politikai ezotéria

Az abai polgármester gyertyával és hangtállal küzd az ellenzéki gonosz ellen a testületi üléseken

Kossa Lajos, Aba város polgármestere a 2019. január 23-i testületi ülésen új hagyományt jelentett be: ezentúl tibeti hangtálakkal fognak nyugtázni minden testületi döntést, az ülések kezdetén pedig gyertyát gyújtanak az ártó szellemek és az ellenzéki negatívság elhallgattatására.

 

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Úgy tűnik, az abai polgármesternek három fő ellensége van: Paprikajancsi, Sunyi Róka és Páváskodó Pulyka. Mint a szóban forgó január végi testületi ülésen, egy mintegy 50 perces monológ közben kifejtette, a láthatatlan világ eme lényei nem zavarhatják meg az „értelmes, érdemi testületi munkát”, ezért kell a fényt jelképező égő gyertya, amely segít a láthatatlan szellemiségeket eltüntetni a teremből. A hangtál pedig azért, hogy minden egyes testületi döntést egy, a tálra mért gongütéssel ünnepeljenek meg.

A helyi tévé által rögzített jelenetet a polgármester legnagyobb helyi ellenzékének számító Abai hírek Facebook-oldal tette közzé.

Az ember azt gondolná, biztos csak tréfás kedvében van a kisváros első embere, mert ilyen egyszerűen nincs.

Ám a testületi tagok apatikus testtartása, merev nézése és teljes reakciótlansága, meg az, hogy Kossa bejelentésére egyetlen felvetés sem születik, miszerint ezt azért fel kellene tenni szavazásra, stb. – nos, mindez csak abban erősíti meg a jelenet nézőit, hogy nem, ez bizony a valóság, 2019-ben, Abán.

Ghandit és Széll Kálmánt is leültette

Az oldalra felrakott videót több mint ezren látták, néhányan véleményezték is. Paprikajancsi és társai kilétére csak a kommentekből lehet következtetni, miszerint a hét fős testület három képviselőjére célzott a polgármester.

 

 

A független képviselőkből álló testület jó ideje mértani pontossággal megosztott: hárman, az élő szavazógomb szervilizmusával a szintén független, de remek fideszes kapcsolatokat ápoló polgármester minden döntését és bejelentését kommentár nélkül támogatják.

Hárman viszont olykor megpróbálnak kérdezni, a jogszabályokra hivatkozni, sőt, uram bocsá’, néha még ellentmondani is. A polgármester szerint ők a Gonoszok, szemben a Tiszta Lelkű Jókkal, azaz a három támogató képviselővel.

A Gonoszokat unta meg Kossa, amikor elhatározta, hogy a fény erejével töri le a maradék ellenállást. Úgy tűnik, talán mégsem bízott annyira az egy szál tömbgyertyában, mert az asztalhoz ezen kívül négy üres széket is kikészíttetett. Mint a polgármester teljes lelki nyugalommal kifejtette, ő már az ülés elején érzékelte, hogy itt bizony negatív erők fognak tevékenykedni, ezért „jelképesen leültette az asztalhoz” segíteni Széll Kálmánt, Mahatma Gandhit, Martin Luther Kinget és a Dalai lámát is.

 

 

A jelenetről egyeseknek egyből a Viharsziget ugrott be Leonardo di Caprio főszereplésével, míg a másik kommentelő már gyakorlatilag a centit vágja a következő önkormányzati választásig, mert csak annyit írt: még 240 nap.

Precízen dokumentált sikkasztás

Találunk viszont egy érdekes kommentet: „Nem tudom, mit szed, de ebből meggazdagodott volna, és nem kellett volna a mások pénze.” Kossa Lajosra ugyanis vádiratában felfüggesztett börtönbüntetést kért a Székesfehérvári Járási és Nyomozó Ügyészség.

A vád szerint a polgármester éveken keresztül dézsmálta az önkormányzat pénzét: fizetési és vásárlási előleg címkézéssel 2012 és 2016 között 83 alkalommal vett fel a település pénztárából kisebb-nagyobb összegeket, összesen több mint 10,7 millió forintot.

A G7 portál megírta, hogy Kossa 2012 decemberében kezdett akcióba, akkor kérdezett rá először a város pénzügyes munkatársánál, mennyi van a páncélszekrényben, és rögtön magához is vett több mint 250 ezer forintot. Ezt aztán az újévben többször megismételte, úgyhogy 2013-ban már több mint hárommilliós mínusznál járt.

Egészen 2016-ig rendszeressé váltak a pénzkivétek, amikről Kossa mindig írt elismervényt vagy kiadási pénztárbizonylatot, és akkurátusan szignózta is ezeket – azaz az 5000 fős kisváros vezetője a szabályoknak megfelelően dokumentálva sikkasztott évekig az ügyészség szerint.

Ki tudja, hány évig folyt volna ez, a város jegyzője viszont felmondott, s helyére nem került másik, míg végül ki nem jelölt egyet illetékességből a kormányhivatal. Az új jegyző érkeztével viszont napvilágot láttak a pénztárbizonylatok is 2017 elején, a képviselőtestület pedig fegyelmi eljárást kezdeményzett a polgármester ellen.

Kossa Lajos a botrány elkerüléséért a 10,7 milliót egy összegben visszafizette a város kasszájába, és feljelentést tett a testületből időközben kilépett egykori képviselő, Mikula Lajos, az Abai Hírek oldal adminja, továbbá az oldal koordinátora ellen, akik az egész sztorit tálalták a közösségi oldalon. Megjegyzendő, hogy a városban gyakorlatilag valóban az Abai hírek jelenti a fékeket és ellensúlyokat, Mikuláék ugyanis valamennyi testületi ülés videóját közzéteszik, a polgármester ellen folyó per részleteivel együtt.

Utóbbiban februárban volt egy tárgyalás Székesfehérváron, de hiába várta egy népesebb abai delegáció a Járásbíróságon, Kossa nem jelent meg, ezért a pert elhalasztották májusra.

Nehezen alakul a mindenoldalú jövősziget, de volt Szent Koronás alapkőletétel tűzzsonglőrködéssel

A két és fél órásra nyúló ülések, a sikkasztási vád, valamint Aba jó hírének elvesztésén túl többen azért is támadják a magát deklaráltan egyfajta város-sámánnak tartó polgármestert, mert a korábbi években beharangozott, hangzatos fejlesztési tervek legnagyobb részét neki sem álltak megvalósítani. Szinte hihetetlen, Kossa mi mindent tervezett Abának: a településnek 2050-ig „az új világ egyik mindenoldalú jövőszigetének” kellene lennie.

Ennek részeként létrehoznák az Abai Közösségi Tudat Testületét, a Megértés Házát (a jelenlegi kultúr helyett), a titokzatos célú Gyöngyvirág Abai Kutatási Központot, a Teremtés Háza Gazdasági Központot, a növények „Parlamentjét”, az Abai Öngyógyítás Házát, a Meditációs Kolostor és Lélekközpontot, egy gyógyfürdőt, valamint a települést alternatív energiával ellátó energiaparkot.

Kossa ezen kívül elhatározta a helyi virtuális „szeretetpénz” – az abai fABAtka – bevezetését is, a pályázati pénzek lehívását pedig nemes egyszerűséggel elnevezte Kék Óceán Gazdaságstratégiának.

Bár e céloknak a terv szerint 2019-ig már meg kellett volna valósulniuk, még semmi nem történt. A polgármester másik két álomprojektjének ügyében viszont legalább tartottak egy koncepcióbemutatót 2017 végén: a Dél kapuja elnevezésű projektben ugyanis egy Tudományos és Technológiai Parkot és a Shambala Gyógyító Központot szemmel láthatóan teljes erőbedobással óhajtja Abára a polgármester. Az eseményen természetesen nem maradhatott el a tűzzsonglőr-bemutató és a hangtál-kongatás sem.

Feltételezhetően ennek tudható be, hogy a gyógyítóközpont alapkőletételére is sor kerülhetett pár hónap múlva, ekkor egy gödör körül meglóbálták a Szent Korona piros párnára fektetett hiteles másolatát, és lebetonoztak az alapkővel kilenc kristályt. Csak ismételni tudjuk magunkat: a tűzzsonglőrök és a hangtálasok mellett itt stílusosan még az Ördöngösök zenekar is gondoskodott a népszórakoztatásról.

Az abaiak szeretik a város-sámánt

A sikkasztással vádolt polgármestert mindez nem zökkenti ki nyugalmából, ő ugyanis ártatlannak, és a gonosz erők, meg a globális összeesküvés áldozatának tartja magát. Szerettük volna megkérdezni erről-arról, így levelet küldünk, mi újság a gyógyító központtal, mit szól az állítólagos összeesküvés elméletekhez, miért nem ment el a tárgyalására, és így tovább – Kossa Lajos azonban nem reagált a megkeresésre.

Pedig ha megteszi, szívesen megkérdeztük volna a rendszerváltás óta Abát vezető független, de a 2010-ig közismerten jó fideszes kapcsolatokkal rendelkező, és akkoriban az MSZP szekerét is toló polgármestert arról is, hogy valódi, látható, az abai polgárok életét pozitívan befolyásoló fejlesztések helyett mire ment el több millió forint az utóbbi években. Mikor lesz felelőse a járóbeteg-szakellátó építése körüli törvénysértések miatti 130 milliós Állami Számvevőszék-bírságnak, amely az egykori Millenáris-vezér Incze Zsolt (Orbán Viktor egykori gimnáziumi évfolyamtársa) ügyvezetősége alatt keletkezett?

Az is érdekelt volna minket, miért mondta Kossa az idei, január 23-i testületi ülésen a tízmilliós sikkasztási ügy kapcsán, hogy „az igazság feltárása a teljes megsemmisülésemet jelentette volna”. Ez az elszólásszerű mondat ugyanis sokak szerint felért a polgármester beismerő vallomásával.

S hogy mit szólnak mindehhez az Abán élők? Nos, a hangtállal űzendő ellenzékieken és köreiken kívül nem sokan és nem sokat.

A legutóbbi, februári testületin történtekről sokan még nem is értesültek, pedig akkor a kommunális adót 9 ezerről 12 ezer forintra emelte a testület.

A nyílt ülést délelőtt 10 órakor tartották, így az abaiak legtöbbje nem tudott rajta részt venni, de az egyik képviselő sem – érdekes módon éppen a „Gonoszok” közül. Így fordulhatott elő, hogy a testület Kossa-hű hármasa a két nemleges szavazat ellenére gond nélkül átvitte az adóemelést.

Kissé vértelenül ugyan, de az akkor még Mediaworks (ma: KESMA) tulajdonú megyei napilap 2018 nyarán megpróbálta megszólaltatni a helyieket a sikkasztási ügy miatt kialakult helyzetről. Hogy Kossának manapság is nagy befolyása van, az abból is leszűrhető, hogy senki sem adta a nevét a véleményéhez.

A polgármester 2017 májusában, az akkor tartott falufórumon egyébként belengette, hogy nem kíván indulni polgármesterként a 2019-es önkormányzati választásokon, azonban a testületiken tett megnyilatkozásai nem erre utalnak.

Az általánosnak mondható érdektelenség viszont az eddigi kritikusok hangját is tompítja. Mint egy hozzászóló ironikusan megjegyzi, ha az abaiaknak mindez jó, hát megérdemlik, de senki se csodálkozzon, ha a következő testületi üléseken szelleműzés is lesz majd. Meg, ha kissé felfejlődnek a dolgok Abán, talán még asztaltáncoltatás is.

Kocsis Noémi

Fotó: pixabay.com

Megosztás