Egyéb

Érpatak polgármestere újabb büntetőügyekben gyanúsított

 

A napokban a NAV Észak-alföldi Regionális Igazgatóságának nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki Érpatak polgármesterét. Információink szerint Orosz Mihály Zoltánt költségvetési csalással gyanúsítják – két olyan ügyről van szó, melyeket az Átlátszó tárt föl még 2016-ban.

Az egyik ügyben a gyanú szerint Érpatak önkormányzata több olyan munkavállalónak fizetett ki munkabért, akik valójában nem a település, hanem egy jogilag nem létező szervezet, az Érpataki Modell Hálózat számára végeztek munkát. Ezen a fizetési listán szerepel Mezőkövesd egyik önkormányzati képviselője, Fügedi Richard is.

Fügedi a Jobbik ifjúsági tagozatának alelnöke, több évig Orosz Mihály Zoltán jobbkezének számított. 2016-ban személyesen is találkoztunk vele: előbb Budapesten, ahol Orosz egyik Kossuth téri performanszához asszisztált, majd nem sokkal később Érpatakon, a polgármesteri hivatalban. Fügedin kívül még három fiatalembert találtunk az épületben – az egyik ajtón található felirat szerint itt volt fellelhető az „Érpataki Modell Országos Hálózata – Központi Bázis”.

Fügedi évekig árnyékként kísérte Oroszt, mígnem 2017 őszén eltűnt a polgármester közvetlen környezetéből. A helyiek jól ismerték „Ricsit” és a többi fiatalt a „bázisról”, de nem találkoztunk olyan falubelivel, aki meg tudta volna mondani, milyen munkát végez Érpatakon Orosz udvartartása.

Ugyanakkor Fügedi egyik legfontosabb feladata volt Orosz fellépéseinek dokumentálása – nem is nagyon fordult elő, hogy ne kísérte volna ezen alkalmakkor a polgármestert kamerával a kezében. Hogy ezt a munkát önkéntesként végezte, vagy kapott érte valamiféle jövedelmet, vagy legalább költségtérítést, azt nem tudni. Vagyonnyilatkozataiban mindenesetre 2016-ig nem említ a képviselői tiszteletdíjon kívül más jövedelmet.

A 2106-os évre vonatkozó vagyonnyilatkozatában viszont bruttó 129 ezer forintos egyéb jövedelmet tüntetett fel, ezt Érpatak önkormányzata folyósított részére. Sajátos ellentmondás, hogy az érpataki polgármester 2016-ban viszont úgy nyilatkozott, hogy a neki dolgozó fiatalok, köztük Fügedi Richárd, egy TÁMOP-os programból kapják a fizetésüket. Más kérdés, hogy Érpatak önkormányzata sosem nyert ilyen támogatást

Fügedit Orosz minden alkalommal, ha erre szükség volt, a „Közszolgálati Tudósító”, az érpataki helyi hírmondó újságírójaként azonosította – ő pedig mindent fel is vett Érpatak önkormányzatának kameráival. De hogy ezeket a felvételeket hol tárolják, és ténylegesen mire használják, azt nem lehet tudni, merthogy a „Közszolgálati Tudósító” –  Érapatak önkormányzatának hivatalos lapja, az egy időszakos nyomtatott kiadvány, amely utoljára 2014-ben jelent meg.

Online változata, televíziós csatornája nincs, ennek ellenére Érpatak botrányhősének minden mozzanata „filmre” kerül, legyen az bírósági tárgyalás, zaklatás, hatósági eljárások vagy épp önkormányzati képviselők megfélemlítése – az ezekről az eseményekről készült felvételek ugyanakkor megtalálhatók vagy Orosz Mihály Zoltán Facebook-oldalán vagy az Érpataki Modell Youtube-csatornáján.

A polgármester ugyanakkor az üggyel kapcsolatban szokása szerint keverni próbálta az önkormányzati teendőket az általa vezetett mozgalom céljaival: „Az Érpataki Modell Országos Hálózata az az érpataki önkormányzati munka védjegye és mindig az Érpatakon folyó önkormányzati munka megismertetése, népszerűsítése és ezzel együtt ez a település egyik legfontosabb olyan reklám lehetősége, mely a település népességfogyási tendenciáit akarja megfordítani és építő szándékú, nyugalomban élni akaró, adófizető, felelősségteljes, kötelezettségtudó lakosság beköltözését szolgálja.”

A jelek szerint a NAV másként látja az esetet, és költségvetési csalás gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki Érpatak önkormányzatának polgármesterét. A NAV olvasatában felmerül a gyanú, hogy az önkormányzat olyan munkavállalóknak fizetett havi rendszerességgel százezer forintokat, akik nem Érpatak önkormányzatának dolgoztak, hanem a polgármester politikai karrierjét egyengették.

Információink szerint hasonló okból vizsgálat folyik az önkormányzat megnövekedett dologi kiadásainak egyes tételei miatt, hogy tudniillik azok mennyiben kapcsolódtak önkormányzati feladatokhoz – Orosz nemcsak az Érpataki Modell-turnékra használta az önkormányzat autóját, de hónapokon keresztül hetente többször megfordult Tiszavasváriban, hogy ott adaptálja az „érpataki modell”-t.

Ezzel párhuzamosan Oroszt egy másik költségvetési csalási ügyben is kihallgatták. Ez az ügy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal feljelentésre indult, a megalapozott gyanú szerint a közmunka-programra szánt mintegy 100 millió forint szabálytalan elköltése miatt.

Orosz mindkét esetben tagad és panasszal élt a gyanúsítások miatt.

A két ügyben megkerestük az adóhatóságot, kérdésünkre, hogy igaz-e, hogy Orosszal szemben a fenti eljárások folynak, az alábbi választ kaptuk:

„A kérdésében szereplő személyt a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága az elmúlt napokban valóban két ügyben is gyanúsítottként hallgatta ki nagyobb vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja, illetve jelentős vagyon hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A gyanúsított a nyomozó hatóság ezen intézkedései ellent panaszt jelentett be. A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség a gyanúsított panaszát mindkét ügyben elutasította, mert azokat alaptalannak találta.”

Becker András – Wenerbach Ábrahám

Kapcsolódó cikkeink

Közmunkásként fizetett holdudvar, hiányzó elszámolások és átláthatatlan pénzügyek: ez az érpataki üzleti modell

Több tucat érpataki ingatlant szerzett meg az Orosz Mihály Zoltán által vezetett “jótékonysági szervezet”

Már féltucat büntetőeljárás folyik az érpataki polgármesterhez köthető ügyekben

Bekamerázzuk a médiapatkányt – fenyegették és autókkal üldözték munkatársunkat Érpatakon

Megosztás