budakalász

Testőrrel ment a blogger az interjúra Budakalászon – és nem ez az első furcsa eset

A médiahatóságnál be nem jegyzett, de biztos anyagi háttérrel rendelkező Kalászi Napló egyik szerzője úgy értesült, hogy a polgármesteri hivatalban nem szívesen fogadják, ezért testőrrel ment az interjúra. Az ott elhangzottak végül meg sem jelentek, de ez a település vezetői szerint nem rajtuk múlt. Budakalász több furcsa eset miatt is bekerült már a hírekbe. 

 

Támogatási kampány

 

Szürreális interjúhelyzetről számolt be a Kalászi Napló névre keresztelt blog: szerepel benne 120 kg-os testőr, egy állítólagosan megfélelmlített újságíró és egy egy éve regnáló polgármester is.

Budakalász a környékbeli települések közt irigylésre méltó helyzetben van, iparűzési adója az egekben, köszönhetően a települést választó multiknak. A rendezett kistelepülésnek tavaly új polgármestere lett, egy ötgyerekes, hívő orvos, dr. Göbl Richárd személyében, aki a 2011 Egyesület színeiben nyerte el a mandátumát.

A blog interjút szeretett volna készíteni a polgármesterrel, de állításuk szerint a tudomásukra jutott, hogy egy képviselő a kabinetvezető és a jegyző fizikai erőszak lehetőségéről tárgyalt, ezért biztos ami biztos, a híradás szerint egy 120 kilós testőr kísérte el az újságírót a találkozóra. Dr. Göbl nem egyedül adott interjút, jelen volt Péterffy Gábor kabinetvezető és Deák Ferenc jegyző is, akiket szintén megkérdeztek a település dolgairól.

Az újságíró sok kérdést tett fel, ám röviden kivonatolva a cikket, minden kérdésre ugyanaz lett a válasz: „Az interjúalany válasza, a több mint 1 hónapja várt hozzájárulás hiányában nem jelenhet meg.”

Miért nem hagyták jóvá az interjút? – tettük fel a kérdést Péterffy Gábornak.

A kabinetvezető tájékoztatása szerint ők szerették volna, ha a blog átláthatóvá teszi magát, és lehet tudni, hogy ténylegesen kik állnak mögötte.

Elmondása szerint többször felajánlották, hogy a Kalászi Napló készítsen interjút a polgármesterrel, végül erre szeptemberben került sor. A kész anyagot sokáig nem kapták meg, bár többször érdeklődtek róla, ezért a polgármester november 3-án jelezte, hogy nem járul hozzá az interjú közléséhez, arra való hivatkozással, hogy az ígéretek ellenére nem átlátszó a Kalászi Napló háttere.

Ezen túl sérelmezte azt is,hogy nem regisztrált sajtótermékről van szó, valamint a kiadó nem tartja be a 8/2017-es helyi rendeletet a névhasználatra vonatkozóan. “A lehetőségeink addig tartanak, hogy az NMHH-től kértük egy hatósági ellenőrzést” – mondta Péterffy. Az ügyben megkerestük a Kalászi Naplót, illetve azt azt állítólagosan szerkesztő Gaál Krisztiánt, de megkeresésünkre választ nem kaptunk.

Csak az anyagi háttér biztos

Az, hogy ki szerkeszti az oldalt és a lapot, nem lehet tudni, bár a Rólunk menüpontban el lehet olvasni, hogy Gaál Krisztián áll mögötte, aki állítása szerint gyermekkorát Budakalászon töltötte, majd a Balatonra költözött, de árgus szemekkel figyeli korábbi lakóhelye történéseit.

Ami biztos, hogy ez elég sok pénzébe kerül, hiszen

az online fórumon túl printben is megjelenik a Napló, illetve rendszeresen hirdetnek óriásplakáton is, a település elején.

És, mint ahogy írták: “Így jött létre a vezetésemmel a Kalászi Napló, egyfajta tényfeltáró, oknyomozó blogként, amiben a Hírmondóból kimaradt helyi ügyekkel foglalkozunk, kicsit oknyomozósan, kicsit hangzatosan, bulvárosan.”

Nem ez az első furcsa eset itt. Többek közt előfordult a közterületesek fenyegetése a leendő polgármester részéről, felmerült a gyanú, hogy azért nem vettek fel valakit anyakönyvezetőnek, mert meleg, és erről előkerült egy hangfelvétel is. Az év végi jutalmakkal sem volt állítólag minden rendben, de a 120 ezer ember vizét veszélyeztető Lupa-parkoló miatt is többször kerültek címlapra. Az előző polgármester pedig egyszerűen a neki kedvesnek kedvezett egy pályázatnál.

Engedély nélkül üzemel a Lupa-parkoló, 120 ezer ember ivóvizét veszélyeztetheti a környéken

Gerendai Károly cége 2016 nyarán nyitott strandot a budakalászi Lupa-tónál, ami mellett egy parkolót is kialakított a látogatóknak. A parkoló vízbázisvédelmi terület, mert a környékbeli települések 120 ezer lakója a közeli kutakból kapja az ivóvizet. Emiatt a parkolót vízzáróvá kéne tenni, hogy az autókból semmilyen szennyeződés ne juthasson a talajba.

Zimre Zsuzsa

Fotó: A Kalászi Napló óriásplakátja. Forrás: Facebook

Frissítés (2020.11.18.)

Cikkünk megjelenése után reagált írt az Átlátszónak Bódis Zsófia, az interjú szerzője. Elmondása szerint ő egyetem és munka mellett készítette, így az ugyan valóban helytálló, hogy nem pár nap alatt készült el a megszerkesztett interjú, de szerinte nem érdeklődtek náluk a cikk miatt. Ő viszont érdeklődött, mikor hagyják jóvá. Ezen felül felajánlották neki, hogy a Budakalászi Hírmondóban megjelenhet a cikk a Naplótól függetlenül, azonban a kérdésre, miszerint megjelenhet-e a cikk a Napló helyett a Hírmondóban, nem kapott választ az önkormányzattól. Pedig kifogásuk csupán a Naplóval volt, nem pedig a cikkel volt – magyarázta Bódis Zsófia. 

Megosztás