göd

Samsung-gyár: a gödieknek zaj és szennyvíz, a kormánynak kedves cégeknek megbízások jutnak

A zajtól szenvedő lakosságnak már nemcsak a gödi Samsung-gyárral és a hivatalokkal kell megküzdenie, de újabban a szennyvízzel is, ami nemrég kiöntött a gyár melletti területre. Bár a problémát átmenetileg elhárították, a szennyezés jelei újra felbukkantak a kerítés közterületeket érintő oldalán. Mivel a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította a környéket, a gödi önkormányzatnak és a lakosságnak egyre kevesebb beleszólása van az őket érintő beruházásokba. A kormánynak kedves cégek azonban láthatóan jól profitálnak a gyár bővítéséből.

Támogatási kampány

Miközben az akkumulátorgyár szennyezi a gödi környezetet, a hatóságok folyamatosan adják ki az újabb és újabb építési engedélyeket a Samsung számára. A különleges gazdasági övezet létrehozása után azonban a gödi önkormányzat s így a helyi lakosság sem értesül közvetlenül az iparterületet érintő változásokról. Néhány hónapja pedig már a Pest megyei önkormányzat sem teszi közzé a Samsungra vonatkozó határozatokat – emiatt a Göd-ÉRT Egyesület a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatósághoz fordult, válasz egyelőre nem érkezett.

Különleges gazdasági övezet – így nyúltak át a momentumos polgármester feje fölött Gödön

A veszélyhelyzetre hivatkozva elsőként Gödön hozott létre a kormány különleges gazdasági övezetet, amellyel átadta a Samsung gödi akkumulátorgyárának területét és az adóztatás jogát a megyének. Az őszi polgármesteri választáson az ellenzéki összefogás jelöltje lett a befutó, de így most a fideszes többségű Pest megyei önkormányzat a testület feje fölött átnyúlva dönthet a gyárral kapcsolatos kérdésekben.

Nem lesz kihagyható azonban a gödi önkormányzat a Samsung kedvéért végzendő úthálózat-fejlesztésből; ugyanis erdő- és földkisajátításokra lesz szükség, és módosítani kell a Helyi Építési Szabályzatot is. Az útépítés tervezésére kiírt közbeszerzés eredményét január 25-én tette közzé a Magyar Közút Nonprofit Zrt az uniós közbeszerzési értesítőben

Eszerint a tendert nettó 206 milliós ajánlatával a FLAVUS Mérnökiroda Kft nyerte el. A FLAVUS Kft. ügyvezetője és tulajdonosa az a Szőke József Tibor, aki 2010 júliusa és 2015 júniusa között az állami tulajdonú Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese volt. A tervezendő M2-es út gödi lehajtójától induló útszakasz egy 2 km-es 2×2 sávos és egy 1,5 km-es 2×1 sávos útból fog állni, emellett egy 2,1 kilométeres kerékpárút, zajárnyékoló fal, 5 db csomópont, közvilágítás és csapadékvíz-elvezetés tervezése is szerepel a feladatok közt.

A gödi iparterülethez kapcsolódó közlekedési infrastruktúra-fejlesztésekről még áprilisban született kormányhatározat; eszerint összesen 7,1 milliárd forintot szán a kormány a Samsung-gyár érdekében útfejlesztésekre.

De jól járt a Samsung terjeszkedésére szánt 80 hektár jogi intézésével megbízott Biczi és Turi (Korábban Biczi és Tuzson) Ügyvédi iroda is. Tuzson Bencének, a régió országgyűlési képviselőjének egykori ügyvédi irodája három éve havi nettó 600 ezer forintért végzett jogi tanácsadást a gödi önkormányzat számára és összesen 78 millió forintot kapott a föld- és erdőkisajátítások és vásárlások intézéséért.

Arról, hogy egyelőre ki profitált még a fejlesztésekből, itt írtunk bővebben:

A lakók nem alszanak a zajtól, de legalább Mészáros cége milliárdos tendert nyert Gödön

Bár a különleges gazdasági övezet révén Pest megyéhez került a Gödön épülő Samsung-gyár, a gigaüzem környezeti hatásai a város lakóit sújtják. A helyiek elviselhetetlen zajra, növekvő forgalomra és ingatlanjaik értékvesztésére panaszkodnak. A kormány kedvenc építőipari cégei eközben óriási hasznot húznak a Samsung érdekében megvalósuló infrastruktúra-fejlesztésekből.

A lakóknak a zaj marad

Egyelőre kevésbé járnak jól a gyár bővítésével és a különleges gazdasági övezettel a környéken élők. Ősz óta panaszkodnak ugyanis a gödi Samsung akkumulátorgyárának elviselhetetlen zajára a város keleti felén élő lakosok. A cégnek ezért december végére zajcsökkentési intézkedési tervet kellett készítenie a környezetvédelmi hatóság számára. A Samsung által benyújtott intézkedési terv azonban csak több lépésben, összesen másfél év alatt ígér zajcsökkentést; ráadásul a 10 dB feletti határérték-átlépést okozó források (hűtőtornyok, kifúvók) esetében max. 5-6 dB csökkenés várható.

Ami azonban az Alsógödön és a lakóparkban élőket leginkább megdöbbentette, hogy az ő panaszaikat nem is vették figyelembe.

Az intézkedési terv ugyanis csupán a gyár közvetlen közelében, Göd-Újtelepen ígér zajcsökkentést. Pedig a gyár 24 órában hallható, különösen az éjszakai alvást ellehetetlenítő zúgás miatt épp a város keleti felén élők nyújtottak be szeptember óta közel száz lakossági panaszt.

