dunaújváros

Csődbüntett miatt nyomoznak a fidesz-közeli távhőmágnás ellen

A NAV Közép-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága csődbüntett és más bűncselekmények miatt nyomoz a Dunaferr korábbi vezérigazgató-helyettese, Pomázi Csaba és társai ellen. Valaki letartóztatásba is került közülük.

Pomázi Csabát egykor a Fidesz másodvonalbeli oligarchái közé sorolták: Nyerges Zsolt volt Közgép-elnökkel karöltve származott el Szolnokról, ahol még az is elterjedt róla, hogy szegről-végről rokona Lévai Anikónak, Orbán Viktor miniszterelnök szintén szolnoki feleségének (Lévai édesanyja szintén Pomázi-lány ugyanis).

Pomázi és Nyerges az első Fidesz-kormány idején az akkor állami tulajdonú Dunaferr Dunai Vasmű Zrt.-ben (jelenleg ISD Dunaferr néven orosz-ukrán érdekeltség) kezdték a párt-közeli karriert. Nyerges a zrt. igazgatóság tagja, Pomázi vezérigazgató-helyettes volt a kétezres évek elején. Pomázi meg is maradt az energiaiparban: elsősorban önkormányzatok távhő- és melegvíz-ellátására szakosodott, s miután az ellenzéki „nyolcévben” is szépen keresett, egyre inkább a „pénzközeli” titulust aggatták rá ismerői.

Már többször terjedt róla, hogy kitelt az ideje, egykor terjedelmes cégcsoportja gondjairól mi is írtunk:

Eltávolodott Nyergestől, be is dőlt a dunaújvárosi távhőmágnás ingatlanvállalkozása

Újabb csata zajlott a jelek szerint a Nagy Oligarcha-háború vidéki, céges mellékfrontján: a bíróság fizetésképtelenné nyilvánította és elrendelte a dunaújvárosi Energo-Haus Ingatlankezelő Kft. felszámolását. A 2004-ben létrehozott kft Pomázi Csaba energetikai nagyvállalkozóhoz kötődik: ő alapította régi üzlettársával, Neszmélyi Györggyel, jelenleg kettejük lányaié: Pomázi Anna többségi tulajdonosé, Neszmélyi Vandáé, valamint az osztrák címen élő Kiss Sándoré.

Most pedig az a friss hír, hogy csődbüntett és más bűncselekmények miatt ellene, illetve a vele évek óta együttműködő, valaha a dunaújvárosi önkormányzat vagyonkezelőjénél is vezetőként dolgozó Villányi-Kollár Károly Dusán, valamint egy ügyvédnő társuk ellen nyomoz a NAV Közép-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.

Ezt a megyei főügyészség voltaképpen megerősítette érdeklődésünkre, azt viszont már nem, hogy – ahogy a városban hírlik – Pomázi előzetes letartóztatásban lenne.

Pontosan ez áll a megyei főügyészség szóvivőjének válaszában:

„Elektronikus levélben megküldött megkeresésére a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságán csődbűncselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt indult bűnügy folyamatban létére, a büntetőeljárás és az egyes eljárási cselekmények eredményességéhez, zavartalanságához fűződő érdekre figyelemmel az alábbi tájékoztatást adom:

A büntetőügyben jelenleg egy gyanúsított áll letartóztatás alatt, akinek a 2019. május 9. napján elrendelt letartóztatását a Székesfehérvári Járásbíróság 2019. június 6. napján 2019. szeptember 9. napjáig meghosszabbította.

Azon értesülését, miszerint a „dunaújvárosi DVCSH-nál elkövetett gazdasági visszaélésekkel” kapcsolatosak a cselekmények, az ügyészség a nyomozás rendelkezésre álló adatai alapján nem tudja megerősíteni”.

Kérdeztük a NAV-ot is, onnan csak ennyi jött: „folyamatban lévő ügyről a NAV nem hozhat nyilvánosságra részleteket”.

De legalább megerősítést nyert, hogy „van ügy”, mármint folyamatban.

Annyira pedig mégsem engedte el a Fidesz Pomázit, hogy kiakolbólították volna a közös üzletből. A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna, Hőszolgáltató  Kft.-ben (DVCSH) például ma is tulajdonos Pomázi cége és a fideszes vezetésű város vagyonkezelője, a DVG is.

A szintén gyanúsított Villányi-Kollárnak ezzel szemben MSZP-s kötődése volt ismert a kétezres években, egykori cége például 2002-ben még támogatást is nyújtott a pártnak.

Rádi Antónia

Fotó: Dunai Vasmű főportája, forrás: wikimapia/rela71

Megosztás