Állatvédelem

Bírság várhat egy kőszegi asszonyra, aki leverte a lakott fecskefészket

Lassan mindennaposak hazánkban a madárfészek-leverések, ezek elkövetőit azonban általában csak kisebb pénzbüntetéssel sújtják a kiszabható szabadságvesztés helyett. Így járhat az a kőszegi nő is, aki levert egy fecskefészket, és a kizuhanó fiókák egyike elpusztult.

Hangos lehetett a fecske család annak a kőszegi nőnek, aki az erkélyén élő madarak fészkét egyszerűen leverte. Az eset július elején történt, akkor amikor a fecskepár már javában etette a fészekben ülő fiókákat. A fiókák közül egy azonnal elpusztult akkor, amikor lezuhantak a harmadik emeletről. A fészekből kieső másik két fiókát most a helyi Chernel-kertben nevelik.

A területen illetékes Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága részéről az Átlátszónak azt mondták, hogy a szombathelyi Fekete István Állatvédő Egyesület tagjai tettek feljelentést az ügyben a Környezetvédelmi Hatóságnál. Ilyen esetekben ugyanis először a kormányhivatalt kell értesíteni. A nyomozásba később ők vonják be a rendőrséget.

Az országgyűlés 2004-ben iktatta be a büntető törvénykönyvbe a gerinces állatokra vonatkozó törvényt, amely bünteti azt, ha valaki maradandó egészségkárosodást okoz az állatoknak vagy elpusztítja azokat. A büntetési tétel akár háromévi szabadságvesztés is lehet.

Bár a fészek leverését követően az egyik fióka azonnal elpusztult, a zöldhatóság részéről azt közölték, hogy az asszony nagy valószínűséggel csupán természetvédelmi bírságot kaphat.

Magyarországon a fecskefészkeket az év minden szakában tilos leverni. Az üres fészkek eltávolításához is a zöldhatóság engedélye szükséges. A levert fészekben ülő molnárfecskék természetvédelmi értéke 50 ezer forint példányonként.

“Magyarországon egyre kevésbé toleránsak az emberek” – ezt már Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője mondta lapunknak. “A megváltozott klíma és szűkülő életterek mellett a fecskéknek a városi ember toleranciájának hiányával is meg kell küzdeniük. A fészek-leverések lassan már mindennaposak, és bár  a törvény az állatokat is védi, olyan még nem fordult elő, hogy valaki szabadságvesztéssel felelt volna tettéért. Nem egy ügyben kérnek fel szakértőnek, ezek rendszerint kisebb pénzbüntetéssel végződnek.”

A szakértő azt is hozzátette, hogy Magyarországon most egymillió fecskével van kevesebb, mint volt az ezredfordulón. Egy fecske egy nyár alatt egy kiló szúnyogot, legyet és más repülő rovart fogyaszt el. Most egymillió kiló rovar marad benne a magyar faunában.

A kőszegi kivert fiókákat begyűjtő állatvédők egyébként megjegyezték, hogy miután szembesítették az asszonyt a tettével, megbánást mutatott.

A Vas Megyei Kormányhivatal az Átlátszó megkeresésére a konkrét üggyel kapcsolatban azonban nem adott tájékoztatást, csak a jogszabályokat idézte be a válaszában, illetve közölte, hogy a bírságolási eljárás ügyintézési határideje hatvan nap.

Farkas Bazsi

Megosztás