Tiszaújváros

Migránspara! Több ezer vendégmunkás építi majd Tiszaújvárosban a MOL új üzemét

Utoljára talán a Rákosi-korszakban voltak akkora építkezések Magyarországon, mint ami most indul Tiszaújvárosban. Az egykori Leninvárosban az 50-es évek végén a pusztában kezdték felépíteni a mostani MOL Petrolkémia Zrt. elődjét, többnyire odatelepített, osztályidegenek, köztük Hamvas Béla író, filozófus is, aki raktáros volt. A mostani újdonság a nem-EU-s dolgozók (török vendégmunkások?) nagy száma lesz. A Jobbik információi szerint több ezren érkeznek. A MOL szerint összesen 3 ezer új dolgozót igazolnak, egy részük „uniós és unión kívüli” országokból érkezik – ismerték el érdeklődésünkre.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

„A 2030-ig szóló stratégiánkban vállaltuk, hogy 4,5 milliárd dollár értékben hajtunk végre petrolkémiai beruházásokat, jelentős részben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Célunk, hogy létrehozzuk Kelet-Közép-Európa legnagyobb vegyipari komplexumát. E fejlesztési stratégia egyik mérföldköve a 2021-ig megvalósuló Poliol Projekt, ami cégcsoportunk legnagyobb organikus beruházása és összességében közel 1,2 milliárd euróba kerül. A MOL-csoport történetének legnagyobb beruházásáról van szó, amit saját erőből hajt végre, és amelynek mérete regionális szinten is kimagasló” – írta az atlatszo.hu megkeresésére a MOL sajtó.

A grandiózus építkezés megragadta a politikusok fantáziáját is. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezető-helyettese arról kérdezte Bodó Sándor államtitkárt, igaz-e a hír, hogy 3000 török vendégmunkás érkezik Tiszaújvárosba. Az államtitkár válaszában diplomatikusan azt mondta, csak akkor jönnek harmadik országból munkavállalók, ha ugyanarra a pozícióra nincsenek EU-s jelentkezők.

A most épülő mobil lakóparkba 2000 gyárépítő vendégmunkás költözik be. A cég a beruházásával párhuzamosan fokozott biztonsági intézkedéseket is hoz, közösen Tiszaújváros vezetésével. Az első konténereket áprilisban telepítik a területre, a nyár derekán már meg is érkezik a vendégmunkások első hulláma. A tervek szerint 2020-ban lesz a csúcs, akkorra 2500 főre duzzad a kivitelezők létszáma. Kétezer új dolgozó a konténervárosban fog élni, írja az önkormányzati újság. 

A város lakossága 15 ezer körül van.

A MOL pedig már 3000 munkásról beszél a lapunknak eljuttatott közleményben: „a projekt a csúcsidőszakban valóban megközelítőleg 3000 munkást fog foglalkoztatni. Azt is folyamatosan kommunikáltuk, hogy erre az időszakra átmeneti munkásszállásokat hozunk létre, ahol az építkezésen dolgozóknak a normál életvitelhez szükséges ellátást biztosítja a kivitelező. Tehát, ami történik, az semmiképpen sem titkos, és egy ilyen méretű beruházás esetében teljesen normális üzletmenet. Világosan kell látni azonban látni azt is, hogy a magyar kivitelezői kapacitások jelenleg különösen korlátozottak. Éppen ezért érkeznek vendégmunkások az uniós tagállamokból és az unión kívüli országokból is”.

A dolgozók összetételéről azonban még senki sem nyilatkozott.

Gyakorlatilag a fővállalkozó dönti el, hogy milyen alvállalkozókat von be a poliol – azaz az iparban „svájci bicskaként” ezerfelé használatos poliuretán-alapanyag gyártó – üzem építésébe, természetesen külföldieket is, hiszen korlátozott a magyar kivitelezői kapacitás – mondta Zsinkó Tibor, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója a tiszaújvárosi tv-ben.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy jönnek vendégmunkások uniós tagállamokból is, de nagy többségük unión kívüli országokból érkezik. „A kivitelezőknek minden szolgáltatás és ellátás itt lesz ezen a területen, az étkeztetéstől kezdve az orvosi ellátásig mindent itt az iparterületen belül oldunk meg, a közlekedés pedig szervezett buszjáratokkal történik majd” – mondta a vezérigazgató a tiszaujvaros.hu-nak.

A város bevezető útjaira kamerákat telepítenek, több helyen is lesz ilyen. A sok közül ez az egyik biztonsági intézkedés.

„Nekünk az a legfontosabb, hogy megőrizzük a közbiztonságot, az itt lakók biztonságérzetét, ezért a kamerarendszer mellett megerősített rendőri szolgálatot is tervezünk. Erről is folyamatosan egyeztetünk a MOL felső vezetésével” – nyilatkozta a Tisza TV adásában dr. Fülöp György alpolgármester.

Az alpolgármester szerint a poliol üzemet építő vendégmunkások a beruházás végeztével levonulnak a területről, a konténerváros a tervek szerint 2021 közepéig állomásozik a városban, utána elbontják, elszállítják a mobil lakóparkot, és helyreállítják a területet.

A munkanélküliek aránya a Napi.hu közlése szerint Magyarországon  Nógrád megyében a legnagyobb (7,58 százalék), ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg (7,36), a negyedik legrosszabb helyzetben pedig Somogy megye van (6,41 százalékkal). A másik oldalon az észak-nyugati megyék állnak, ahol az álláskeresők aránya még a 3 százalékot sem éri el.

Pusztai Lászlóeszakhirnok.hu

Fotó: Hamvas Béla író a mai Tiszaújvárosban. hamvasbela.com

Megosztás