természetvédelem

A vadlovak 13 százaléka hullott el a tél vége óta – válaszolta a Hortobágyi Nemzeti Park

Beigazolódott: sajnos jogos volt az aggodalmunk a Hortobágyi Nemzeti Park vadlóállományával kapcsolatban. A HNP is ötvenre becsüli a „tavaszi elhullási hullámban” kimúlt állatok számát.

Ismeretlen okból pusztulnak a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a látogatóktól elzárt Pentezugban élő Przewalski-vadlovak – írtuk nemrég. Akkor a nemzeti park nem válaszolt, mostanra azonban teljesítették közadatigénylési kéréseinket.

Előzmények: Pusztulnak a vadlovak a Hortobágyon, a nemzeti park hallgat

A HNP válaszából kiderül: ők 50-re becsülik az általuk „tavaszi elhullási hullámnak” nevezett időszakban elhullott őslovak számát. Ez a tavaly év végi 375-ös egyedszám 13 százaléka. Ráadásul ellési időszak van, s az újszülött csikók egy része is elpusztul – ez mind kiderül a kérdésünkre küldött válaszból. A „hivatalos” egyedszámot, ahogy szokták, idén is az év végén kalkulálják ki – írták.

Mivel azonban újságírói kérdéseinkre továbbra is adósak a válaszokkal, nem tudni, sejtenek-e valamit, s ha igen, mit a hirtelen állományfogyatkozás hátterében. Informátorunk korábban azt fejtegette, a vadlovakkal közös területen legeltetett úgynevezett őstulkok – egy rekonstrukció alatt álló, többszáz éve kihalt marhafajta – is szerepet játszhattak az elhullásban. A marhaprojektnek erős a gazdasági lobbija, állami/uniós forrásokat is könnyebb rá szerezni, ezért mintha ezt részesítenék előnyben a döntéshozók a lovakkal szemben.

Az úgynevezett przewalski vadlovakat nemzetközi állatkerti összefogással remélték megmenteni a teljes kipusztulástól. Ennek az akciónak a keretében érkeztek egyedek Pentezugba a kilencvenes évek végén, hogy ott természetes körülmények között éljenek, szaporodjanak.

Rádi Antónia

Megosztás