nagykálló

Szemtanúk szerint a mezőőr lőtt le egy kutyát a tulajdonos házánál, a rendőrség nyomoz 

Augusztus 15-én valaki lelőtte egy nagykállói telektulajdonos kutyáját. Szemtanúk szerint a mezőőr volt, az illető tagad, a rendőrség nyomoz, az állatbarátok pedig petícióznak.

Nagykálló Birketanya településrészen elhunyt Révész Zsolt sógora. Két kutya maradt utána, egy idősebb, ami az állatokat terelte, meg egy néhány hónapos, ami épp betanulás alatt volt. A család igyekezett gondoskodni az állatokról, és intézni az elhelyezésüket.

A tanúk elmondása szerint egy napon kijött M. János, a helyi mezőőr S. József önkormányzati dolgozóval, és a kerítéssel nem védett telken belül meglőtte az épp evő kutyát, ami a növények közé menekült. A szemtanúk kérdésére a mezőőr annyit közölt, hogy az ingatlan tulajdonosa meghalt, és ők a gazdátlan két kutyát jöttek kilőni. A portán tartózkodott még egy fiatal kutya is, amit szerencsére nem vettek észre, így nem bántották – információink szerint azóta vissza-visszajár a portára.

A szemtanúk kérték, hogy M. János menjen a sérült kutya után, hogy az ne szenvedjen, de az önkormányzati dolgozó azt mondta, majd reggel megkeresik az állatot.

Azok közül, akik látták az esetet, jelezték a rendőrségnek a dolgot. A rendőrség pedig megkérte őket, hogy ne engedjenek be senkit az adott helyszínre. Ehhez képest másnap reggel fél nyolc tájban megérkezett az önkormányzattól két ember, akik a telken belül megtalálták a kutya tetemét, és elvitték. A rendőrség kevéssel ezután érkezett meg, rögzítették a történteket.

Az ügyben számos kérdés felmerül. Egyrészt honnan tudta, és miért gondolta úgy a mezőőr, hogy le kell lőnie egy kutyát, másrészt, hogyan használhatott fegyvert lakott területen, harmadrészt, miért nem volt hajlandó megvárni a rendőrséget?

A mezőőrt az önkormányzat alkalmazza arra, hogy a közigazgatási területéhez tartozó termőföldeket őrizze. Az őrszolgálat létrehozását jelenteni kell a megyei földművelésügyi hivatalnak. Az őrszolgálat működési költségeit 50-50 százalékban a földhasználók, illetve a központi költségvetés biztosítja. A mezőőr minden esetben büntetlen előéletű állampolgár, aki megfelel a lőfegyvertartási engedély megszerzésére vonatkozó feltételeknek – áll az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről szóló törvényben.

Az ügyben megkerestük Juhász Zoltánt, a település fideszes polgármesterét, aki elmondta, hogy amint értesültek az esetről, azonnal belső vizsgálatot rendeltek el a mezőőr és a vele együtt mozgó másik önkormányzati dolgozóval szemben. Ameddig a vizsgálat tart, fel vannak mentve a munkavégzés alól.

“Nem csak nálunk, országos gond a kóbor állatok kérdése, mi korábban akartunk állatvédő egyesületekkel is szerződni, illetve gyepmesteri telepekkel, de mindenhol teltház van, ezért is döntöttünk úgy, hogy mint kistérségi központ, Bököny településen gyepmesteri telepet alakítunk ki. M. János már korábban jelezte, hogy év végével nyugdíjba vonul, és tájékoztatása szerint ő nem lőtt le semmilyen állatot” – tette hozzá a város első embere.

Ennek ellentmond Révész Zsolt, az elhunyt sógora, akit a szomszédok értesítettek a történtekről. Révész az Átlátszóval azt közölte, hogy telefonon beszélt a mezőőrrel, és M. János azt mondta neki, hogy csak riasztó lövést adott le, nem lőtte le az állatot. Révész állítása szerint bármeddig elmegy, mert tartozik ennyivel a sógorának.

Az ügyben a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Nagykállói Rendőrőrse állatkínzás vétség elkövetése miatt rendelt el nyomozást, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

“A folyamatban lévő a nyomozásra tekintettel bővebb tájékoztatást egyenlőre nem áll módunkban adni” – írták megkeresésünkre.

Mindeközben cikkünk megjelenéséig már 1750-en írták alá azt az online petíciót, melyben a mezőőr leváltását követelik, illetve szigorú büntetés kiszabását az ügyben.

Lakott területen még vadat sem lehet csak úgy lelőni, hiszen rendkívül veszélyes a dolog. Akár egy eltévedt golyó, vagy egy sebesült vad is okozhat gondokat. Ezért a fegyverekről és lőszerekről szóló kormányrendelet 36. § szerint lakott területen a kárt okozó vad elejtéséhez – közegészségügyi, illetve közbiztonsági okból, illetve a köz- és magántulajdon súlyos károsodástól való megóvása érdekében – az elejtés helye szerinti rendőrség engedélye szükséges. Az érintett helyi önkormányzatot, valamint a területileg illetékes vadászatra jogosult szervet az engedély kiadásáról haladéktalanul tájékoztatni kell.

Birketanya ugyan külterület, de lakott településrésznek számít.

Zimre Zsuzsa

Címlapkép: a nagykállói önkormányzat épülete (forrás: Nagykálló/Facebook)

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás