Egyéb

Sir Robin, a bátor – Cegléden sem állt ki vitázni a Fidesz képviselő-jelöltje

 

Pedig négy évvel ezelőtt még vállalta a vitát a helyi nyilvánosság előtt Földi László, korábbi polgármester, parlamenti képviselő. Most viszont pártjával együtt úgy érzi, lejárt a viták ideje.

Legalábbis ezt mondja a választókerületi Fidesz közleménye. A fordulat – „lejárt a viták ideje”- mára pártszlogenné vált, hat héttel ezelőtt ezekkel a szavakkal magyarázta Orbán Viktor sajtósa, miért nem vitatkozik a Fidesz miniszterelnök-jelöltje nyilvánosan a többi miniszterelnök-jelölttel. És ha február végén már lejárt a viták ideje, akkor hogyne járt volna le április 5-én, amikor a Pest megyei 12. választókerület jelöltjeit várták vitázni a ceglédi városi tévé stúdiójába.

Négy évvel ezelőtt Földi még vállalta a vitát, meg is köszönte, sőt, úgy érezte, megerősítette abbéli meggyőződésében, hogy ő és a pártja jó úton járnak. A választók is így érezhették, mert Földi a szavazatok 44 százalékával lett a választókerület képviselője – közel 7 ezer szavazattal kapott többet, mint a második legtámogatottabb jelölt, a jobbikos Volner János.

Mára viszont némileg változott a helyzet: a Márki-Zay-féle rendszervaltas2018.hu és a taktikaiszavazas.hu is Volnert hozza ki a legesélyesebb ellenzéki jelöltnek, aki vasárnap megszorongathatja a népszerűségéből sokat vesztő kormánypárti politikust.

Földi sosem volt egy szavakész médiaszereplő, vélhetőleg nem is ez okozta a mostani lecsúszást, sokkal inkább a nemrégiben kipattant helyi korrupciós ügyek, azok kezelése, illetve a legnagyobb port felvert ügy, a Cegléd közelében húzódó 400 kV-os vezeték nyomvonala körüli huzavona.

A Ceglédi Spotlight az Átlátszóval együttműködve derítette ki és írta meg, hogy a városi vagyonkezelő még Földi polgármestersége idején 80 millió forintot fizetett ki a Ceglédi Mozaik nevű ingyenes periodika kiadójának, a Vassily Kiadó Kft-nek.

A Ceglédi Mozaik Földi korábbi kampányait is szolgáló afféle városi PR-kiadvány volt – csakhogy nagyon úgy néz ki, a város kifizetéseivel szemben nem állt szerződésszerű teljesítés, ellenben a bevételből a kiadó tulajdonosa étterem-borozót nyitott a város főterén.

A Ceglédi Spotlight helyi watchdogként rendre hozta a Földi számára kellemetlen ügyeket, így azt is kiderítette, hogy

a Fidesz mostani jelöltje  a 90-es évek közepén Tápiószelén sikertelen balos önkormányzati puccskísérlet résztvevője volt, vélhetőleg épp ennek a botránynak a hullámai sodorták Ceglédre.

És persze Cegléd sem maradhatott ki az Elios sikerszériájából, bár a város még dugdossa az OLAF levelét. A MAVIR által a környékre tervezett 400 kV-os vezeték a nyomvonal közelében élők számára nagyon súlyos kártételt, egyeseknek a normális életvitel ellehetetlenülését jelenti – sokan bíztak Földi lobbiképességében, hogy képes elérni a nyomvonal lakatlanabb területekre való átvezetését, de csalódniuk kellett.

Vélhetőleg ezek az ügyek is terítékre kerültek volna a nyilvános vitán, de a Fidesz jelöltje mást választott: „Üres és felesleges viták, gyűlölködés és marakodás helyett én ma is dolgozom.”

– írta ki tegnap a fb-oldalára egy olyan kép alá, amelyen az látszik, hogy egy gangon állva valakinek átad valamit. A választókerületi Fidesz közleménye a cukiskodás helyett inkább a központ és a Habony-média retorikáját választotta: „Földi László (…) beruházások tucatjaira szerzett pénzt, ellentétben Volner Jánossal, aki azzal van elfoglalva, hogy egy szélsőjobboldali párt alelnökeként az útszéli bozótosokat túrja a kommunisták szavazataiért.” –írják abban a posztban, amiben Földi megfutamodását próbálják magyarázni.

Tegyük hozzá, nem egyedi esetről van szó, inkább úgy tűnik, központi utasítás volt, hogy a jelöltek ne vegyenek részt nyilvános vitákban.

Ceglédi Spotlight – Becker András

Megosztás