Bezárás
Uniós támogatások

OLAF-jelzések: a NAV nem nyilatkozik a Rogán feltalálótársaival kapcsolatos nyomozásról

Rogán Antal miniszter két társával együtt egy olyan digitális aláírással kapcsolatos találmányt jegyzett, amelyhez hasonló, és amellyel szinte megegyező nevű, a feltalálótársai cége által felvett uniós támogatással megvalósult fejlesztéssel kapcsolatban az Európai Csalás Elleni Hivatal büntetőeljárás megindítását javasolta. A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint a NAV nyomoz az ügyben, de az adóhivatal nem válaszolt a megkeresésünkre.

állítsuk meg a kormánypárti médiafoglalást

Nálunk nincsenek állami hirdetések. Nem is lesznek. Nem is akarjuk, hogy legyenek. Rád viszont nagyon számítunk!
Támogatom az Átlátszót

Polt Péter legfőbb ügyész 2018 márciusában levelet írt Ingeborg Grassle-nek, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elnökének. Ebben Grassle korábbi nyilatkozatára reagált, amelyben az uniós bizottság vezetője valódi nyomozást szorgalmazott a miniszterelnök vejéhez kötődő Elios-ügyben. Levelében Polt azt bizonygatta, hogy az OLAF (az Európai Csalás Elleni Hivatal) ajánlásai és jelzései alapján igenis indulnak büntetőeljárások Magyarországon. Ehhez egy táblázatot is mellékelt a 2012 óta az OLAF kezdeményezései alapján tett ügyészi intézkedésekről. Cikksorozatunkban ezeket az ügyeket mutatjuk be, és annak is utánajárunk, hogy mi lett a nyomozás eredménye. A cikksorozat korábbi részeit itt lehet elérni.

  • Rogán Antal, az Orbán-kormány egyik fontos alakja, aki a politikán kívül más tevékenységgel korábban nem nyilvánult meg, 2015-ben váratlanul feltalálóként jelent meg a Hunguard Kft. tulajdonosaival együtt.
  • A digitális aláírással kapcsolatos találmányt megvette a MobilSign Kft., majd a cégtől a szabadalom valahogy átkerült a ProfiTrade 90 Kft.-hez, amelytől a Telekom megvásárolta a fejlesztést.
  • A Hunguard, a MobilSign és a ProfiTrade cégek között személyi átfedések vannak. A Hunguard Kft. ráadásul kivételes helyzetbe került, mert a közműcégek, a távközlési vállalatok, illetve a magyar bankszektor informatikai auditálását végezheti.
  • És egy nagyon fontos dolog: a ProfiTrade 90 Kft.-nek a MobilSign Kft. nevéhez képest egy „e” betűvel több elnevezésű fejlesztése, a MobileSign révén mintegy 257 millió forintos uniós támogatásban részesült, ami az OLAF szerint több pályázattal együtt visszaélésgyanús volt.
  • A MobilSign ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomoz, ahol nem válaszoltak az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre.

Rogánék találmánya

Nagy meglepetést váltott ki három évvel ezelőtt, amikor a Népszabadság megírta, hogy Rogán Antal kabinetminiszter 2015-ben – akkor még a Fidesz parlamenti frakciójának vezetőjeként – egy digitális aláírással és annak hitelesítésével kapcsolatos találmányt jegyzett. Igaz, nem egyedül, hanem a Hunguard Kft. tulajdonosaival, Csík Balázzsal és Lengyel Csabával együtt. A szabadalomra vonatkozóan 2015 nyarán a Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez (­WIPO) is megérkezett a kérelem.

Rogánék találmányának elsőbbségi tanúsítványa (forrás: Népszabadság)

A Hunguarddal kapcsolatban akkor már ismert volt, hogy a cég végezte 2013-tól – egy kis kormányzati segítséggel – a közműcégek és a távközlési vállalatok auditálását, amivel 500 millió forintot szakított. Három éve pedig a Hunguard megkapta a magyar bankszektor informatikai auditálását is.

A Magyar Nemzet információi szerint a cég mellett éppen Rogán Antal lobbizott. Rogán ezt kikérte magának. A miniszter szerint a lap lejárató kampányt folytatott ellene.

A találmány a MobilSign Kft.-hez került

A szabadalommal kapcsolatos jogosultságot a feltalálók 2016 év elején eladták a MobilSign Kft.-nek. A cégre valószínűleg nem véletlenül esett a választás, ugyanis – az Opten céginformációs rendszer adatai alapján – 2014 év végéig a hunguardosoké volt. Ennek azért van jelentősége, mert az új tulajdonos egy bizonyos Pozsgai Petra lett, aki 2002. szeptember és 2008. január között tag volt a Hunguardban.

