időben szóltunk

Három éve írtunk a fidesz-közeli gyulai mutyibrigádról, most egy helyi politikus is kitálalt

A minap szaftos politikai szenzációja, hogy kitálalt egy gyulai fideszes politikus a helyi pártelit és az általa támogatott vállalkozói kör összefonódásáról, a városi beszerzések lezsírozásáról, és arról, hogy erre az országos vezetést is megpróbálta figyelmeztetni, de süket fülekre talált. A Galbács Mihály által leírt kompániáról már 2016 szeptemberében cikkezett az Átlátszó.

A Magyar Narancs említette, hogy létezik egy levél, amit nem sokkal később az Index részletesen ismertetett, s amelyben Galbács Mihály volt gazdasági alpolgármester a Fidesz legfelsőbb vezetésének figyelmét próbálta meg felhívni a Gyula város fideszes vezetése és a helyben érdekelt sztárvállalkozók közötti több mint gyanús, viszont nagyon is gyümölcsöző összefonódásra. Miután kísérlete eredménytelen maradt, Galbács interjút adott a Partizánnak:

Erősebb mondásai: „tudatosan úgy épült a rendszer, hogy a város nem tud beleszólni, ki mit mennyiért csinál, a testület pedig csak arra hivatott, hogy ha a kivitelező kér valami plusz 100 milliót, egy dolga van, megnyomni a gombot, és kiutalni a 100 milliót. Aki nem akarja, kívül találja magát.”

„Azt hívják meg, akit megmondanak, a pályázatra, és annyiért csinálja meg, amennyiért ő gondolja.”

A Galabács által a levélben is említett Csizmadia Imre, Piskolty Tibor vállalkozók és a Futizo Kft. különös szárnyalásáról már 2016-ban tényfeltáró cikkben írt az Átlátszó:

Így tarol a Viharsarok Közgépe, a gyulai önkormányzat kedvenc építőipari cége

Közel tizenhatszorosára nőtt az árbevétele a gyulai Futizo Kft.-nek 2010 és 2014 között. Majdnem minden közbeszerzést megnyertek, amin elindultak – Gyulán legalábbis. A békési fürdővárostól összesen közel 1,2 milliárdnyi megbízást nyert a cég, amelynek egyik tulajdonosa Piskolty Tibor. Cégtársa a testvére, Piskolty Mária, aki a Békés Megyei Kormányhivatalban a jogi főosztályt vezeti.

Közel tizenhatszorosára nőtt az árbevétele a gyulai Futizo Kft.-nek 2010 és 2014 között – ez volt a 2016-os mondás, az akkor elérhető legfrissebb mérlegadatok szerint. Most rápillantva a cégadatokra az látszik, hogy a szárnyalás töretlen, a 2014-es 2,6 milliárdos forgalom 2018-ra 4 milliárdra nőtt.

Szintén írtuk, amit Galbács is említ: a Futizo majdnem minden közbeszerzést megnyert, amin elindult Gyulán. A békési fürdővárostól korábbi cikkünk megjelenéséig összesen közel 1,2 milliárdnyi megbízást húzott be a cég, amelynek egyik tulajdonosa Piskolty Tibor. Cégtársa a testvére, Piskolty Mária a Békés Megyei Kormányhivatalban a jogi főosztályt vezette cikkünk megírásakor (ma már mást jelöl vezetőnek a kormányhivatal oldala).

Piskolty Tibor a trafikbizniszben is sikeres volt. A Piskoltyval vele cégben, például a dohányüzletben is együttműködő Csizmadia Imre pedig akkor és jelenleg is a városi önkormányzat közbeszerzési bizottságának külső tagja.

Rádi Antónia

Fotó: a gyulai városháza, MTI / Jászai Csaba

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás