Egyéb

Öt év után sikeres adatigénylés: évi egymillióért tankol a borsodi főjegyző

 

Akárcsak hajdan a nyírségi fekete vonat utasai, ingázik munkahelyére, Miskolcra Dr. Kovács János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat főjegyzője, aki Nyíregyházán lakik. Igaz, már nem vonattal és hetente, mint elődei, hanem mindennap, állami autóval, államköltségen, és, ha kell, sofőrrel is. A személyével kapcsolatos legendák nyomába eredve nem egyszerű adatokhoz jutni. A „Mennyit költ az önkormányzat a főjegyző bejárására?” című közérdekű adatkérelem még Mengyi Rolandhoz, a megyei közgyűlés előző első emberéhez futott be 2013-ban, de ő nem válaszolt rá. Időközben Mengyi vádlott lett a Voldemort-ügyben.

Utódja a közgyűlés élén, Török Dezső 2016-ban kapta meg a kérdéseket, de ő is rangon alulinak tartotta, hogy ilyen témában levelezzen.

Végül a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) közérdekűnek minősítette a kérdést. Több hónapos késlekedés után jött meg a válasz:

„Közlöm, hogy a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Önkormányzat 7 db személygépkocsival rendelkezik, melyek éves üzemanyag költsége 5 évre visszamenőleg a következő volt:

  1. 9.685.000 Ft
  2. 11.452.000 Ft
  3. 12.317.000 Ft
  4. 8.560.000 Ft
  5. 9.354.980 Ft
  6. X. hóig: 6.257.046 Ft

Dr. Kovács János főjegyző személyi használatú gépkocsi engedéllyel rendelkezik, melyet munkaköréből adódó belföldi és külföldi hivatalos útjaihoz és munkába járásához is használ. Szükség esetén kiküldetésekhez a Hivatal dolgozói is igénybe veszik. Munkába járásának számított átlagos költsége évenként: Miskolc –Nyíregyháza útvonalon naponta oda-vissza 200 km, a gépkocsi fogyasztása átlagosan 6,7 liter/100 km. 350 Ft/liter átlagos gázolaj árral számolva és havonta 20 munkanapot figyelembe véve (a szabadság napjainak kivételével) éves átlagköltsége 949.390 Ft.”

Az évi egymilliós üzemanyag-használat mellé nyugodtan hozzászámolhatunk pár milliót, hiszen a főjegyző futásteljesítményével két év alatt simán leamortizál egy autót.

A költségekből ítélve pótolhatlannak tűnő főjegyző nem kötődik pártokhoz, személyekhez, korszakokhoz.  Szűk 20 évvel ezelőtt még egy szocialista megyei önkormányzati vezető alatt kezdte pályafutását a „vármegyén”, amelynek mostanra már nem csak feladatköre, hanem a költségvetése is töredéke a korábbiakénak.

Pusztai László (eszakhirnok.com)

Megosztás