Pozsgai személye azért is érdekes, mert ő Rogán jobbkezének, Kertész Balázs ügyvédnek a volt felesége. Kertésszel kapcsolatban meg kell említeni azt a Népszabadságban megjelent értesülést, miszerint az ő budapesti lakcímére volt bejelentve a MobilSign Kft.

Az Átlátszó korábban beszámolt arról, hogy Kertész rendelte meg egy gellérthegyi villa felújítását. Az ingatlan – a tulajdoni lap alapján – 2015 óta a Rezeda 5 Ingatlanhasznosító Kft.-é, amely egy svájci társaság, a Bergavest Aktiengesellschaft CH érdekeltsége. Ennek azért van jelentősége, mert a cég kézbesítési megbízottja az a Karafiát Ügyvédi Iroda, amely eljárt a Rogán Antal által vezetett V. kerület cégügyeiben. Az iroda képviseli azt az offshore társaságot, a Javelin Investments Ltd.-t, amely a Hunguard Kft. egyik tulajdonosa volt 2016 januárjától 2017. május végéig.

Gellérthegyi kertes villa felújításába kezdett Rogán Antal jobbkeze

Az Átlátszó birtokába került dokumentumok szerint Rogán Antal propagandaminiszter jobbkeze, a letelepedési kötvénybizniszben is közreműködő Kertész Balázs ügyvéd egy patinás, kertes gellérthegyi villa felújítását rendelte meg. Az értékes ingatlan egy két éve alapított svájci cég tulajdonában van, amely titkolja tulajdonosait. A telket még érdekesebbé teszi, hogy azon egy Pallasz Athéné szobor is található.

Bár Rogán Antal a „találmányával” kapcsolatban büszkeségének adott hangot, a Miniszterelnöki Kabinetiroda a Népszabadságnak megküldött reagálásban azt közölte, hogy „amennyiben azt állítják, hogy Rogán Antal bármilyen kapcsolatban van a Hunguard Kft.-vel, sajtó-helyreigazítási pert kezdeményeznek”.

A digitális aláírással kapcsolatos eljárásért 2017-ben Rogán Antal 25 millió forintos találmányi díjat kapott a MobilSign Kft.-től.

Ekkor a cég már újra Csík Balázs ügyvezetése alatt állt. És még abban az évben, novemberben Csík és Lengyel Csaba vissza is vette a MobilSign Kft.-t Pozsgai Petrától. 2018. október eleje óta Csík Balázs a MobilSign egyedüli tulajdonosa.

Már Rogán feltalálói szerepe, illetve a sajtóhírek alapján a Hunguardnak végzett sikeres lobbi-tevékenysége is több, mint érdekes volt. Az ügy azonban további hullámokat vetett, amikor kiderült, hogy Rogán Antal feltalálótársai a ProfiTrade 90 Kft.-n keresztül komoly uniós támogatást vettek fel egy, a MobilSign-éhez hasonló aláírás-hitelesítő technológia kifejlesztésére. Ez a projekt ráadásul az OLAF érdeklődését is kiváltotta.

Mintegy 257 millió forintos uniós támogatás

A 2013-as „MobileSign – Hiteles aláírás mobil készülék segítségével” elnevezésű pályázat 256,8 millió forint értékű volt. A 24.hu információi szerint a ProfiTrade 90 Kft. 2012 és 2015 között négy projektjére 965,4 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatáshoz jutott. A MobileSign mellett az „okos bevásárló lista” pályázatra a cég szintén 256,8 millió forintot kapott az EU-tól.

„Az Európai Csalás Elleni Hivatal a vizsgálatát 2015. november 3. napján rendelte el és 2017. december 18. napján kelt ajánlásában büntetőeljárás megindítására tett javaslatot” – írta az Átlátszó megkeresésére Fazekas Géza, a legfőbb Ügyészség (LÜ) szóvivője.

Az ajánlást 2018. január 9-én a Fővárosi Főügyészségre továbbította, amely a nyomozást el is rendelte különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt. A főügyészség az eljárás lefolytatásával a NAV Bűnügyi Igazgatóság Központi Nyomozó Főosztályát bízta meg.

Az LÜ szóvivője hangsúlyozta, hogy mivel „gyanúsított kihallgatására nem került sor, a tavaly hatályban lépett új büntetőeljárási törvény alapján az ügy felderítési szakban van, így a nyomozást a nyomozó hatóság önállóan teljesíti.” Ezért Fazekas Géza azt javasolta, hogy a nyomozásra vonatkozó kérdéseinkkel a NAV-ot keressük meg. Ezt természetesen megtettük, de

a NAV-tól cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Miután kiderült, hogy uniós támogatással megvalósult kutatás-fejlesztési projektek miatt büntetőeljárás indult, a Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményt adott ki arról, hogy „Rogán Antal a szabadalmában leírt eljárás kifejlesztésére soha nem igényelt és nem is kapott EU támogatást”.

