Érd

Újra megkongatták a vészharangokat Érden: veszélyben a világhírű génbank

A tavaly tavaszi meghátrálás után a jelek szerint az érdi fideszes városvezetés mégsem tett le arról, hogy az Európában egyedülálló gyümölcs génbank mellé ipari parkot telepítsenek. Környezetvédők, helyi politikusok szerint a közvetlen szomszédságban épülő ipari létesítmények visszafordíthatatlanul elpusztítják az Elvira-majort. Az ügyben aláírásgyűjtés indult és más politikai akciók is várhatóak.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Végérvényesen bizonyossá vált, amitől sokan tartották Érden: egy adatigénylésre adott válaszból kiderült, hogy gőzerővel folytatódik az Érd délnyugati szélén tervezett ipari park beruházásának előkészítése.

„Ezúton tájékoztatjuk, hogy a NIPÜF [Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő] Zrt. érdi ipari parki fejlesztésére az Érd külterület 0157/3 hrsz.-ú ingatlanon kerül sor” – írta Török Zsombor vezérigazgató az LMP egyik érdi vezetőjének, Tetlák Örsnek.

A csatolt térképből egyértelműen kiderül: az ipari parkot az Elvira-major tőszomszédságában tervezik felépíteni zöldmezős beruházásként. Telekkönyvi adatok szerint a NIPÜF 2018. szeptember 10-ével szerezte meg az ingatlan tulajdonjogát egy budapesti magáncégtől.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) érdi kutatóintézetnél és jogelődeinél több mint 60 éve folyik gyümölcsfa-nemesítés: az Elvira-major kísérleti telepen találhatók a nemesítési és fajtafenntartást szolgáló ültetvények, a gyümölcs-génbank, a vírusmentes nemes- és alanyfajta törzsültetvények.

Ugyanitt a géndiverzitást szolgáló gyümölcs-génbankban 2 200 tételt őriznek együttműködésben a Növénygenetikai Erőforrások Nemzetközi Intézetével – olvasható a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsman 2017 nyarán kiadott közleményében.

Bándi Gyula a közleményben leszögezte, az érdi Elvira-majorban kell megőrizni a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének érdi kutatóállomását, vagyis az átköltöztetés nem megfelelő opció.

Március derekán az LMP parlamenti képviselője, Csárdi Antal „elképesztő barbárságnak” nevezte az ipari park létesítésének tervét Érden. A képviselő arról kérdezte az agrártárca államtitkárát, hogy tervez-e ilyen beruházást Érd az Elvira major területén vagy amellett. Farkas Sándor államtitkár nem adott egyenes választ a kérdésre.

2018 márciusában durva szóváltásig fajult az LMP tiltakozó akciója az érdi közgyűlésben (a videón 2:39-től), majd a fideszes városvezetés levette a napirendről az Elvira-majornál létesítendő ipari park ügyét.

Az ellenzéki párt aktivistái megszállták a közgyűlést és megbénították a tanácskozást. Azt követelték, hogy vegyék le a napirendről a Modern Városok Programjában megvalósítandó ipari parkot.

A fideszes városvezetők és képviselők rendkívül hevesen reagáltak a mindeddig példátlan obstrukcióra. Az egyik helyi kormánypárti képviselő közvetlen közelről, felemelt hangon vonta felelősségre az LMP parlamenti képviselő-jelöltjét.

Az ipari park létesítésének terve 2005. óta többször felmerült Érden. A beruházás miatt kiéleződött érdekkonfliktusok valódi tétjét az a körülmény is jól érzékelteti, hogy a korábbi, baloldali kormányzat alatt is volt szándék az Elvira-major elkótyavetyélésére.  Akkor éppen a Fidesz képviselői védték a páratlan értékű csonthéjasgyümölcs-génbankot. Az LMP politikusai szerint a fideszes városvezetés legfontosabb célja: a beruházással összefüggő ingatlan-ügyeletek tető alá hozása.

Tetlák Örs, az LMP érdi vezetőségének tagja az Átlátszónak kijelentette:

“Olyan agglomerációs övezetben egyszerűen bűn zöldmezős beruházásba kezdeni, ahol nemcsak egy nemzeti, sőt egyetemes érték van a közvetlen közelben, de bőséggel állnak rendelkezésre barnamezős területek, ipari és kereskedelmi tevékenységre kijelölt területek.”

Tetlák utalt arra, hogy a génbank ültetvényeit érő közvetlen veszély mellett számos más, környezeti kártétellel fenyeget az ipari park létesítése: növeli a térség környezeti terhelését a megnövekvő közúti forgalom. Magyarországon itt találhatóak a legjobb minőségű földterületek, ezek lebetonozása ostobaság. Veszélybe kerülnek az ültetvényeken élő méhek és madarak. “Többek között emiatt ordas merénylet az ipari park idetelepítése” – mondta az Átlátszónak az érdi politikus.

Érd polgármestere cikkünk kéziratának lezárásáig nem válaszolt a kérésünkre, hogy kommentálja az ipari park tervét bíráló észrevételeket. A NIPÜF vezérigazgatója, Török Zsombor szűkszavú válaszában ezt írta az Átlátszónak: „A NIPÜF Zrt. – tulajdonosi felhatalmazás alapján – a város szabályozási tervében ipari parki célra alkalmas övezeti besorolású ingatlant vásárolt meg Érden a Modern Városok Program keretében végrehajtandó iparipark-fejlesztés céljára.”

Más forrásokból származó információk alapján megközelíthető pontossággal ki lehet következtetni, érdemben mivel érvelnek a beruházás védelmezői. A politikai lózungok elhagyása után az érvrendszer központi eleme: be fogják tartani az építkezés során a 800-1 000 méteres védősávra vonatkozó jogszabályi előírást, így nem éri környezeti kár a génbank ültetvényeit.

Tetlák Örs a saját elemzéseikre hivatkozva azt mondta: ez képtelenség, a jelenlegi kiinduló feltételek alapján nem lehet az Elvira-major tönkretétele nélkül megvalósítani az ipari parkot.

Kis Zoltán

Címlapfotó: erdlako.hu

Megosztás