nagykőrös

Kinizsi-ügy: nemcsak a focicsapat került cégtemetőbe

Az Átlátszó megszerezte az MLSZ-től a TAO-tartozások miatt cégtemetőbe küldött nagykőrösi focicsapat, a Kinizsi SE – illetve új nevén Roma-Gól SE – elszámolásait. Az iratok alapján a csapat a 2014 és 2018 között kapott TAO-pénzekkel nem tudott elszámolni, és a nekik számlázó cégek nagy része ellen hamarosan kényszertörlési vagy felszámolási eljárás indult.

Ahogy korábban megírtuk, a nagy múltú Nagykőrösi Kinizsi sportklub egyesülete több száz millió forint TAO-támogatást vett fel, ám később a pénzzel nem tudott elszámolni a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Röplabda Szövetség felé, ezért a sportszervezetek visszakövetelték a támogatást, és befagyasztották a további TAO-pénzek utalását. Tavaly januárra az MLSZ már 30 millió, a Röplabda Szövetség 24 millió forintot követelt az egyesülettől.

Fantommá vált sportklub

A tartozások és a források leállítása különösen rosszkor jött a csapatnak, amely ekkoriban kezdett új klubház építésébe közel 380 millió forintból, és a költségeket felerészben önkormányzati sporttámogatásból, felerészben az ide irányított TAO-forrásból kívánták fizetni. Utóbbi hiányában nem tudták kifizetni a központot építő vállalkozót, aki lelakatolta az épületet. Végül a nagykőrösi polgármester, Czira Szabolcs közbenjárására volt szükség, akit nem mellesleg családi kapcsolat fűz a TAO-támogatást felajánló Szíjj Lászlóhoz, az egyik leggazdagabb kormányközeli üzletemberhez.

Eltűnt TAO-pénzek, fantomizálódott sportegyesület: a Nagykőrösi Kinizsi sorsa | atlatszo.hu

Több mint százmillió forintos TAO- és önkormányzati támogatás lehívása után cégtemetőben végezte a nagy múltú Nagykőrösi Sportegyesület. A TAO-pénzekből magas díjazást kapott az egyesület képviselője, aki egyben fideszes közgyűlési képviselő is. A TAO-pénzeket később visszakövetelte az MLSZ és a Röplabda szövetség, de a tartozásokat aligha lehet behajtani, miután a csapat jogutódja egy másik településre, egy faluszéli tanyaépületbe tette át a székhelyét, új vezetője pedig köddé vált.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal végül részletfizetést engedélyezett, és folyósította a klubházra szánt TAO-pénzt, így ki tudták fizetni a vállalkozót, és át tudták adni a központot. A részletfizetés lehetőségével azonban úgy tűnik, nem élt az egyesület. Ehelyett nem sokkal a székház-ügy lezárása után a Kinizsi Sportegyesület neve eltűnt a bírósági regiszterből, és ugyanazon az adószámon a helyi lap, a Heti Hírek egy Roma-Gól SE nevű szervezetet talált.

Mint kiderült, a Kinizsi utolsó taggyűlésén a tagság új alapszabályt fogadott el, amellyel minden jel szerint cégtemetőbe küldték az adótartozással terhelt egyesületet. A szervezet székhelyét egy 4500 fős Pest megyei községre, Kókára tették át, és a vezetést új elnökségnek adták át.

Az elnöknek kinevezett vállalkozó nevén az Opten adatbázisa szerint több kényszertörölt, vagy felszámolás alatt álló cég található, és az egyesület, a kókai emberek elmondása szerint, semmilyen érdemi tevékenységet nem végez.

Az egyesület képviseletére az átadáskor Körtvélyesi Attila, a város alpolgármestere és Sohajda Márk, a közgyűlés jogi, gazdasági és Közbeszerzési Bizottság elnöke volt jogosult.

Kóka: a Roma-Gól SE, korábban Nagykőrösi Kinizsi székhelye (a szerző felvétele)

Lapunk Kókán megtalálta a Roma-Gól SE székhelyét, amely valójában egy félig vakolatlan tanyaépület a falu szélén, egy földutas utcában. Az egyesület új tagjaival nem találkoztunk, az ott lévő férfi elmondása szerint a házat csak postafióknak használják, egyébként nem szoktak ott dolgozni. Az új elnöktől előbb sikerült interjút kérni, később azonban elérhetetlenné vált, majd a mobilszámát is megváltoztatta.

A Kinizsi egyes ingóságait, nagykőrösi források szerint, lefoglalta a NAV, de a legértékesebb vagyontárgyat, az új klubházat még a Roma-Góllá alakulás előtt átjátszották az önkormányzatnak, és azóta a várostól bérli azt az újonnan alakított nagykőrösi sportklub, a MozGo-Nagykőrös SE.

Megerősítette az MLSZ, hogy legalább 30 millió forinttal tartoznak

Még a nagykőrösi csapatról szóló cikk megjelenése előtt közérdekű adatigénylést küldtünk az MLSZ-nek, amiben a fennálló tartozásról érdeklődtünk, és arról, hogyan számolt el az (akkor még) Kinizsi Sportegyesület a TAO-támogatásokkal. Válaszul az MLSZ főtitkára, Vági Márton azt írta: az egyesülettől a Szövetség valóban több mint 30 millió forint TAO-támogatást követel vissza.