Megszólalt az ügyben Csík Balázs, a ProfiTrade ügyvezetője is, aki azt hangoztatta, hogy az uniós támogatást nem a Rogán Antallal közös szabadalmukra kapták, hanem a MobileSign elnevezésű fejlesztésükre.

Mivel a két informatikai rendszer nevében az eltérés csak egy betű, az Átlátszó megkereste Csík Balázst, hogy megtudja, a fejlesztések miben térnek el egymástól. Emellett kíváncsiak voltunk arra is, hogy a MobilSign-os szabadalom kidolgozásában Rogán Antal hogyan vett részt. Csík Balázs a fejlesztések közötti különségre nem adott választ, csak az alábbi tájékoztatást küldte:

„A ProfiTrade 90 Kft. 2012 és 2014 között konzorciumvezetői minőségben vett részt kutatásfejlesztési tevékenységet végző konzorciumokban. A ProfiTrade 90 Kft. tevékenysége, beleértve a 2012 és 2014 közötti kutatásfejlesztési pályázatokat, nem függött és nem függ össze a MobilSign Kft. tevékenységével, illetve a MobilSign Kft. által kezelt szabadalmakkal. Rogán Antal miniszter úrral közösen jegyzett szabadalmunkra soha nem kértünk és nem is kaptunk uniós vagy állami támogatást. A ProfiTrade 90 Kft.-nél az OLAF vizsgálatot nem folytatott, a cégnek kérdést nem tett fel és adatot sem kért be.”

Az 1996-ban létrehozott ProfiTrade 90 Kft. a Csík család vállalkozása, annak ügyvezetője 2009 és 2018 júniusa között Csík Balázs volt, majd édesapja lett a vezető tisztségviselő. 2011 februárja és 2015 októbere között tag volt a cégben a Central European Investment AG is. Jelenleg Csík Balázs és szülei tulajdonolják a ProfiTrade 90-et.

A 24. hu járt utána annak, hogy 2015-ben a tulajdonosok 41 millió 231 ezer forint nyereséget kivettek a cégből, és az összeget – háromezer forint kivételével – átutalták a Central European Investment számlájára.

Az OLAF által lefolytatott vizsgálatra egyébként Hadházy Ákos volt LMP-s, jelenleg független országgyűlési képviselő uniós pénzlenyúlásokat kutató munkája révén 2018-ban derült fény. Hadházy érte el ugyanis Polt Péter legfőbb ügyésznél egy olyan lista kiadását, amelyben szerepeltek az OLAF által vizsgált ügyek EU-s pályázati kódjai is. Ezáltal világossá vált, hogy a csalás elleni hivatal mely ügyekben talált visszaéléseket és tett jelzéseket a magyar ügyészségnek.

Ezek egyike a MobileSign ügye. Ám mint a sajtóban már többször megjelent, a digitális aláírást érintő OLAF-os vizsgálatban a MobileSign nem önállóan szerepelt, hanem az ugyanabból az EU-alapból támogatott 30 magyar kutatás-fejlesztési pályázat egyikeként. Az uniós csalás elleni hivatal szerint a visszaélések összértéke itt mintegy 9,7 milliárd forintot tett ki.

A Rogán-szabadalom utóélete

A kabinetminiszter találmányát három évvel ezelőtt megvette  a Telekom, mégpedig a ProfiTrade 90 Kft.-től, amely egy nagyon hasonló rendszer fejlesztésére vett fel támogatást az EU-tól, és amelynek ügyvezető-tulajdonosa Csík Balázs.

A nyomozás még tart az uniós támogatással való visszaélések ügyében, és hogy milyen eredménnyel fog zárulni, azt egyelőre nem tudni. Mindenesetre, ha az OLAF vizsgálatában megállapított dolgok bebizonyosodnak, akkor a magyar adófizetőknek kell visszafizetniük az uniós támogatás mintegy tízmilliárd forintos összegét.

Meg kell említeni azt is, hogy időközben a digitális aláírási eljárás ideiglenes szabadalmi védettsége megszűnt, de a nemzetközi szabadalmi bejelentés megtörtént. Ez alapján a találmány európai oltalmat kapott. A Népszava pedig Rogán Antal vagyonnyilatkozata alapján megírta, hogy

a miniszternek a szabadalom 2017-ben 25 millió, 2018-ban pedig 42,65 millió forintot hozott.

Csikász Brigitta

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapfotó: Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b) és Vígh László fideszes országgyűlési képviselő a zalaszabari Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark új hullámvasútján 2019. április 13-án. MTI/Varga György

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nincs kitömve állami hirdetésekkel, és nem akarjuk a Fidesznek ajándékozni nemzetstratégiai érdekből. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom