szentendre

Csütörtökön dől el a szentendrei Postás strand sorsa, a civilek nem hátrálnak

Február 21-én várhatóan megszavazza a szentendrei képviselőtestület azokat a helyi építési szabálymódosításokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a Postás strand közvetlen szomszédságában irodaházak épülhessenek. A helyi civilek hiába tiltakoztak a beruházás ellen, a fideszes többségű képviselőtestület eddig semmilyen formában nem vette figyelembe az érveiket.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A CYEB Energiaereskedő Kft. már korábban is tervezett irodaházakat építeni a környéken, de erről később lemondott, mert kiderült, ártéren mélygarázsos irodaházakat építeni roppant költséges. Az energiakereskedő cég ingatlanberuházási terveiről sokat írtunk, például itt, itt és itt is.

Szentendrén irodaparkot építenének a Duna-partra a kaszinó helyére, helyi civilek tiltakoznak

Kövess minket vagy lépj velünk kapcsolatba itt! Irodaházakat, a jelenlegi elgondolások szerint kettőt is építene a szentendrei Duna-partra, az úgynevezett Postás strand szomszédságába az energiakereskedő CYEB Kft., az önkormányzat egyetértése és a helyi civilek tiltakozása mellett. Kerestük a fideszes hátszelet, meg is találtuk. Videóriport. Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

A lemondása azonban korántsem volt végleges, mert hamarosan megvásárolta a Kaszinó és a volt Lengyel piac telkét. Ezekre a telkekre akkor egy önkormányzati rendelet értelmében épp építési tilalom vonatkozott, amit az önkormányzat azért rendelt el, mert az akkori tulajdonos lakóparkot készült építeni.

A CYEB tervei azonban elnyerhették a hivatal tetszését, mert előszerződéseket kötöttek az energiakereskedő céggel, amelyben olyan helyi építési szabálymódosításokat ígértek, amelyek a tervezett irodaházak megépítését lehetővé teszik. Az előszerződések azt is rögzítették, hogy az önkormányzat telekcseréket hajt végre, lemond a Strand utcáról, és ezzel a CYEB által megvásárolt két különálló telek eggyé és az eredetinél jóval értékesebbé válik.

Az önkormányzat azzal indokolta döntését, hogy a CYEB a tervezett irodaházakkal munkahelyeket teremt, illetve, hogy ezzel segíti egy új vállalkozás megtelepedését.

Formális egyeztetések

Amikor mindez nyilvánosságra került, elsőként a Rózsakert lakótelepen élők tiltakoztak, főképp a várható forgalomnövekedés miatt, ami számukra már így is elviselhetetlenség határát súrolja. De a város más részein élők is megmozdultak, mert féltették a Postás strand intimitását. Hiszen az irodaházak kevéssé illenek a homokos, árnyas, ártéri fákkal körülvett plázs közvetlen szomszédságába.

Ráadásul nem ez volt az első alkalom, amikor a Postás strand hirtelen kisebb lett. Legutóbb akkor, amikor itt teniszpályák létesültek, és ezzel a Postás strandnak ez a része, hogy úgy mondjuk, elveszítette közterület jellegét.

A civilek megmozdultak, aláírásgyűjtési akcióba kezdtek, és elérték, hogy az önkormányzat meghosszabbítsa az eredetileg néhány naposra tervezett véleményezési szakaszt, illetve azt is, hogy az önkormányzat lakossági fórumot hívjon össze.

Az őszi megbeszélésen egyetlen olyan szentendrei sem szólalt fel, aki a beruházás mellett érvelt volna, a hivatali apparátus mégsem módosította elképzeléseit, a lakossági fórum ebből a szempontból csak formális maradt, valódi egyeztetés nem történt. Az önkormányzat képviselői szerint a fórum célja egyébként sem lehet a koncepció megkérdőjelezése, mindössze annyi, hogy az itt élők „betekintést nyerhessenek a szakmai munkába”.

A partnerségi egyeztetés keretében bárkinek lehetősége volt arra is, hogy írásban véleményt nyilvánítson, és ennek keretében rekordszámú beadvány született, de az önkormányzat ezeket sem vette figyelembe, bár erre egyébként a törvény sem kötelezte őket.

A Szentendrei Közéleti Műhely aktivistái 1200 aláírást gyűjtöttek össze online és papír alapon, s más módokon is próbálták kifejezni tiltakozásukat.

Felkeresték a főépítészt és a város polgármesterét Verseghy-Nagy Miklóst, de érdemi megállapodásra egyik alkalommal sem jutottak.

Törvénysértéseken keresztül?

A civilek nem csak azt sérelmezik, hogy ez a terület „irodaház funkciót kap”, hogy a természeti  környezet egy része eltűnik, és helyette épített környezet lesz, hogy nő a zaj-, a por- és a közlekedési terhelés, hanem attól is tartanak, hogy mindez csak előfutára lehet a Dunakorzón megjelenő más gazdasági beruházásoknak.

Szulovszky István, a Szentendrei Közéleti Műhely vezetője szerint „a CYEB a Bolgár utcai parkoló tervéről letett és a Postás strandot szemelte ki, ehhez pedig úgy tűnik, mintha az önkormányzat segítette volna hozzá, a telket a területek összevonásával értékesebbé tette, ezzel a beruházó vagyonát gyarapította úgy, hogy abból semmi látható haszna nem származik.”

Álláspontja szerint a Postás strandra tervezett irodaházak szembe mennek a józan ésszel, jó néhány szakmai rendelettel és törvénnyel, amivel kapcsolatban a szakhatóságok felé közérdekű bejelentést is tettek a törvényesség felülvizsgálata érdekében.

Amennyiben a képviselő testület megszavazza ezeket a szabálymódosításokat, a civilek számára már csak egyetlen lehetőség marad, hogy érdekeiket megvédjék, mégpedig az, ha az ügyet jogi útra tereli. A vád akár hűtlen kezelés is lehet.

Rist Lilla

(a szerző újságíró, a Közéleti Műhely aktivistája)

Fotó: civil molinók a tavaly őszi közmeghallgatáson, a Szentendrei Közéleti Műhely felvétele

Megosztás