A tartozást a NAV Pest megyei igazgatóságának adták át behajtásra, amely 12 havi részletfizetést engedélyezett. Ennek ellenére a 30 milliós tartozás továbbra is kifizetetlen.

Az MLSZ emellett elküldte a TAO-támogatási programok összesített elszámolási táblázatait a 2014-től 2017/2018-as évadig tartó időszakra vonatkozóan. Az egyesület a 2018/2019-es időszakra is kapott támogatást, ám az MLSZ közlése szerint az ekkori program ellenőrzése még folyamatban van, így az ekkori táblázatokat nem áll módjukban elküldeni. 2019-ben a csapat további 67 millió forint TAO-támogatást kapott, és ha ebben az évben is hasonlóan számoltak el a pénzzel, mint az azt megelőző években, tovább nőhet a csapat köztartozása, amit persze behajtani ugyanúgy nem lehet a cégtemetőből.

Gyanús véget ért vállalkozások

Az elszámolásokból kiderül, hogy több cég, amelyeknek a Kinizsi a TAO-támogatásokból fizetett, nem sokkal a csapattal kötött üzlet után szintén lehúzta a rolót.

Az elszámolási papírokban összesen 16 cég és egyéni vállalkozó neve szerepel, ezek közül 9 jelenleg kényszertörlés vagy felszámolás alatt áll.

Ilyen például a Printal Kft., amelynek egy 2016-os elszámolás szerint több mint 3 milliót fizetett a Kinizsi pályafelújításért. Az Opten adatai szerint a kft. szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező adózók listáján, ezért 2017 novemberében eljárás indult a felszámolása érdekében.

Még különösebb a TRANSPAN Kft. sorsa, amelytől az elszámolás szerint sportfelszerelést vásárolt a Kinizsi SE. A kft.-t az Opten szerint 2015 júniusában jegyezték be, egy évvel később pedig már sportszereket szállított a nagykőrösi csapatnak. 2019-ben aztán a NAV hivatalból indított törvényességi felügyeleti eljárásban törölte az adószámát, és elrendelte a kényszertörlését. A társaság állandó tagjaként az Opten egy embert, bizonyos Nyagui Iosifot jelöli meg, akinek elérhetőségeként egy romániai cím szerepel.

Nem ez a cég az egyetlen, amelynél külföldi illetékességű cégvezető jelenik meg.

Az elszámolásokban felbukkan két cég (GRISCO ID és Grinmi Gold), ahol a norvégiai lakcímű Grindaker Milan szerepel ügyvezetőként. Mindkettő kényszertörlés alatt áll, előzőleg, 2016-ban és ’17-ben pedig személyszállítás és „sportlétesítmény bérlése” címszóval állítottak ki számlát a Kinizsinek. Az nem világos, hogy a Grinmi Gold Kft.-től milyen sportlétesítményt bérelhettek, a kft.-ről az interneten a puszta cégadatokon kívül semmi sem lelhető fel. Szintén személyszállításért számlázott 2018-ban egy ukrajnai című vállalkozó cége, az Anis Transport Kft. A vállalkozást 2018-ban jegyezték be, ebben az évben már számlát állított ki a nagykőrösi csapatnak, majd 2020-ban adóhátralék miatt a cégbíróság elrendelte a kényszertörlését.

Részlet az MLSZ által küldött elszámolásból: a klub az edzőtáboroztatásra jóváhagyott 7 millió forint TAO-támogatás elköltéséről nem mutatott be bizonylatot

2017-ben a csapatnak a Zvetec Kft. számlázott közel kétmillió forintot edzőtábor szervezéséért. Alig egy év múlva a cég ügyvezetője, és egyben egyedüli tagja egy Udvardi Richard nevű személy lett, aki az Opten adatai szerint Izraelben él, és jelenleg cégvezetéstől való eltiltás hatálya alatt áll. Udvardi nevén még két cég szerepel a cégadatbázisban, ezek szintén kényszertörlés alatt állnak. A Zvetec címkapcsolatai is beszédesek: amikor hogy Udvardi átvette a vállalkozást, a székhelyét átjelentették a Budapest 15. kerületi Drégelyvár utca 49-es címre.

A cím egy panelházra mutat, ahova az Opten adatai szerint 72 vállalkozást (egyéni vállalkozást és kft.-ket) jelentettek be. A kft.-k nagy része szintén felszámolás vagy kényszertörlés alatt áll.

Az MLSZ irataiból kiderül az is, hogy a Kinizsi a vizsgált időszakban igen hiányos beszámlókat mutatott be, valójában a TAO-támogatások nagy részével egyáltalán nem tudott elszámolni. Valószínűleg ez volt a fő oka annak, hogy az MLSZ visszakövetelte a kifizetéseket. Egyes kiadásoknál semmilyen bizonylat, máskor pedig a teljes, lehívottként feltüntetett összegnek csak kis részéről mutatott be bizonylatot az egyesület. 2018-ban például személyszállítás címén több mint 7 millió forintot hívott le a csapat, de a bemutatott bizonylatok összege kevesebb mint egymillió forintot tesz ki. A fel nem használt támogatásokból azonban az iratok alapján csak mintegy 400 ezer forintot fizettek vissza, a további, milliós nagyságrendű összegeket nem tudni, mire költötték.

Zubor Zalán

Címlapkép: MLSZ.hu

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás