Szeged

Vissza kell adnia a mandátumát a jobbikos Kiss Attilának, mert egyesülete weboldalt üzemeltet

Vissza kell adnia a mandátumát Kiss Attilának, a Csongrád Megyei Önkormányzat jobbikos képviselőjének miután a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította a közgyűlés legutóbbi döntése ellen beadott felülvizsgálati kérelmét. A bíróság meglátása szerint ugyanis a Makói Csípős nevű internetes oldal gazdasági szolgáltatást végez. Ez pedig azt jelenti, hogy a képviselő nem maradhat a közgyűlés tagja.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Jogerősen pont került Dr. Kiss Attila a Csongrád Megyei Önkormányzat Jobbikos képviselője, mint a Makói Csípős nevű online híroldalt kiadó Sándor Móricz Egyesület elnöke és a Csongrád Megyei Önkormányzat között hosszú ideje zajló jogi eljárás végére. A bíróság Kiss felülvizsgálati kérelmét jogerősen elutasította. Ezáltal azt is kimondta, a Csongrád Megyei Közgyűlés jogosan fosztotta meg a jobbikos képviselőt a mandátumától.

Emlékeztetőül, a közgyűlés álláspontja az elejétől kezdve az volt, hogy Kiss a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény hatálya alá tartozó sajtótermék kiadója. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény szerint viszont önkormányzati képviselő nem lehet médiatartalom-szolgáltató természetes személy, jogi személy, gazdasági társaság legfőbb szervének, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosultja.

A közgyűlés két határozatban is kimondta Kiss alkalmatlanságát, és egyben megfosztotta őt képviselői mandátumártól. Kiss Attila mindvégig vitatta, hogy a Sándor Móricz Egyesület által kiadott Makói Csípős médiatartalom-szolgáltató lenne.

Az ügyről korábban is írtunk, itt, itt és itt.

Az ügy legvitatottabb pontja az volt, hogy a Makói Csípős végez-e gazdasági tevékenységet, üzletszerűségre törekszik-e, ami magában foglalja a rendszeres haszonszerzési szándékot. Ebben az esetben ugyanis médiaszolgáltatást végeznek, és ez alapján a Makói Csípős lehet médiatartalom-szolgáltató is.

A bíróság azt állapította meg, hogy a Makói Csipős gazdasági tevékenységet végez, mert – ahogy indokolásban is leírták – rendszeresen, gazdasági kockázatvállalás mellett, nyereség elérése érdekében végzi a tevékenységét, ezért az üzletszerűség feltételei is fennállnak. A hírportálon, ahogy írják, reklámok, hirdetések olvashatók.

Mi nem láttunk ilyet, azonban az oldal alkalmas arra, hogy azon bannerek, reklámok szerepelhessenek. Ugyanakkor az is szerepel az indokolásban, hogy a veszteséges, vagy ingyenes lapok esetén is megvalósulhat a gazdasági szolgáltatás. További bizonyíték a gazdasági tevékenységre, írják, hogy az egyesület nevében korábban Kiss kérte a Makói név használatának engedélyezését, média- és marketing tevékenység, illetve szolgáltatás végzése érdekében.

Korábban Bottyán Róbert főszerkesztő, most pedig maga Kiss Attila is elmondta az Átlátszó Országszertének, hogy reklámhirdetések nem futottak az oldalon, most sem futnak, az egyesület nem végez a médiatartalom szolgáltatáshoz kapcsolódó gazdasági tevékenységet.

Kiss Attila hozzátette, jogászával vizsgálják annak a lehetőségét, hogy érdemes-e a jogerős döntés ellen úgynevezett rendkívüli jogorvoslattal élni. Ha arra jutnak, hogy nem, akkor elfogadja a bíróság döntését. Kiss Attila azt is elmondta, a párt később dönt arról, a megüresedett listás képviselői helyre ki ülhet be a Csongrád Megyei Közgyűlésbe.

Továbbá arról is tájékoztatta az Átlátszó Országszertét, hogy a Sándor Móricz Egyesület megszüntetéséről is döntött a közgyűlés, fenntartására ugyanis nincs indok a jövőben.

Kérdés, hogy egy népképviseleti szerv kapcsán vajon mennyire fontos, hogy valaki egy egyesület, tehát nem profitorientált jogi személy vezetőjeként kiadója egy internetes portálnak, vagy ez csupán vihar egy pohár vízben. Pusztán érdekességképpen, hasonló szabály az országgyűlési képviselők tekintetében nem áll fenn.

B. Kovács Tamás

Címlapfotó: Makói Csípős

Megosztás