Szombathely

Több tízmilliót vinnének a Vasivízből távozó, korábban a fideszes városvezetés által beültetett vezetők

A közműcégben 600 millió forint a veszteség. Az ellenzék először lát rá az önkormányzati társaságra, el is borzadtak.

Komoly változásokat hozott a szombathelyi polgármester-csere. A Nemény András (Éljen Szombathely!) vezette közgyűlés ugyanis sorra vette azokat az önkormányzati cégeket, ahol az elmúlt 9 évben csupán korlátozott módon tudtak kontrollt gyakorolni a város ellenzéki erői. Az egyik ilyen a szombathelyi többségi tulajdonú, több vasi önkormányzat által birtokolt VasiVíz Zrt.

A cég elég sokáig működhetett kontroll nélkül, hiszen a fideszes városvezetés alatt, egészen a januárban bekövetkezett közgyűlési átrendeződésig nem volt ellenzéki rálátás a cégre:

A rabszolgatörvény kezdte ki a Fidesz többségét Szombathelyen

Négy évig szövetséges volt, most árulónak kiáltják ki Molnár Miklós alpolgármestert, mert megszavazott egy napirendi javaslatot, amelynek következtében végül elfogadta a szombathelyi közgyűlés, hogy az önkormányzat cégeinél ne legyen érvényes a munka törvénykönyvének decemberben a parlamentben elfogadott módosítása.

Bár utána kerültek az igazgatóságba ellenzéki delegáltak, valódi feltárás, pénzügyi helyzetkép akkor sem készült.

A novemberi közgyűlésen aztán a városvezetés úgy döntött, visszahívja a cég éléről Kohuth Viktor vezérigazgatót, helyette pedig Molnár Miklóst (Pro Savaria), jelenlegi városi képviselőt javasolja a zrt. élére. A szombathelyi önkormányzat ebben az esetben ajánlást fogalmaz meg, döntés az igazgatóság kezében van. Ahogy nyilvánvalóvá vált, hogy a Fideszhez lojális vezérigazgató visszahívását kezdeményezte a közgyűlés, a VasiVíz vezérkarában kitört a pánik.

Hende castingolta a volt vezért

Hogyan került a mostani vezérigazgató, Kohuth Viktor annak idején, 2012-ben a VasiVíz vezérigazgatói székébe? A történet Marton Zsolt, az alpolgármesteri tisztséget abban az időben betöltött korábbi fideszes politikus idézte fel a Facebookon:

“2010-ben a Vasivíz Zrt. önkormányzati felügyelete hivatalosan hozzám tartozott. Amúgy, mint később kiderült, csak hivatalosan. Az akkori vezérigazgató, Wagner József távozása után a víziközmű szakma (többek között a Magyar Víziközmű Szövetség befolyásos vezetői) komoly országos lobbierőt felsorakoztatva Krenner Róbertet, a cég műszaki igazgatóját szerette volna vezérigazgatónak, így aztán a végleges pályáztatás lebonyolításáig (ami végül sosem történt meg) a megbízott vezérigazgató feladatköreit ő látta el. A többi tulajdonos önkormányzat is támogatásáról biztosította őt. Mindenki happy volt: megvan az új vezető.

Aztán egy városházi vezetői megbeszélésen megjelent Hende Csaba, aki váratlanul tájékoztatta (igen, pontosan ez a megfelelő kifejezés) a polgármestert, hogy az új vezérigazgató Kohuth Viktor lesz, aki az NGM egyik főosztályvezetője volt akkoriban.

