komárom

Közel 5 hónapja csúszik két óvoda udvarának felújítása Komáromban

Az önkormányzat tavaly kötött szerződést a Csillag és a Kistáltos Óvoda új játszóterének építésére a B+N Referencia Zrt.-vel összesen nettó 49,45 millió forint értékben. A végdátum eredetileg mindkét óvoda esetében december vége volt, de a két játszótér még most sincs kész. Az állami tendereken is sikeres cégnek a szerződés módosítása miatt nem kell kötbért fizetnie, a fideszes polgármester szerint pedig csak a közelgő választás miatt lett téma a két óvoda udvarának felújítása.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A mintegy 20 ezer lakosú Komáromban 7 önkormányzati fenntartású óvoda van.

Dr. Molnár Attila, a települést 2010 óta irányító fideszes polgármester a 2018-as évről szóló tájékoztatójában sok egyéb mellett beszámolt arról is, hogy “A város szerepvállalásának köszönhetően megkezdődött az óvodák udvarainak és játszótereinek rendbetétele. Ennek keretében megújult a Gesztenyés Óvoda teljes udvara, a felújítási munkálatok a többi városi intézményben is folytatódtak, így idén a Komáromi Szőnyi Színes Óvoda kapott új udvari játszóelemeket. A felújítás jelenleg a Csillag és a Kistáltos óvodákban zajlik. A többi intézmény udvara és játszótere a következő hónapok során szépül meg.”

Az önkormányzat 2018-as szerződései között megtalálható a Színes, a Csillag és a Kistáltos Óvoda udvaraival kapcsolatos megállapodás is. Mindhárom munkával ugyanazt a céget, a B+N Referencia Zrt.-t bízták meg, nagyjából hasonló összegért:

  • Színes Óvoda kertjének felújítása 24.169.309 Ft
  • Csillag Óvoda játszótér építése 24.776.027 Ft
  • Kistáltos Óvoda játszótér építése 24.677.676 Ft

A Színes Óvoda udvarának felújítása tavaly megtörtént, a másik kettő azonban nagy csúszásban van. A Csillag és a Kistáltos Óvoda játszóterének ugyanis az eredeti szerződés szerint 2018. december 20-ra kellett volna elkészülnie, de még most, 2019. május elején sincs kész egyik sem.

Dr. Nemes Andrea ügyvéd, az FCKE-DK önkormányzati képviselője a Facebook-oldalán a Kistáltos Óvodáról szóló bejegyzésében azt írja, hogy az önkormányzat a 2018. október 8-án kötött szerződés teljesítési határidejét 2018. december 20-án 2019. április 30-ra, majd 2019. április 29-én 2019. május 31-re módosította. Vagyis az ovi udvara több mint fél éve építési terület, az átadás 5 hónapot csúszik, és a gyerekek addig nem tudják használni.

Ugyanez a helyzet a Csillag Óvoda udvarával is, amit szintén tavaly december 20-ra kellett volna átadni, de még mindig nem készült el. Most, 2019. május második hetében ugyanúgy építési terület, mint a Kistáltos Óvoda udvara.

A komáromi Csillag Óvoda udvara 2019.05.09-én

A komáromi Csillag Óvoda udvara 2019.05.09-én (fotó: Dr. Nemes Andrea)

A komáromi önkormányzat a kivitelezéssel a B+N Referencia Zrt.-t bízta meg, amelyről már többször írt az Átlátszó. A cég tulajdonosa Kis-Szölgyémi Ferenc, 2015-ig pedig közvetett tulajdonrésze volt benne Simicska Lajos egykori barátjának és üzlettársának, Fonyó Károlynak is.

A B+N Referencia 2010 óta több állami és önkormányzati közpénzes megbízást kapott: dolgoztak többek közt a Miniszterelnökségnek, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak, a MÁV-nak, 2017-ben pedig a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 12 milliárd forintos tenderét nyerték el. A tavalyi évre vonatkozó mérlegadatok még nem nyilvánosak, de 2017-ben a cég nettó árbevétele 18,2 milliárd forint volt, ebből az adózott eredménye pedig 2 milliárd forint lett.

A B+N Referencia Zrt. székhelye egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluban, Komlóskán van, de a cégnek vannak telephelyei Budapesten, Veszprémben és Székesfehérváron is. Honlapján a szolgáltatásai között takarítás, munkavédelmi ruházat gyártása, épületüzemeltetés, ital- és snackautomaták bérbeadása és üzemeltetése, valamint kertészeti munka szerepel.

Utóbbiba tulajdonképpen beilleszthető az óvodai játszóterek építése, a cég Komáromban azonban egész biztosan alvállalkozót vett igénybe. A mosonmagyaróvári székhelyű Bonita Játszóterek Group Kft. Facebook-oldala szerint ugyanis ők telepítették a komáromi Csillag és Kistáltos Óvoda udvarának játékait is. A Bonita Játszóterek Group Kft.-t 2017 őszén alapították, tulajdonosa az ENERCOM s.r.o. szlovák vállalkozás.

2019. február 17-én, közel 2 hónappal az eredeti decemberi határidő után mutatták meg a Kistáltos Óvoda készülő játszóterét:

Ugyanezen a napon tettek közzé fotókat a Csillag Óvoda játékairól is:

A két óvoda udvarával kapcsolatban az alábbi kérdéseket küldtük el a komáromi önkormányzatnak:

  • miért nem készült el a Csillag Óvoda és a Kistáltos Óvoda udvarának, játszóterének felújítása a szerződésben vállalt 2018. decemberi határidőre?
  • mikorra várható a munkálatok befejezése?
  • kell-e kötbért fizetnie a kivitelező B+N Referencia Zrt.-nek?
  • ha igen, mekkora összeget?

Válaszul az alábbi közleményt kaptuk:

„Komárom Város Önkormányzata kiemelten fontosnak tartja közintézményeinek támogatását, fejlesztését és felújítását, az ott ellátott gyermekek és idősek minél jobb komfortérzetének biztosítását.

2018-ban átfogó programot indított a város, melynek keretében 3 év alatt közel 3 milliárd forint – részben pályázati, részben saját – forrást fordít erre a célra.

Ez a vállalás – tudomásunk szerint – példa nélküli a hasonló nagyságú települések között Magyarországon. Ennek keretében kerül sor a város 7 óvodája, valamint 3 bölcsődéje teljes udvarának és játszótereinek komplex felújítására. Bölcsődéink és két óvodánk esetében erre már mindenki megelégedésére sor került. A többi óvodánk tekintetében részben tervezési, részben már kivitelezési munkálatok zajlanak. A Csillag Óvoda és a Kistáltos Óvoda tekintetében a módosított szerződésben vállalt befejezési határidő 2019. május 31-e, amely határidőig a vállalkozó a munkát be is fejezi majd, így természetesen kötbérigény sem merülhet fel.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy városunk egyedülálló kezdeményezése, amely elsősorban a komáromi gyermekekről, az ő komfortérzetük javításáról, és az itt élő családokról szól, a választások közeledtével napi kampánytémává silányulhat.”

Címlapkép: a komáromi Kistáltos Óvoda udvara 2019. május első hetében (fotó: Dr. Nemes Andrea)

Megosztás