Szombathely

A fideszes polgármester nem fejtette ki az igazság valamennyi részletét parkolóátadás-ügyben

A szombathelyi polgármester a műszaki átadás hiányára fogta, közben pedig az eső miatt nem adta át az elkészült parkolót – ez derült ki adatigénylésünkre kapott válaszból. A környéken közben egymás hegyén-hátán álltak az autók.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Az lehet, hogy a májusi eső aranyat ér, de az áprilisi nem – gondolhatták a szombathelyiek, amikor a csapadék miatt elmaradt egy előre beharangozott 39 helyet biztosító parkoló átadása a Felsőőr utcában.

Bár április végén már írtunk róla, azért gyorsan összefoglaljuk, mi is történt.

Április 11-re hirdették meg a parkoló átadását. Ez be is került a szombathelyi polgármester, Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) programjába. Április 11-én azonban esett, és még a szél is fújt a városban, így az átadás előtt 1 órával a kabinet “az esős, szeles időre való tekintettel” lemondta a rendezvényt.

Bár közben napfényes időre váltott az időjárás, közel egy hétig nem is néztek a parkoló felé. Az üggyel aztán már a helyi Ugytudjuk.hu is foglalkozni kezdett, a sajtóhírekre pedig felkapta a fejét az új ellenzéki többség vezetője. Végül április 17-én Nemény András (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) képviselő társaival együtt lebontotta az akadályokat a parkoló így használhatóvá vált.

A városháza közleményben reagált az esetre, többek között azt írták, hogy a parkoló műszaki átadás-átvétele nem történt meg, azért nem tudták átadni azokat. A műszaki átadás pedig azért hiúsult meg időjárási viszonyok miatt a kivitelezés befejező munkálatai még nem zárultak le.

Április 25-én aztán a polgármester, Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester és a körzet képviselője Sátory Károly (Fidesz-KDNP) is átadta a parkolót.

Nem kellett sokat várni, az április 30-i közgyűlésben is téma volt a parkoló, ahol Puskás Tivadar, és a körzet képviselője Sátory Károly is azt mondta, hogy a Felsőőr utcai parkolók nem voltak készen, nem történt meg a műszaki átadás.

Közérdekű adatigényléssel kértük ki a műszaki átadás dokumentumait. Bár a dokumentumot késedelemmel kaptuk meg, de tüzetesen átnéztük, és jöjjenek a tények:

A parkoló műszaki átadása április 11-én megtörtént, vagyis azon a napon, amikor az eső végül közbeszólt. Azt már a műszaki ellenőrtől, Börzsei Csabától tudjuk, hogy ez azt jelenti, hogy a parkoló készen volt, használható állapotban volt, vagyis semmi nem indokolta a továbbiakban, hogy el legyen zárva a forgalomtól.

Kevésbé szofisztikáltan azt is írhatjuk: a polgármester füllentett, hogy menteni tudja magát, amiért a környéken lakók a meghiúsult önkormányzati átadó után még közel egy héttel sem tudták használni a parkolókat.

A dokumentumon az is látszik, hogy az eljárás április 25-én zárult le. Szintén a műszaki ellenőrtől tudjuk, hogy a szabályozás úgy szól, hogy az eljárás megkezdésétől minimum 8 és maximum 30 napra lehet lezárni a jegyzőkönyvet. Ennyi ideje van nyilatkozni a szolgáltatóknak az adott munkával kapcsolatban. A lezárás gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kivitelező mehet a kasszához.

Farkas Bazsiugytudjuk.hu

Fotó: Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester és Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP)  polgármester a Felsőőr utcai parkolók átadásánál, forrás: szombathely.hu/Cseh Gábor

Megosztás