Nem ismerte senki közülünk, de ez nem is volt feltétele a pozíciónak. Ismerős onnan volt a családnév, hogy a 2010-es országgyűlési választáson indult egy Kohuth Viktor Győző nevű képviselőjelölt Hende Csaba ellen, aki meglepően jó eredményt ért el (1900 szavazat, 7%), ami frusztrálta Hendét. Menjünk is el szép csendben a névazonosság (sok a Kohuth Szentpéterfán, valamint nincs hozzáférésünk az anyakönyvi nyilvántartáshoz), és egy esetleges előrelátó politikai megállapodás felemlegetése mellett. Mint utólag kiderült, az sem vált mellékes körülménnyé, hogy Hende összerúgta a port ugyanebben a kampányban a másodállásban polgármesterkedő Krenner Róberttel, aki a választókerületéhez tartozó csempeszkopácsi elöljáróként meghívta a szoci jelöltet az egyik községi rendezvényre a kampány alatt. Ezt a történetet aztán unásig hallgathattuk egy éven keresztül. De tényleg unásig.

2012-ben meg is választotta a Vasivíz közgyűlése Kohuth Viktort. Krenner ezután kikerült a menedzsmentből, főmérnök lett, és hálával tartozott, hogy legalább az állása megmaradt.

Ezt követően jó nagy késéssel megjelent a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendekezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013.(II.27.) kormányrendelet, ami szabályozta az érintett cégek, így a Vasivíz vezetőivel szemben támasztott követelményeket, amely bizonytalanságot teremtett Kohuth képzettségének tekintetében. Hosszú futkározás, kínlódás után (ami magában foglalt egy olyan törekvést is, hogy módosítsa a kormány a szabályokat Kohuth Viktor miatt – ezt a vezérigazgató nagy befolyást színlelve legalábbis így képzelte), született egy állásfoglalás a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal részéről, ami ma is megtalálható a honlapjukon.”

Marton posztja érdekes kitétellel folytatódik. Ez pedig az az 5 éves feltétel, ami a szabályozás szerint előírás annak, aki víziközmű társaságban vezérigazgató akar lenni. Molnár kinevezése kapcsán a fidesz közeli Vas Népe és más kormánypárti lapok is rugózni kezdtek a témán. Szerintük ugyanis Molnár kinevezése egy politikai alku, aminek végrehajtásától az sem rettent vissza, hogy ezzel Neményéék szabályt szegnének. Csakhogy a rendelet ide vonatkozó része egészen pontosan úgy szól, hogy:

“a kérelmező vezetője és annak helyettese rendelkezik-e gazdasági vagy jogi szakirányú felsőfokú szakképesítéssel és a vezető és annak helyettese szakmai tapasztalata együtt számított időtartama az ac) pontban meghatározott öt éves időtartamot eléri-e.”

Marton szerint ezt a kitételt pont Kohuth kinevezésekor alkotta meg a jogalkotó.

Az “együtt számított” kifejezés beiktatásával a kérdés eldőlni látszott, és a félreértelmezésre okot adó rendelet jogalkalmazója szerint is maradhatott Kohuth Viktor a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója.

Új autó, többmilliós végkielégítés, 600 milliós mínusz

2012 óta érinthetetlen volt a VasiVíz. Az első hírekre, miszerint ez most megszűnik, rögtön összerezzentek még a középvezetők is. Elsőként Kántás Zoltán a Fedett uszoda igazgatója -, aki nem mellesleg az előző ciklusban a Fidesz színeiben önkormányzati képviselő is volt – távozott. A szomszéd városban, Sárváron kötött ki, a Gyógyfürdő igazgatói székébe ültették be. Hogy Kántás felmondott fel vagy közös megegyezéssel távozott a cégtől, nem tudni – és ennek a későbbiekben még lesz is jelentősége.

Ugyanis Kántás is azok közé a távozók közé került, akinek az igazgatóság 60 millió forintnyi bértömeg-növekedést szavazott meg. Egy csomagban azzal a javaslattal, miszerint Kohuth Viktor 35 milliónyi bérkiegészítést és további 25 milliónyi jutalmat kapna. És itt lesz érdekes az, hogy ki mondott fel és kitől válik el a vállalat közös megegyezéssel.

A szombathelyi képviselő-testület Kohuth visszahívásakor azt a határozatot hozta, hogy legfeljebb 9 hónapnyi végkielégítést kapjon.

