Kőszeg

Rogán feltalálótársánál főzik a Kőszegi Sört

Az italt ingyenesen kitelepülve mérheti a városi ünnepségeken a forgalmazó. Aki az egyik városi képviselő fia, és akinek a honlapját is pénzelte az önkormányzat.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Január elején került látóterünkbe Kiss András vállalkozó. Akkor azért figyeltünk fel Kissre, mivel Kőszeggel foglalkozó honlapja úgy kapott kétszer is évi 2 millió forintos támogatást a helyi önkormányzattól, hogy édesapja, Kiss Károly Péter fideszes képviselőként ott ül a testületben.

Már akkor feltűnt az is, hogy Kiss nemcsak honlapot indított, hanem sört is kezdett forgalmazni, méghozzá Kőszegi Sör néven. A sör weblapja arról tájékoztat, hogy az ital azért kapta a Kőszegi nevet, hogy ezzel tisztelegjen az egykor Kőszegen nagy népszerűségnek örvendő, helyben gyártott sörnek. Mások úgy vélik, hogy a névadás megtévesztő lehet, mivel a sört nem itt gyártják.

A palackon is csak annyi van jelölve, hogy gyártási hely Magyarország, Kiss pedig mint forgalmazó van feltüntetve a címként.

Ám még mielőtt a gyártóra rátérnénk, gyorsan egy kitérő, hogy mikor és miért is kapott országos reflektorfényt a Kőszegi Sör.

Kiss András termékét 2018 decemberében elsőként az elelmiszer.hu méltatta azzal, hogy bronzérmet szerzett a Brussels Beer Chalenge-en. Sőt, a honlap azt is állította, hogy “hazánk idén először hozhatott el díjat a Kőszegi Sör márka képviseletében…”.

A cikk szép karriert futott be, mivel több országos portál, többek között a hvg is átvette, nem kis reklámot csinálva ezzel a Kőszegi Sörnek. Kerestük az ellemiszer.hu szerkesztőségét, akiktől megtudtuk, hogy a cikket egy, a Kőszegi Sörtől jött közlemény alapján publikálták.

Csakhogy biztosan nem a Kőszegi Sör az első magyar sör, ami minősítést (akárcsak a boroknál a söröknél is minősítést kapnak a minták) kapott Brüsszelben. A verseny honlapjának tanúsága szerint 2016-ban a Róth Serfőző Gingermeistere, szintén bronz minősítést kapott.

Na de térjünk vissza a sör gyártására. Egykor Etyeken állították elő, az ottani sörmanufakturától tudtuk meg, hogy a brüsszeli minősítőn bronzot kapott bécsi lágert szintén az etyeki főzde sörfőző mestere alkotta meg évekkel ezelőtt.

Jelenleg Magyarországon, akárcsak más szeszesital előállításánál, a sörnél is jövedéki szabályok vannak. Ezért azok a forgalmazók, akik sört szeretnének árulni, de a jövedéki termék előállításra engedélyük nincsen, bérfőzetnek, vagy ahogy a szakma hívja gerilla-főzetnek. Kiss András ugyanígy tett.

Egyetlen évig volt Etyeken a gyártás, majd átkerült egy másik, céghez, a Horizont Sörökhöz.

Erről a sör manufaktúráról már korábban írtunk. 2018. áprilisi cikkünkben mutattuk be az üzemet és az annak hátterét adó Sörműves Kft-t. A cégnek mások mellett, közvetve vagy direktben olyan tulajdonosai vannak, mint Csík Balázs, aki Rogán Antal feltalálótársaként vált ismertté, Mendelényi Dániel utazó nagykövet és Bozó Zoltán volt szentesi fideszes polgármesterjelölt.

De mitől Kőszegi, ha nem kőszegi?

Kiss András jó marketing szakember: a kőszegi székhelyű, az Orbán-kormánytól sem távoli, Felsőfokú Tanulmányok Intézeténél is ebben a beosztásban dolgozik. 2016-ban maga kérte Huber László (Fidesz-KDNP) polgármestertől, hogy járuljon hozzá a termék Kőszeg név használatához, hogy így is öregbítse a város hírét. Huber ennek eleget is tett.

A polgármester névhasználati engedélyében az is közrejátszott, hogy a Kőszegi sör lehetőséget kínált a város gasztronómiájának fellendítéséhez. És valóban. Gondoljunk csak bele, hogy az ország másik részéből érkezett turista inkább választja a helyinek hitt terméket, mint azt, amit az ország bármely részén meg tud vásárolni.

Így van ez a gasztronómiában is. A Kőszegi Sör azonban Kiss Andrásnak is szép bizniszt kínál.

2018 áprilisától szeptemberig öt alkalommal szerveztek a városban Kőszegi Sörsétányt, erről az önkormányzati költségvetésből, kétszer 2 millió forinttal megtámogatott, egyébként Kiss András kiadásában megjelenő, koszeginfo.com is beszámolt. A rendezvény nevében és jellegében is olyan, mintha elsősorban a Kőszegi Sör kedvéért szervezték volna meg.

Egy hozzánk eljuttatott 2018 júliusában kelt jegyzői levélből kiderül, hogy a programsorozatot, a kőszegi önkormányzat irányítása alatt álló, Jurisics-Vár Művelődési Központ és Várszínház szervezte. A felállított sörsátorért nem kellett helypénzt fizetni, sőt. Mivel az intézmény volt a szervező, így a fellépőket, a hangosítást, de még az áramot is a közpénzből működő művelődési központ fizette, miközben csapolták a Kőszegi Sört.

Az már csak egy külön adalék, hogy a Jurisics-Vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója, az a Pócza Zoltán, aki 2006-ban Kiss András édesapjával, az azóta fideszes Kiss Károly Péterrel együtt a Kőszegi Ipartestület színeiben indult az önkormányzati választásokon. Most Kiss Károly Péter nem csak városi képviselő, de az Ipartestület elnöke is.

Farkas Bazsi

Fotó: a szerző felvétele

Megosztás