rendőrség

Alig fog utánfutós gyorshajtókat a rendőrség, pedig az M5-ön szembetűnően szabálytalankodnak

Mindössze 472 utánfutós gyorshajtót kapott el a rendőrség 2018-ban, miközben naponta száguldoznak az autópályákon a román, bolgár, román autószállítók. Pedig őket is meg lehetne fogni, ugyanis a KRESZ szerint legfeljebb 80-nal mehetnének a sztrádákon is.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Belső sávban előző külföldi utánfutós autó – mindennapos látvány az M5-ösön, ezt a fotót is ott készítettük. A jelenség azért is érdekes, mert a magyar KRESZ szerint ezek a járművek még autópályán is csak legfeljebb 80 kilométer/órás sebességgel haladhatnak. Nem véletlenül, hiszen könnyen belengenek, és akkor egyből irányíthatatlan lesz a járműszerelvény. Ez fokozottan igaz a nem egyszer 20 órája úton lévő bolgár, román és szerb autószállítókra.

A rendőrség 2016-ban figyelmeztette az autósokat a police.hu-n, hogy utánfutóval autópályán maximum 80 km/óra, lakott területen kívül egyéb úton 70 km/óra, lakott területen 50 km/óra sebességgel szabad közlekedni. Azt is írták, hogy a telepített traffipaxok, a VÉDA is kiszűri az utánfutós gyorshajtókat.

De úgy tűnik, ez mégsem elég hatékony.

A Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. adatai szerint 2018-ban összesen 192 ezer 445 darab U, azaz utánfutó matricát értékesítettek. Vagyis legalább ennyi autós hajtott fel a sztrádákra, utánfutóval. A megfogott gyorshajtók száma viszont elenyésző.

Az Átlátszó kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy 2018-ban országosan objektív felelősségre vonás alapján – jellemzően az autósok megállítása nélkül – összesen 472 utánfutós gyorshajtót fogtak.

Ez már csak azért is meglepő, mert az utánfutósokat még autópályán is le lehetne vadászni 95 kilométer/óra felett. Úgy tűnik, ezek a sofőrök megússzák.

De lehet, hogy nem sokáig. A rendőrség 2018 őszén jelentette a police.hu-n, hogy „az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy a közlekedők egy része csak addig tartja be a szabályokat, amíg úgy érzi, hogy a hatóság látóterében van, és esetleges mulasztásának elmarasztalás lehet a következménye.”

Éppen ezért nem jelentik be hol mérnek – mondjuk ez a külföldi gyorshajtókat valószínűleg eddig sem érdekelte. Pedig a rendőrség rendszeresen figyelmezteti az autósokat arra, hogy a gyorshajtás az egyik leggyakoribb baleseti ok.

Az is sokatmondó, hogy a VÉDA alapján 2018 első felében 306 ezer 302 csekket küldtek a gyorshajtó autósoknak. Ehhez képest érdekes adat az egész éves utánfutós fogás, ami 472.

Hogy az újfajta méréssel sikerül-e lassítani az autószállító konvojokon, 2019 év végére kiderül.

Segesvári Csaba

Fotó: a szerző felvétele

Megosztás