választások 2019

A saját körzetébe teleportáltatta a játszóteret a fideszes képviselő Vácon

Másfélmillió forintjába kerül a váci önkormányzatnak, hogy a Damjanich utcából átköltöztessen egy játszóteret a Fürj utcába. Az ezzel kapcsolatos előterjesztést a képviselő-testület egyik fideszes tagja, Balkovics Péter nyújtotta be, aki történetesen éppen abban a körzetben indul a párt színeiben az október 13-i választáson, ahová a Fürj utca is tartozik.

Idén szeptember 19-én, a Pest megyei város képviselő-testületének ülésén Balkovics Péter kezdeményezte egy játszótérnek az áthelyezését. Nem kampánycéllal – mint felvezette a 23. napirendi pont témáját a jegyzőkönyv szerint, hanem arra hivatkozva, hogy a Damjanich utcai játszótér rossz helyen található.

A szelektív hulladékgyűjtő sziget és forgalmas főút mellett elhelyezkedő játszótéren szórakozó gyerekek ugyanis „megkapják” az elhaladó gépjárművek kipufogóiból kibocsátott anyagokat és a közelben lévő italbolt teraszáról „a nézéssel, járással, csípőjének ringása dallamokra tudnak hintázni, játszani.” Ezzel indokolta azt Balkovics, hogy a gyerekparadicsom sokkal jobb helyen lenne a Fürj utcában. Ami teljesen véletlenül fideszes képviselő körzetében található.

A Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság azzal támogatta a képviselő előterjesztését, hogy az elköltöztetett játszótér helye továbbra is zöldterület marad. Mindez hárommillió forintba kerül, aminek a felét az önkormányzatnak kell állnia, a másik felét magára vállalta a betonozást végző DDC. A rövidítés bizonyára a váci székhelyű Duna-Dráva Cementet takarja. Az előterjesztést a képviselők többsége megszavazta.

Az ülésen szóba került, hogy egy másik játszótér, az illemhely nélküli, italdiszkont melletti Zöldfa utcainak a helyzetét is rendeznie kellene. Ide szerettek volna egy WC-t elhelyezni, de ez még nem jött össze. Az ülésen egyébként külön megköszönték Balkovics Péternek, hogy éveken át dolgozott a játszótér átköltöztetésén.

Felhívtuk Balkovics Pétert, hogy megtudjuk, az évek óta tartó munkája a játszótér áttelepítéséért véletlenül járt-e sikerrel éppen az önkormányzati választás előtt. A képviselő nem tudta felvenni a telefont és üzenetet kért. Azt elküldtük neki, de nem reagált. Ráadásul nem csak a játszótérrel kapcsolatos érdeklődésünket jeleztük, hanem más ügyeket is.

Az egyik például annak a randalírozásnak az ügye, amelyről az Átlátszó két éve írt. Emlékezetes, 2017 szeptemberének egyik éjszakáján a váci önkormányzat fideszes képviselői a város egyik dohányboltja előtt szemetest borítottak fel és közlekedési táblákat döntöttek ki a helyükről, valamint egy éjjel is nyitva tartó bolt alkalmazottjával kötekedtek:

 

Kormánypárti önkormányzati képviselők randalíroztak Vácon

Közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz a rendőrség, miután néhány héttel ezelőtt kormánypárti önkormányzati képviselők randalíroztak Vácon. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kizárási indítványt terjesztett elő, Komárom-Esztergom megyébe került át a vizsgálat. Amíg az eljárás le nem zajlik, a Fidesz-KDNP váci szervezete nem foglalkozik a történtekkel – közölte szerkesztőségünkkel Pető Tibor elnök.

 

Az egyik kukaborogató Balkovics Péter volt. Felelősségre azonban csak társát vonták. Vácy Károllyal szemben az ügyészség pénzbüntetést kért, amit tudomásunk szerint ki is szabtak rá. Balkovics Péterhez hasonlóan Vácy Károly sem kívánt nyilatkozni erről az Átlátszónak.

Csikász Brigitta

Fotó: váci városháza, forrás: wikipedia.org/stipkovits7

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás