szakony

Vadászat közben lelőtte a szomszéd kutyáját a szakonyi polgármester

A Mudi egy 10 éves kisfiúé volt. A vadász az ilyenkor szokásos módon védekezik: ez a kutya is őzet hajtott elmondása szerint. Mint, a mondások szerint minden eddigi gazdás kutya, akit vadászok lőttek ki az elmúlt években.

Közel másfél hete elsőként az Ugytudjuk.hu írt arról, hogy Horvátzsidányban egy vadász lelőtte a szomszéd telekhez tartozó kutyát. Az esetet a kutya gazdája osztotta meg a portállal.

A Vas megyei Horvátzsidány határában két szomszédos telek van. Az egyiken Marton Ágoston lovastanyát üzemeltet. Lovai villanypásztorral körbevett területén szabadon legelhetnek. De telke mellett, az erdőben egy kerítés is van, ez egy plusz akadályt jelent a lovaknak is, na meg a vadaknak is.

Marton gazda beszámolójából az derül ki, hogy június 5-én szerdán a gazda 10 éves fia és az egy éves Ugra nevű mudi kutyájuk a telek végén található tó felé indultak. A kutya a fiú előtt szaladt, aztán egyszer csak eltűnt, de volt már ilyen máskor is.

Hamarosan azonban szokatlan történt: lövést hallottak. A kutyát hiába hívták, nem jött. Marton lóra ült és átlovagolt a szomszédos telekre. Bár a növényzet miatt nem lehet látni, a telkeket elválasztó kerítésről alig pár száz méterre van egy vadászles.

Ottjártunkkor is kukorica, kenyér és péksütemény hevert a földön. Marton azt mesélte, hogy rendszeresen etetnek a vadászok, a lestől alig 10-20 méterre, a vadak tehát oda vannak szoktatva.

Mikor Marton megérkezett, a kutyának nem volt nyoma, a vadászok pedig a lesből jöttek lefelé. Egyikük Farkas Gyula volt, Szakony polgármestere, a másik pedig egy osztrák vadász. A vadászati naplóba egyébként nem az osztrák, hanem egy magyar kísérő volt beírva, de erre még visszatérünk.

Marton állítása szerint első kérdésére azt felelték, hogy a kutyát nem látták, az erdő egy messzi pontjára mutattak, hogy arról jöhetett a lövés. A gazda azonban látta a vérnyomokat, így biztos volt benne, hogy a vér az ő kutyájától származik, amit pedig ők lőttek meg. Végül állítása szerint abban maradtak, hogy vadászok elmennek azzal, hogy holnap majd embereket küldenek a terület átvizsgálására.

Marton kis idő múlva visszament a területe, ahol a les alatti magas fűben műanyag zsákban találta meg a kutya tetemét. Beszámolója szerint kocsiba ült, meg sem állt Szakonyig, ahol a polgármester háza előtt állt meg, és a kutya tetemét a vadász dzsipjének motorháztetőjére dobva kérte számon Farkas Gyulát. A polgármester akkor ismerte el, hogy ő lőtte le a kutyát.

Marton azt mesélte, hogy nem ez volt az első eset. Tíz évvel ezelőtt komondor kutyáját lőtték meg, igaz, azt, hogy akkor ki volt az elkövető nem tudja. Akkor a kutya véresen, golyó ütötte sebbel jött haza, kicsin múlt csak, hogy túlélte.

Az eset óriási felháborodást keltett, leginkább azt nem értette senki, hogy miért kellett lelőni a kutyát. A polgármester később az ugytudjuk.hu-nak is elismerte, hogy a kutyát ő lőtte le, a részleteket azonban máshogy mesélte, mint a kutya gazdája.

Farkas szerint ugyanis a mudi egy őzet hajtott, sőt bele is mart, a szájában tartva az őz lábát. A vadászok ekkor lőttek elmondása szerint.

A sebzett őzről azonban nem beszélt, hogy mi lett vele, igaz, azzal sem kérkedett, hogy mennyire remek céllövő, ha a két, állítólagosan dulakodó állat közül sikerült a kutyát eltalálnia, az őzet nem. Meglehetősen gyakori egyébként, hogy a gazdás, gazdával sétáló kutyákat vadászok kilövik, eddig minden hasonló esetben ugyanez volt a mentség: azt állították, hogy a kutya vadat hajtott. A bizonyítás még akkor sem könnyű, ha egy-egy az ellentmondó állítások aránya, itt azonban ketten is vannak a vadászok.

A polgármester szerint ő azonnal hívta a vadászmestert, hogy kóbor kutyát lőtt. Marton megjelenésekor pedig azonnal elismerte, hogy a kutyát ő lőtte le. Az állatot pedig – így a polgármester – korábban azért tette zsákba, hogy be tudja mutatni a vadászmesternek, de mivel Ágoston kérte, hogy hadd temessék el, ő a tetemet azonnal oda is adta neki.

Farkas azt is elismerte, hogy vadászati naplóban más nevet adott le, mint azé, aki végül vele ment a lesre. Ezt azzal magyarázta, hogy a korábban bejegyzett vadásztársa rosszul lett, ezért nem vállalta a vadászatot. Osztrák kísérője pedig ad hoc módon csatlakozott hozzá, a változást pedig elfelejtette bejelenteni.

Vajon mennyire “sportszerű” a lestől 20-30 méterre etetéssel odaszoktatni a vadakat? A polgármester azt válaszolta, hogy a természetszeretete miatt hordja ki a táplálékot az erdőre, ilyenkor ugyanis már nem talál élelmet a vad.

Az eset egyébként saját bevallása szerint nagyon megviselte Farkast. Olyannyira, hogy bár korábban szenvedélyes vadász volt, még Afrikában háromszor is járt, de valószínű soha többé nem fog fegyvert fogni. Ha tehetné visszacsinálná – mondta.

A polgármester egyébként azon is gondolkodik, hogy ezek után az őszi választáson egyáltalán elinduljon-e újra a posztért.

Az esettel kapcsolatban a rendőrség vizsgálatot indított állatkínzás vétsége miatt. A polgármester vadászengedélyét az első híradások után felfüggesztették.

Farkas Bazsiugytudjuk.hu

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Megosztás