A Samsung SDI azonban egy olyan szakvéleményre támaszkodott, amelyet még a panaszok benyújtása előtt, július elején készíttetett el a zajszennyezés hatásterületéről. Július óta pedig újabb gyáregységek és létesítmények megépítésére kapott engedélyeket a Samsung, s a gigaberuházás tovább terjeszkedett Göd keleti irányába. Ezen kívül két hűtőtornyot, melyek zaja 2018-ban pokollá tette a gyár közelében élők életét, néhány száz méterrel arrébb helyeztek. Ezzel azonban szintén a lakóparkban és a keleti városrészben lakók váltak a zaj újabb „áldozataivá”, annál is inkább, mert a kapacitásbővítés miatt újabb öt hűtőtornyot építettek a meglévők mellé.

A Göd-ÉRT Egyesület ezért azt kérte beadványában a Pest Megyei Kormányhivataltól, hogy semmiképpen ne fogadja el a Samsung által benyújtott intézkedési tervet, s végeztessen újabb zajméréseket a panaszosok által megjelölt utcákban.

Facebook

(null)

Vélhetően azonban a környezetvédelmi hatóság – mely a gyorsított tempójú engedélyezési eljárások során rendre azt állapítja meg, hogy nincs szükség részletes hatásvizsgálatra – nem foglalkozik majd a panaszokkal, hiszen eddig sem volt hajlandó hatósági ellenőrzéseket végezni. A Samsung SDI lakossághoz való viszonyát pedig jól mutatja, hogy legutóbbi válaszlevelükben munkatársuk ezt írta a panaszosoknak:„Szeretném felhívni a figyelmét arra is, hogy a környezeti zajterhelést nagymértékben befolyásolhatja az időjárás. A szél akár 2-4 dB növekedést is okozhat.”

Terjeszkedik a Samsung-gyár, Göd iparvárossá válhat, a környékbeliek aggódnak

„A jövő költözött be Gödre” – újságolta örömmel Orbán Viktor miniszterelnök tavaly májusban, a Samsung SDI elektromosjármű-akkumulátor gyárának megnyitó ünnepségén. A 2018-tól évi 50 ezer akkumulátor gyártását tervező, 100 milliárd forintból megvalósuló gigaberuházás valóban jelentős változásokat hozott – és továbbiakat is hozhat még – Göd életében, ám kérdéses, hogy a helyiek valóban ilyen jövőről álmodoztak-e.

Szennyvíz áztatta a földet a gyár mellett

De nem jártak jobban a helyiek a Samsung által okozott szennyvíz-kiömléssel sem. A lakosok január 8-án vették észre, hogy a gyár hátsó kerítésénél bűzös víz folyik a gyárterületről az ott lévő földútra, kb. 200 méterre a lakóházaktól és egy játszótértől. Másnap, szombaton már nagy tócsákban állt a gyárból kifolyó szennyvíz, amiről a rendőrséget és a vízügyi hatóságot is értesítették a lakosok.

A Samsungot övező utak a különleges gazdasági övezet részeként Pest megyei tulajdonban vannak, a megyei szerveket azonban nem lehetett elérni. A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. munkatársai a nap folyamán végül elhárították a dugulást, ami a DMRV közcsatornájában történt.

A vegyi üzemből kiömlő szennyvízből azonban nem vettek mintát, sőt, jegyzőkönyv sem készült az esetről.

Az intézkedő szervektől a kapott válaszokból pedig nem derül ki, hogy mi vezetett a duguláshoz, s hogy a Samsung miért engedte ki közterületre a szennyvizet.

Szennyvíz folyt ki a gyár épületéből. A szerző felvétele.

A DMRV vezérigazgatójának tájékoztatása szerint ők már az eset előtt több nappal jártak a gödi telephelyen, mivel a cég jelezte, hogy a gyárból nem folyik el a szennyvíz. A vízügyesek állítólag figyelmeztették is a céget, hogy a hiba az ő belső hálózatukban van. A dugulás január 8-án ugyan a közcsatorna-hálózatban történt, ezt azonban a DMRV vezetője szerint a Samsung SDI „csatornahasználatának módja” okozta, ugyanis a gyárban „csatornaidegen” anyagok kerültek a rendszerbe.

A Samsung képviselője szerint viszont ők betartottak minden előírást és a DMRV nem intézkedett azonnal, kapacitáshiányra hivatkozva. A szennyezést a közútról ezért a Samsung távolította el, mint írják, „erőforrásokat és energiát nem sajnálva”.

Hogy a gyárban mégis probléma lehet a csatornahasználattal, az azért kiderül a cég válaszleveléből: figyelmeztették ugyanis az alvállalkozóikat, hogy építési törmeléket tilos a csatornába engedni.

A megyei közgyűlés elnökének válaszából arról is értesültünk, hogy a közút megtisztítása során a Samsung SDI 23 tonna szennyezett földet és 4 köbméter szennyvizet szállított el egy veszélyes hulladék-lerakóba.

A szennyeződés ügyében a Samsung és a DMRV egymásra mutogatása még mulatságos is lehetne, ha mindez nem a gödi lakosok rovására történne, s ha valóban elhárult volna a probléma. Csakhogy a Samsung területe mellett újra szennyvíz-kifolyás nyomai láthatók, s a közterület továbbra sincs sem fertőtlenítve, sem elkerítve. A gyár melletti városrészben pedig az utóbbi időben gyakran történt hasonló, szennyvíz kiömléssel járó dugulás.

Bodnár Zsuzsa

Nyitókép: Működésben a gödi Samsung-gyár. A szerző felvétele.  

Megosztás