csobánka

Ősfás parkot adnak el Csobánkán fillérekért, a helyiek a zöldterületet féltik 

A falu közepén fekvő hatalmas ősfás park miatt feszültek egymásnak a lakosok és az önkormányzat Csobánkán. A tulajdonos a 17 000 négyzetméteres területet mindössze 35 millió forintért értékesíti két vállalkozónak, akik eredetileg „Familyparkot” terveztek a helyszínre. A lakosság pénzgyűjtésbe fogott, hogy az önkormányzat megvehesse a területet, de az nem akart élni elővásárlási jogával. A vállalkozók egyeztetést ajánlottak – igaz, a helyi építési szabályzat amúgy is köti a kezüket. 

A Budapesttől néhány kilométerre fekvő, egyre felkapottabb Csobánka közepén áll a Vargha villa, körülvéve egy hatalmas parkkal és a Dera patakkal. A park tulajdonosa, egy magánszemély, most befektetőknek adná el a területet 35 millió forintért. Az ár még akkor is meglepő, ha figyelembe vesszük az övezeti besorolást (Kb-K, azaz különleges, beépítésre nem szánt kertterület), amely tiltja a területbeépítést.

Információnk szerint az értékbecslő 210 millió forintra értékelte a 17 000 négyzetméteres parkot.

A két helyrajzi számon fekvő terület tulajdonosai Vitézy Tamás és Vitézyné Gombos Csilla voltak, 2020. december 9-én az ingatlanok dr. Vitézy Botond Tamás nevére kerültek, ajándékozással. Ezeket értékesítette Szarvady Attilának és Kovács Péternek, akik mindketten Csobánkán laknak. Szarvadynak építőipari cége van, a FORMO BAU Kft., míg Kovács Péter a Hemingway éttermet üzemeltető Tabata Kft. tulajdonosa. A két vevőt látva a lakosok aggódni kezdtek a környéken egyre jelentősebb lakópark-építésektől tartva.

Az egyik helyrajzi számon szereplő ingatlan helyi jelentőségű természetvédelmi területnek számít, illetve a HÉSZ melléklete szerint az államnak, második helyen pedig az önkormányzatnak elővásárlási joga van rá. Mivel az állam a határidő alatt nem jelezte vételi szándékát, így Csobánka képviselő-testületének kellett döntenie arról, megveszik-e a területet.

Az érintett fás terület (forrás: olvasói fotó)

Eközben a parkot féltő emberek felajánlásokat tettek, hogy a terület park maradjon, ha azt az önkormányzat nem tudja önerőből rendezni, illetve aláírásgyűjtésbe kezdtek. Információink szerint néhány nap alatt több mint 11 millió forintot ajánlottak fel a helyiek a vásárlásra.

„Familyparkot terveztek

A képviselő-testületnek szánt előterjesztésből kiderül, hogy „a Vevő 2021. augusztus 2. napján benyújtotta az Ingatlanok további hasznosítására vonatkozó elképzeléseit, amely dokumentum jelen előterjesztés 2. sz. mellékletét képezi. Az elképzelés szerint vevő célja egy, a Dunakanyar-Pilis turisztikai desztinációba illeszkedő és észrevehető méretű turisztikai attrakciót kínáló »Csobánkai Familypark« létrehozása.

A helyiek a képviselő-testületi ülés előtti este értesültek arról, hogy augusztus 26-án rendkívüli ülésen tárgyalják az ügyet, majd második körben szeptember 9-én. Az előterjesztésben a leendő vevők levelét is mellékelték. A Szarvady Attila és Kovács Péter által írt levélben ez szerepel: „ekkor kerestem meg Kovács Péter helyi lakos barátomat, hogy találjunk koncepciót a park működtetésére közösen. Ő Budapesten a Feneketlen-tó partján működő Hemingway étterem tulajdonosa, vezetője, továbbá a Töki Cardium borpince és bisztró üzemeltetője és aki 35 év vendéglátó, szállodai és idegenforgalmi tapasztalattal rendelkezik.

„Így alakítottuk ki közösen azt a koncepciót, amire mindketten készek vagyunk befektetői tőkét is mozgósítani, és ami lehetővé tette, hogy üzleti alapon egy piaci árat kínáljunk eladó részére.

„Szeretném itt kihangsúlyozni, hogy jelentős magantőke-befektetés nyilván csak üzleti megtérülés reményében realizálható. Ezért olyan megoldást kerestünk, amely üzletileg életképes, alapvetően illik a területek jelenlegi szabályozási funkcióiba, illetve megőrzi a terület rendkívüli táji, környezeti és botanikai adottságait, különlegességeit. Ez az elképzelés pedig egy, a Dunakanyar-Pilis turisztikai desztinációba illeszkedő és észrevehető méretű turisztikai attrakciót kínáló »Csobánkai Familypark« létrehozása  olvasható a levélben.

Az írásból az is kiderül, hogy egy 100 fő befogadására alkalmas grill-sörkertet, tematikus parkot állatsimogatóval és családi piknik-pavilonokat álmodtak a területre.

Nem lehet beépíteni

A dolog érdekessége, hogy a Kb-K övezetben fekvő telek (59 §.) jelenleg beépítésre nem szánt kert terület”, amire csak akkor lehetne bármit is építeni, ha meghaladná a 30 000 négyzetmétert (abban az esetben is mindössze 2 százaléka beépíthető). Lakóingatlan nem húzható fel rá, de maximum 5 méteres magassággal többek közt szállás rendeltetésű egység” 4 vendégszobával elhelyezhető lenne. Kérdés, miért vásárolta meg mégis a két vállalkozó a területet, és hogyan tervezhettek rá Familyparkot.

Lemondtak az elővásárlási jogról

Bármennyire is szerették volna a lakók, az önkormányzat képviselő-testülete szeptember 9-én 5 igen, 2 nem ellenében lemondott az elővásárlási jogáról. Bár határozati javaslatok között elhangzott, hogy amennyiben a lakosok szeptember 13-ig, tehát 4 nap alatt ügyvédi letétbe helyeznek 21 millió forintot vételárelőleg címen, akkor élnek az elővásárlás jogával, de a képviselők úgy döntöttek, ezt a passzust nem veszik fel a határozati javaslatok közé.

A döntéselőkészítésben azt hangsúlyozták, hogy bár az önkormányzat rendelkezik a szükséges vételárral, közép és hosszútávon a lakosság életminőségét érdemben meghatározó fejlesztésekhez szükséges tartalékokat jelentős mértékben csökkentené”. Azt viszont szintén 5 igen 2 nem ellenében elfogadták, hogy a HÉSZ-t a két ingatlan tekintetében a jövőben nem módosítják.

A szeptember 9-i képviselő-testületi ülés előtt a két vevő levelet írt, amelyben jelezték, hogy nem kívánnak sem Familyparkot, sem lakóparkot építeni a területen, bár ezutóbbit soha nem is terveztük”. Levelükben azt javasolják, hogy az érdekvédők 3 fős tárgyaló küldöttséget állítsanak fel, a lakossági fórumokon többször elhangzott szándékuk és vállalásuk szerint, ami a privát pénzügyi forrás ráfordítását, a privát munka és területgondozás elvégzését jelenti, és az Önkormányzattal közösen lehet tárgyalni a hasznosításról. Ez esetben vállaljuk, hogy a területet ezen érdekeket figyelembe véve hasznosítjuk a köz javára, és az érdekvédő csoport illetve a lakosság minden lehetőséget megkap, hogy vállalását teljesíteni tudja.”

Zimre Zsuzsa

Címlapkép: Az érintett terület Csobánkán (forrás: olvasói fotó)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás