Szombathely

Még a közterület-felügyelet vezetője is beleállt a Fideszes képviselőjelölt kampányába

Még a közterület-felügyelet vezetője is beleállt a Fideszes képviselőjelölt kampányába Szombathelyen. De így is elmaradt a siker. Pedig a fideszes városvezetés rendesen odatette magát az időközi választásokon.Társadalmi célú hirdetés

Időközi önkormányzati választásokat tartottak október 14-én Szombathelyen. Czeglédy Csaba körzete maradt képviselő nélkül, mivel Czeglédy több mint egy éve nem jelent meg a testületben. A baloldali politikust tavaly júniusban tartóztatták le, azóta előzetes letartóztatásban várja, hogy a hatóságok vádat emeljenek ellene.

Arról már korábban is írtunk, hogy nagy volt a könyöklés Czeglédy körzetéért, a Derkovits lakótelepért. A Fidesznek ugyanis ez a mandátum kellett volna ahhoz, hogy teljhatalmat szerezzen Szombathelyen. 2014-ben 9-9 szavazatot kapott a Fidesz és az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt szövetség. A polgármesteri címért folyó harcból Puskás Tivadar került ki győztesként, így ő lett a Fidesz 10. képviselője. A Pro Savaria, és a Jobbik pedig listáról szerzett 1-1 helyet a közgyűlésben.

21 fős a szombathelyi testület, a Fidesz pedig felajánlott egy alpolgármesteri címet a pro savariás Molnár Miklósnak, ezzel pedig meglett a 11 fős többségük. Czeglédy kihullásával azonban nyitottá vált a kérdés, hogy sikerül-e egy újabb Fideszes képviselőnek mandátumot szerezni. Ha igen, akkor külsős résztvevő nélkül lett volna meg a Fidesz többsége.

A választás vasárnap megvolt, az Éljen Szombathely! jelöltje, László Győző 927 szavazatot szerzett, míg a Fideszes Melega Miklós 696 voksot gyűjtött be. Ez pedig azt jelentett, hogy 57,12% – 42,88%-ra László győzött.

A voksolásnak több üzenete is lehet. A legfőbb talán mégis csak az, hogy ha a Fidesz jelöltje ellen egyetlen induló van, akkor a fideszest le lehet győzni. Ez pedig a jövő évi önkormányzati választásokra igen csak erős üzenet lehet.

Valószínű tudták ezt a jelölő szervezetek, sőt, a mostani szombathelyi városvezetők is. A kampány utolsó napjaiban ugyanis még a város hivatalos weblapját és a közterület-felügyelet igazgatóját is bevonták a népszerűsítése.

A Derkovits városrészben például két mobil kamerát adott át Puskás Tivadar polgármester, Varsányi Péter közteres igazgatónak, Melega Miklós aktív közreműködésével. A szombathely.hu még meg is említi Melegát:

“Dr. Melega Miklós képviselőjelölt jelezte a városvezetés felé, hogy az itt élők számára egy nagyon fontos kérdés a közbiztonság, s reményét fejezte ki, hogy a most beszerzett két mobilkamerát ezen a városrészen is gyakran használják a rend megőrzésére, az illegális szemétlerakás megakadályozására.”

A csütörtöki átadás annyira sürgős volt, hogy a mobilkamerák beszerzéséről a közgyűlés még nem is döntött. Külön érdekesség, hogy miután 2005-ben Varsányit hirtelen leváltották Budapesten, ahol hasonló pozíciót töltött be, Szombathely akkori MSZP-s polgármestere, Ipkovich György adott neki munkát.

De nem ez volt az egyetlen olyan húzás, amivel a hatalmon lévő fideszes városvezetés előnyhöz próbálta juttatni Melegát. Parkoló nyitással, vagy korábban lejárt tervű parkolók újraterveztetésével támogatta meg a fideszes többség.

A kampány legizgalmasabb része azonban mégsem ez volt. A múlt héten csütörtökön Czeglédy Csaba szórólapokon tudatta a derkovitsiakkal, hogy László Győzőt támogatja, és egyben kérte a választókat, hogy ők is tegyenek így.

Erre válaszlépésként egy kézzel írott levél másolata jelent meg szinte az összes városrészi postaládában. Az aláíró pedig bizonyos Nagy Jánosné Ica volt. Felkészült lakók vannak a szombathelyi lakótelepen, akiknél nem csak fénymásoló van otthon, de még erőből és energiából is nehezen fogynak ki, hiszen egyetlen éjszaka alatt jutnak el több száz lépcsőházba és több ezer postaládához.

A lelkesedésből és felindulásból íródó szavazói leveleknek van már történelme Magyarországon. Idén márciusban, az országgyűlési választások előtt például Hiller István ellen született egy hasonló alkotás.

Farkas Bazsi – ugytudjuk.hu

Fotó: a két jelölt, Melega és László. Vágvölgyi Bálint felvétele

Megosztás