Ezt viszont úgy lehet kijátszani, hogy az igazgatósági ülésen nem végkielégítésről tárgyalnak, hanem bérkompenzációként kezelik a pluszban kifizetni kívánt összeget. Hogy ez mennyire megszokott, arról elég beszédesen nyilatkozik az a tény, hogy az igazgatósági ülés ezen pontjairól kiküldték a könyvvizsgálót.

Az erről készült hangfelvételt pedig ugyan kikérte a szombathelyi polgármesteri hivatal, ám a VasiVíz ennek kiadását egyelőre megtagadta.

Információink szerint Kohuth terjesztette az ötletet az igazgatóság elé, ők pedig megszavazták neki a 35 milliós bérkompenzációt a 60 milliós jutalmat és a dolgozók 60 milliós bértömeg növekedését is.

Elsőként az Ugytudjuk.hu írt erről, de aztán több helyi újság is foglalkozni kezdett az üggyel. Végül Kohuth egy közleményben próbálta elejét venni a népharagnak.

“A napokban megjelent, a VASIVÍZ ZRt.-t és személyemet érintő cikkekre szeretnék reagálni. A mai nappal küldtem meg a VASIVÍZ ZRt. igazgatóságának címzett levelemet, amelyben lemondok az Igazgatóság által megállapított összegről és elfogadom a Szombathely MJV Önkormányzata által megítélt 9 havi juttatást.” – írta közleményében Kohuth.

A VasiVíz ügye aztán a novemberi városi közgyűlésen is téma volt. Illés Károly, a Fidesz frakcióvezetője egy felszólalásában azt mondta, hogy a VasiVíz dolgozók azért mondanak fel, mert nem akarnak együtt dolgozni az új igazgatóval, aki a szombathelyi városvezetés szándéka szerint Molnár Miklós lesz.

Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester erre azt válaszolta, hogy ha valaki felmond, akkor nem lehet azt úgy kezelni, mintha közös megegyezéssel távozna a cégtől. Mert ha így történik, akkor ehhez képest kapnak végkielégítést a dolgozók. Ez pedig bűncselekmény.

A városvezetők végül úgy határoztak, hogy csökkentik Kohuth végkielégítését és a korábban megszavazott legfeljebb 9 havi összeget a minimálisra változtatják. Továbbá felszólították az igazgatóságot, hogy vizsgálja meg korábbi döntésének jogszerűségét.

Mindeközben a VasiVíz 600 millió forintos adósságot görget maga előtt, de a pénzszórást ez sem állítja meg.

Ráadásul a napokban újabb csontvázak, vagyis inkább új autók borultak ki a cég szekrényéből. Czeglédy Csaba (független) képviselő a Facebook-oldalán posztolta annak a két vadi új Toyotának a fotóját, amit a cég nemrég vásárolt a vezetőknek. Információink szerint az autókat augusztusban rendelték meg. Egy ilyen gépkocsi jelenlegi ára 8 és fél és 10 millió forint között van. A cég mindjárt vett kettőt is.

Múlt hétfőn újabb igazgatósági ülést tartott a cég, ahová már Kohuth el sem ment, a munkáltatói jogköröket az igazgatóságra bízta. A legutóbbi igazgatósági ülésen pedig az hangzott el, hogy csökkentik Kohuth végkielégítését, vagyis hivatalosan bérkiegészítését nem 35 millió forintot kap, hanem ennek közel a felét jelentő, 9 hónapnyi végkielégítést vehet fel. Mindezt annak ellenére, hogy Nemény polgármester legutóbb határozottan kijelentette: Kohuth a minimumnak megfelelő, 2 havi végkielégítést kaphatja meg.

Farkas Bazsiugytudjuk.hu

Fotó: Puskás Tivadar, szombathely korábbi polgármestere, Hende Csaba, és Kohuth Viktor távozó Vasivíz-vezérigazgató, forrás: szombathely.hu/Benkő Sándor

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás