Nyíregyháza

Kétszer annyiba fog kerülni a nyíregyházi Atlétikai Centrum, mint tervezték

Az eredeti tervekhez képest duplájára nőtt a Nyíregyházán épülő Atlétikai Centrum kivitelezésének ára. Az elképesztő drágulást az építőipari árak emelkedésével magyarázza az önkormányzat. Nem ez azonban az első túlárazott projekt a városban, miközben az ellenzéki képviselők semmiről sem értesülnek.

Nyíregyházi olvasónk jelezte nemrég portálunknak, mennyire meglepődött, amikor a hírekben azt olvasta, hogy a városban épülő új Atlétikai Centrum bruttó 7,1 milliárd forintba kerül majd. Korábban ugyanis szó sem volt ekkora összegről: ennek nagyjából a felét emlegették eddig – írta.

Utánajártunk, vajon tényleg így van-e, és ha igen, mi az oka a drasztikus áremelkedésnek.

„Megemelkedtek az építőipari árak”

Azon túl, hogy végigböngésztük a közbeszerzési értesítőt és a város honlapján található iratokat, megkerestük az önkormányzatot is, hogy megtudjuk, mikor és miért lett a 3,5 milliárd forintos beruházásból 7 milliárdos, és miből állják a különbözetet.

A Nyíregyháza.hu-n ugyanis a következőket találtuk:

„Rövidesen elkezdődhet a Tiszavasvári úton az Atlétikai Centrum építése. A Modern Városok Programjának részeként induló, nagyjából 3,5 milliárd forintos beruházás keretében teljesen megújul a szabadtéri rész és épül egy korszerű atlétikai csarnok, amely több sportágnak is helyet ad.”

A 2017-es cikkben Batizi Tamást, a polgármesteri kabinet vezetőjét idézik, aki a Nyíregyházi Televízónak nyilatkozott a beruházásról. Batiz akkor azt mondta, a tervek szerint az országosan egyedülálló létesítmény akár 2018-ra elkészülhet.

Nem készült el, ellenben az ára szép lassan a duplájára nőtt.

Hogy miért? Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere szerint azért, mert „az építőipari árak emelkedtek”, így „tavaly 3,3 milliárd forint forráskiegészítést kapott a fejlesztés”. Mindezt nem nekünk, hanem a SZON.hu-nak nyilatkozta a város első embere szeptember 11-én.

Ugyan a mi megkeresünkre is reagált a városvezetés (szeptember végén), de indoklást nem adtak, csupán a következő tájékoztatást küldte Kósa Árpád kabinetvezető:

Nyíregyháza válasza

A Kormány még 2015-ben kötött együttműködési megállapodást Nyíregyháza önkormányzatával arról, hogy a Modern Városok Program keretében forrást biztosít a beruházásra. A szándékot később kormányhatározatban is megerősítették: eszerint összesen 3,8 milliárd forint összegű támogatásról volt szó.

2018-ban aztán az (önkormányzati tulajdonú) Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. is kapott az államtól 3,3 milliárd forintot a Nyíregyházi Atlétikai Centrum megvalósítására. Az összeget a cég át is utalta a nyíregyházi önkormányzatnak, így alakult ki a 7,1 milliárdos végösszeg. A közbeszerzési eljárást követően pedig 2019. június 27-én írták alá a nyertes ajánlattevővel, az Aktual Bau Építőipari Kft-vel a vállalkozói szerződést – áll a válaszlevélben.

A kivitelezést végző cég nem ismeretlen: tavasszal ők nyertek el egy nettó 778 millió forintos budapesti közbeszerzést is a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-től vendéglátó és sportlétesítmények kivitelezésére. Akkor a szűkös határidő ellenére is sikerült meggyőző ajánlatot beadniuk, most pedig mindössze egyetlen másik jelentkezőt kellett legyőzniük, a Swietelsky Építő Kft.-t.

A 102 fős, nyíregyházi székhelyű Aktuál Bau-nak egyébként már eddig sem ment rosszul: 2015-ben 8 milliárdos, 2016-ban 14 milliárdos, 2017-ben 11 milliárdos, míg tavaly ismét 14 milliárdos forgalmat bonyolított.

Nem volt róla előterjesztés

Az áremelkedésről azonban az önkormányzati képviselők vajmi keveset tudtak.

Lengyel Máté képviselő, aki tagja a város Köznevelési, Kulturális és Sport Bizottságának, valamint Hunyadi János képviselő, aki a Jogi, Ügyrendi és Etikai Bizottságban foglal helyet, egyaránt azt válaszolta megkeresésünkre, hogy őket senki sem tájékoztatta a létesítmény drágulásáról.

„A fideszes városvezetés szokásához híven a képviselő testületnek nem adott tájékoztatást a beruházás költségemelkedéséről. 2010 óta az önkormányzati társaságok felett a tulajdonosi jogokat egyszemélyben kizárólag dr. Kovács Ferenc polgármester gyakorolja” – írta Hunyadi, amikor a beruházásról kérdeztük. A képviselő egyben javasolta, kérdéseinkkel forduljunk a Polgármesteri Hivatal polgármesteri kabinetének vezetőjéhez, Kósa Árpádhoz, aki korábban a város sportcentrumának vezetője volt, így bizonyára tud felvilágosítást adni a beruházás részleteiről.

Lengyel Máté hasonló választ küldött. „Az Atlétikai Centrum építésével kapcsolatban egyetlen előterjesztés sem került a nyíregyházi Közgyűlés elé. Az ezzel kapcsolatos előterjesztéseket minden esetben a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság tárgyalta, aminek nem vagyok a tagja. Viszont annyit elmondhatok a zárt ülések jegyzőkönyve alapján, hogy sehol nem tájékoztatták a bizottság tagjait, hogy az uniós támogatáson felüli részt, honnan teremti majd elő a város” – írta a képviselő.

Az általunk megkeresett többi önkormányzati képviselő nem reagált levelünkre.

Volt már rá példa

A miértekről tehát keveset tudni, arra azonban volt már példa máskor is a városban, hogy egy projektet túláraztak.

Ahogy arról az Átlátszó 2015-ben beszámolt, háromszoros áron elszámolt anyagok, építkezés engedély nélkül, tömeges feketefoglalkoztatás jellemezte Nyíregyházán a kétmilliárdos Sóstó-Gyógyfürdő-projektet.

Pofátlanul túlárazott projektek, feketefoglalkoztatás – így költik el Nyíregyházán az uniós milliárdokat

Háromszoros áron elszámolt anyagok, építkezés engedély nélkül, tömeges feketefoglalkoztatás – így zajlik Nyíregyházán a kétmilliárdos Sóstó-Gyógyfürdő-projekt. A város vezetése körül kialakult holdudvar nem tud olyan szabálytalanságot elkövetni, amelynek bármi következménye lenne. A projekt tervezésében, kivitelezésében és ellenőrzésében kulcsszerepet játszik az a tulajdonosi kör, amelyik Kovács Ferenc 2010-es polgármesterré választása óta került a városban nyerő pozícióba.

 

Bár a  2,1 milliárdos fejlesztésből a becslések szerint akár a felét is ellophatták, a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség bűncselekmény hiányában végül megszüntette az eljárást. Tette mindezt úgy, hogy az egyik érintett cég tulajdonosa és a nyomozó ügyészség a feljelentés idején vezető beosztásban lévő ügyésze testvérek.

 

Katus Eszter

Címlapkép: 90 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg Nyíregyházán. (Fotó: kormány.hu/Balázs Attila/MTI)

A céginformációt az OPTEN Kft. szolgáltatta.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás