Cegléd

Több mint egymilliárd forint értékű közbeszerzést nyert már el a fideszes képviselő szüleinek cége

Sorra nyeri a ceglédi önkormányzat közbeszerzéseit egy cég, amelynek tulajdonosai az egyik helyi fideszes képviselő szülei. Az Elastic’91 Kft., amely közel 1,4 milliárd forint értékű megbízást kapott az elmúlt években Ceglédtől, korábban egy ingatlanvásárlás kapcsán is bekerült már a hírekbe.

Támogatási kampány

Az 1991-ben alapított, 202 fős Elastic’91 Kft. nyerte a ceglédi önkormányzat által kiírt tendert, amelynek keretében a település csapadékvíz elvezető létesítményeinek fejlesztése valósul meg. A beruházás pályázata meghívásos volt, összesen hat cég adhatott be ajánlatot, köztük meglepetésre egy fuvarozó vállalat is. A nyertes a legkedvezőbb árajánlattal az Elastic’91 Kft. lett: nettó 172 + 55 millió forintért vállalta a kivitelezést.

A cégnek már nem először sikerült a legolcsóbb ajánlatot adnia: az elmúlt években rendre őket hirdette ki győztesként a ceglédi városvezetés. Igaz, kizárólag csak ők.

Forrás: közbeszerzés.hu

 

A jelenségre még tavaly ősszel figyelt fel a 24.hu. A portál akkor arról számolt be, hogy a cég 2016 óta nettó 1 milliárd 56 millió forintnyi megbízást nyert el a Pest megyei várostól – ez az összeg mára tovább nőtt. Az Elastic’91 Kft. ugyanis azóta újabb megbízásokat kapott az önkormányzattól: csak idén 317,9 millió forint értékben csapadékvízelvezetéssel kapcsolatos munkákra.

Eddig a legmagasabb összegű megbízásuk félmilliárd forintra rúg: a cég – egyedüli ajánlattevőként – öt évig láthatja el a város köztisztasági feladatait. De korábban évi 40 millió forintért vállalták az esővízcsatornák rendben tartását, 159 millió forintért építenek kerékpárutakat, emellett kisebb összegekért parkolókat, járdákat és közterületeket is felújítanak.

Az Opten adatbázisa alapján így alakultak a cég bevételei, az adózott eredménye és a közbeszerzésekből befolyó összegei (forintban):

 

 

Mindez azért érdekes, mert a cég tulajdonosai 50-50 százalékban Károly Ferenc Sándor és Károly Ferenc Sándorné, a ceglédi képviselő-testület Fidesz-KDNP-s tagjának, ifj. Károly Ferencnek a szülei.

„Összefogás, együttes munka”

Egyedül a legnagyobb erő sem tehet mindent, mondhatnám, nem tehet sokat: egyesített erőknek pedig a lehetetlennek látszó is gyakran lehetséges. Családunk mottója is lehetne ez a Kölcsey – idézet. Az összefogás, az együttes munka jellemzi a Károly – családot” – áll a cég honlapjának bemutatkozó szövegében.

A kft. szerint

„a mai rohanó világunkban a család biztos hátteret tud nyújtani, és a „több lábon állás”, a különféle tevékenységek, szolgáltatások egy kézben történő összpontosítása is segítség ebben.”

Éppen ezért a cég fürdőruha-gyártással és -forgalmazással, köztisztasági munkával, telekommunikációval, szállítmányozással, valamint egyéb kereskedelmi – szolgáltató tevékenységekkel is foglalkozik.

A tulajdonos Károly Ferenc Sándor és Károly Ferenc Sándorné fiát, ifj. Károly Ferencet a Fidesz-KDNP jelöltjeként választották meg képviselőnek 2019 őszén (korábban a Ceglédért Független Egyesület színeiben is volt képviselő), de egy időben apja, Károly Ferenc is önkormányzati képviselőként dolgozott a településen.

A 24.hu úgy tudja, a fideszes képviselő nem vesz részt az olyan szavazásokon, amelyek édesapja cégét érintik – ezért „gyakran kell ki-be járkálnia”.

Az Elastic’91 egyébként már 2010-ben is figyelmet kapott az országos sajtóban. Akkor a hvg.hu írta meg, hogy a cég meglepően alacsony áron vásárolhatta meg az önkormányzattól az egykori Dózsa György laktanya több mint 18 hektáros részét a rajta álló épületekkel együtt. A vállalkozás 21 millió forintot fizetett a hatalmas területért úgy, hogy az önkormányzat pályázatot sem írt ki.

Katus Eszter

Címlapkép: Az Elastic’91 egyik álláskereső posztja (forrás: Facebook) 
A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás