivágtak Gödön egy 25 hektáros erdőt, s még további 25 hektárnyi földet vásárol meg, vagy sajátít ki az önkormányzat a gödi földtulajdonosoktól. A folytatásról a városban fogadóórát tartó Tuzson Bencét kérdeztem.  – Bodnár Zsuzsa cikke.

Add az adód egy százalékát az Átlátszónak!

További részletek: atlatszo.hu/azenadombol

Mégsem terjeszkedik egyelőre Gödön a Samsung akkumulátorgyára, bár korábban egyértelműen jelezte bővülési szándékát. A gödi képviselő-testület erre hivatkozva döntött arról júliusban, hogy létrehoz egy 80 hektáros ipari parkot a város szélén, s augusztusban, ahogy arról az Átlátszó is beszámolt, több kormányrendelet is született az ipari park létrehozásáról. A 80 hektárra kiírt pályázat viszont sikertelen lett: sem a Samsung, sem más nem nyújtott be érvényes ajánlatot.

Az okok nem ismertek, de egyébként is van számos megválaszolatlan kérdés a Samsunggal kapcsolatban. Ezért gödi lakosként éltem azzal a lehetőséggel, hogy magát a térség országgyűlési képviselőjét, Tuzson Bencét kérdezzem minderről. A képviselő úr ugyanis január 29-én egyéni fogadóórát tartott Gödön.

Bár az eseményről csak egy nappal korábban jelent meg hír a gödi önkormányzat honlapján és közösségi oldalán, így legalább sorra került az a nem túl nagy számú érdeklődő, aki értesült az országgyűlési képviselő fogadóórájáról.

Elsőként azt szerettem volna megtudni a 45 perces késéssel megérkező Tuzson Bencétől, hogy milyen infrastruktuális beruházások várhatók Gödön. A Samsung  akkumulátorgyárának megindulásához kapcsolódóan ugyanis nagy fejlesztésekről hangzott el kormányzati ígéret. A fogadóórán megjelenő Markó József polgármester azonban, aki a képviselőtől átvette a szót, arról tájékoztatott, hogy a kormánytól kapott 1 milliárd 960 millió forintos pénzügyi keretet már felhasználta a város az eddigi útfejlesztésekre.

Markó úr ezt az emelkedő építőipari árakkal magyarázta. Így korábbi ígéreteivel ellentétben későbbre tolódik többek közt Felső-Göd főútjának, az Ady Endre útnak a régóta várt felújítása és az egyik körforgalmi csomópontnak a megépítése is.

A polgármester nem tudott időpontokat és konkrétumokat mondani, mikorra várhatók a beígért útfejlesztések és az egyéb beruházások, de ezek szerinte meg fognak valósulni. Úgy vélte, mindez attól függ, kap-e város a kormánytól vagy máshonnan újabb támogatást. De „emberi számítás szerint” – tette hozzá –, a Samsung meginduló termelésével jelentős adóbevételhez fog jutni a város, amiből majd lehet finanszírozni további fejlesztéseket.

Tuzson Bence is határozottan kijelentette, hogy a Samsung hosszú távon rendkívüli fejlődést fog biztosítani a városnak. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy erre mikor kerül sor.

Sajnos arra sem kaptam egyértelmű választ, hogy megindult-e már a termelés a Samsung-gyárban, és mikorra számíthat Göd ebből adóbevételre. Tuzson úr tudomása szerint az első gyártósoron már gyártanak, a másodikon pedig valószínűleg nemsokára indul a próbagyártás.

A képviselő ismeretei szerint “a piaci igények változása miatt” lassult le a fejlesztés a Samsungban. Most úgy tűnik neki, mondta el, hogy a Samsung át akarja ütemezni azokat a fejlesztési terveit, melyeket korábban a magyar kormánynak vázolt. De maximum egy, vagy két éven belül a gyárfejlesztés meg fog valósulni, hangzott el az ígéret.

Konkrétumokat azonban nem tudott mondani, mivel új koreai vezetője van a gyárnak, akivel a képviselő úrnak még nem sikerült időpontot egyeztetnie. De feltétlenül szeretne az új igazgatóval találkozni, árulta el Tuzson Bence, mert ő maga is kíváncsi a Samsung terveire.

Az elhangzottak fényében én viszont arra lettem volna kíváncsi, hogy miért kellett rendkívül gyorsan kivágni egy erdőt, és felvásárolni, illetve kisajátítani a gödiek földjeit. A polgármester egy októberi közmeghallgatáson a gyorsaságot azzal indokolta, hogy „most kell a terület a Samsungnak, nem egy hét múlva”.

Tuzson képviselőtől sajnos erre nem kaptam választ, de kijelentette, hogy Gödön csak az történik, ami a város számára jó. Szerinte Göd számára pontosan olyan pozitív lesz a Samsung jelenléte, mint amennyire Győr számára az Audi, vagy Kecskemétnek a Mercedes jelenléte pozitívnak bizonyult. Hogy mi a hasonlóság az említett százezres lakosú nagyvárosok és a jóval kisebb Göd között, az nem derült ki.

Tuzson úr optimistán nyilatkozott a gyár munkavállalóiról is. Szerinte a Samsungnak kvalifikált munkaerő kell, elsősorban mérnökökre van szüksége, nem betanított munkásokra. Szerinte van elég jelentkező a gyárba, bár azt elismerte, hogy a gyártósoron dolgozó mérnökökre máshol is nagy az igény.

Tudomása szerint épp a képzett munkaerő iránti igény miatt nincsenek jelenleg a gyárban ukrán munkavállalók, viszont visszatértek a régi Samsung-gyár egykori dolgozói. Vélhetően a képviselő úr nem értesült arról, hogy a Samsung gödi gyárába folyamatosan keresnek ukrán tolmácsot.

A munkások várható számát tekintve is új információ hangzott el. A polgármester korábbi tájékoztatása szerint ugyanis 2.500 munkavállalóval kell majd számolni, Tuzson úr szerint viszont maximum ezer ember fog a gyárban dolgozni, ha beindul mind a négy gyártósoron a termelés.

Lehet tehát találgatni, hogy mikor, milyen változásokra számíthatnak a gödiek. Ígéretekkel viszont nem fukarkodott Tuzson Bence képviselő. Még arra is ígéretet tett, hogy utánanéz, miért nem kaptam meg a Samsung-gyár működésével kapcsolatos hatósági vizsgálatok dokumentumait.

Ezeket ugyanis közadatigénylésben kértem ki az Átlátszó számára, csakhogy a Kormányhivatal előbb határidő-hosszabbítást kért a sok adat összegyűjtésére hivatkozva, majd egyáltalán nem válaszolt. Emiatt panaszt tettem a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH). Három hónapos vizsgálat után viszont a NAIH arról értesített, hogy a Tuzson Bence vezette közszolgálatért felelős államtitkárság kimondta: ez az adatigénylés “már teljesült”. Mivel semmilyen kért adatot nem kaptam meg, Tuzson úrnak átadtam az adatigénylésemre kapott válaszokat. Ha újabb döntés születik, és a szakhatóság mégis kiadja a gyárral kapcsolatos vizsgálatok anyagát, közölni fogjuk azokat.

Bodnár Zsuzsa

Címlapkép: Markó József és Tuzson Bence Gödön (forrás: Tuzson Bence/Facebook)

Megosztás