Egyéb

Évente több százezer madár sül meg áramütés miatt, a Mályi madárvédők tetemre hívják az ELMŰ munkatársait

 

Most a Mályi Madármentő Állomásnak fogyott el a türelme az áramszolgáltatókkal szemben. Posztban invitálják az Elmü-Émász munkatársát egy egerészölyv végleges elaltatására. Az állatot mindkét lábán áramütés érte. Évente a legóvatosabb becslések szerint is 170 ezer madarat ér halálos áramütés a szigeteletlen, korszerűtlen elektromos hálózatok miatt.

Tizenöt év múlva csak mutatóba lesz gólya – ezt Márton Vlad András madármentő jósolta még tavaly. A Márton által vezetett Fióka és Madármentésnek egy ideig sikerült napirenden tartani az áramszolgáltatók vs madarak/madárvédők témát, annak szomorú apropóján, hogy egy évvel ezelőtt szintén áramütés végzett Zoknival, a kézzel nevelt mentett gólyával Dömösön. Az erős online népharag hatására a szolgáltatók – a dömösi esetben az E-On, de az összes érintett – fogadkoztak, hogy hamarosan madárbaráttá teszik az égboltot.

De sikerült?

Most a Madármentő Állomás Mályi szervezetnél pattan el a húr. Nyílt levelet posztoltak a Facebook-on, a címzett ezúttal az Elmü-Émász. Konkrétan arra kérik a céget, küldjenek valakit, aki végignézi az állomásra hétfőn beszállított egerészölyv haláltusáját vagy élete végéig gondoskodik róla. A kormányhivatal már engedélyezte az állat elaltatását. A madarat mindkét lábán áramütés érte, mindkettő le fog száradni, soha többé nem tud majd felállni.

„Több ízben próbáltuk Önökkel felvenni a kapcsolatot de eddig senki nem keresett meg minket. Most Magukon a sor, hogy végig nézzék egy ártatlan állat utolsó perceit” – olvasható a posztban, amelyben a madármentő állomás évente 170-400 ezerre teszi az áramütést szenvedett madarak számát az országban. Azért a nagy eltérés, mert a külterületeken kiszenvedett jószágoknak csak egy része kerül a statisztikába.

El szoktam küldeni az efféle posztokat az áramszolgáltatóknak magánüzenetként, úgyis, mint Elmü-ügyfél. Ezt is elküldtem, válaszoltak is. Hosszasan írták, hogy mennyire rajta vannak a madárbarát átalakításokon, de száz százalékos megoldás nincsen. Sajnos azonban ez egy hasonló esetekre előre készített levél, szinte szórul szóra megegyezik azzal, amit korábban már megkaptam.

A Magyar Madártani Egyesület adatait tavalyi cikkében az Index ismertette. E szerint a madarakra veszélyes oszlopok száma 467 ezer az országban. A tuti megoldás – a légvezetékek földkábelbe fektetése – mintegy 550 milliárd forintot emésztene fel, de már 35 milliárdos beruházással is jelentős javulást lehetne elérni.

Ez országos, valamennyi szolgáltatót érintő adat. Az Elmű-Émász Zrt. többségi tulajdonosa az Elmű Nyrt. 2016-ban 4,8 milliárd forint adózott eredményt produkált, ami az eredménytartalékot gazdagította. Az eredménytartalék terhére pedig több mint 9 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntöttek.

Rádi Antónia

Kapcsolódó cikkeink

Feljelentették a cirkuszt az állatvédők, mert nagyon sovány az elefánt

Örülj, hogy nem vagy farkas Pécsen! – nincs szabály, hogy mikor lőhet az állatkert-igazgató

Az állam nem fizet a megkínzott lovak tartásáért

Megosztás