Csatornapénzek

Fidesz-közeli tanácsadók a sóskúti csatornaberuházásnál, bennragadhat a lakossági önrész

Aki csak számít: Biczi és Tuzson Ügyvédi Iroda, Public Sector Consulting, Provital. Összegyűltek, mint bogárkák a lámpafényre a sóskúti szennyvízcsatorna-beruházás bedolgozóiként. Azon ellenben máig megy a huzavona, hogy a 2015-ben átadott közműhöz befizetett lakossági önrészt az ingatlantulajdonosok visszakapják-e.

Sóskút történetében új időszámítás kezdődik – a nem szerény mondás a Pest megyei település szennyvíz-beruházásának hivatalos oldalán olvasható a beruházás átadását bejelentő írásban. Azt is megtudni a 2015. decemberi közleményből, hogy a község mintegy 1100 ingatlanából már több mint 900 megkapta az önkormányzattól a rákötési engedélyt.

„A Környezet és Energia Operatív Programban (KEOP) elnyert nettó 1,9 milliárd forintos támogatás a beruházás költségeinek 95 százalékát fedezte, a fennmaradó önrészt a község kormányzati támogatásokból finanszírozta. A sóskúti csatorna-beruházás nettó összköltsége kicsit több mint 2 milliárd forint volt. A kivitelezést a Strabag-MML Kft. végezte” – összegzik a lényeget a közleményben.

Az ördög azonban ezúttal is a részletekben bújik meg. A Strabag-leány 1,7 milliárdos ajánlattal nyert 2014 októberében. A szerződést az önkormányzat közlése szerint már a közzétételt megelőzően, szeptember 18-án megkötötték kicsit magasabb, tartalékkerettel számolva 1,85 milliárdos összegről. Ez meghaladja a szerződés eredetileg becsült értékét (szintén 1,7 milliárd), holott abba a közzététel szerint beleszámolták már a tartalékkeretet.

Kicsivel több, mint egy év múlva – csaknem akkor, amikor a hivatalos beruházási oldal már a győzelmi jelentést tette közzé – még ráhúztak 65 millió forintot kiegészítő munkák címen. 2015-ben pedig született egy kormányhatározat arról, ami 61,7 millió forinttal megemelte a támogatás összegét.

Kormányközeli szakértők paradicsoma lett Sóskút

Ami a szakértői támogatást illeti, az sem hiányzott Sóskúton. A projekt bedolgozóinak listáját a Medgyessy-kormány volt közpénzügyi politikai államtitkára, a környékbe valósi Keller László adatigényelte ki a településtől. Keller pénzügyminisztériumi államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője volt akkor, amikor Sóskút bekerült a támogatotti körbe.

Az adatigénylésre adott válaszból egyebek mellett kiderült, hogy közbeszerzési szakértés címen szerződtek 1,5 millió forint megbízási díjért az ekkoriban Tuzson Bence miniszterelnökségi államtitkár nevén futó Biczi és Tuzson (jelenleg Biczi és Turi) Ügyvédi Irodával. Az irodának projektmenedzsert és FIDIC mérnököt kellett kasztingolniuk.

Projektmenedzsmenti feladatok részleges ellátása címen kapott összesen 24,7 millió forintot, 2012-2015-ben munkanaponként közel 200 ezret a Public Sector Consulting Kft.

Ez a cég régi ismerősünk. A kft., akárcsak ikercége a Public Sector Tanácsadó 2016 végéig Holbok Sándor érdekeltsége volt. Ezek a cégek voltak a kamupályázatgyárak a fideszes Mengyi Roland büntetőügyében, azaz a Voldemort-sztoriban. A későbbiekben is fel-felbukkant a Public Sectorok neve, a leggyakrabban Hadházy Ákos Korrupcióinfóin, mint a dél-békési unióspénz-lehúzó cégcsoport tagjaié.

Holbok Szájer József kabinetfőnöke volt, majd a kétezres években Habony Árpád mellett vett részt a fideszes kampányügyek intézésében. A 168 Órának így jellemezte őt az egyik fideszes forrás: „Holbok jó srác, amióta  az eszemet tudom, ő az egyik kapcsolattartó a párt vezetése és az üzleti világ között”.

Hogy őket találta-e meg a Tuzson-iroda, amikor projektmenedzsert kellett keresnie, az nem egyértelmű. A sóskúti önkormányzat által Kellernek küldött válasz táblázata szerint részlegesen volt csak projektmenedzser a Public Sector, csakhogy a táblázatban más projektmenedzsert nem említenek. E szerint a közlemény szerint ugyanakkor a község közbeszerzésen választotta ki a Holbok-céget.

Nem találtuk az értesítőben a Provital Zrt. megbízására vonatkozó beszerzést. A Provital szintén közbeszerzési szakértőként tevékenykedett Sóskúton az önkormányzat táblázata szerint 5,1 millió forint ellenében.

A Provital neve is ismerősen csenghet. A cég jogelődének, a Provital Kft.-nek az egyik tulajdonosa Homolya Róbert volt. Ő később második ember lett az unióspénz-osztást felügyelő NFÜ-ben, majd nagy hatalmú államtitkár az eggyel korábbi Orbán-kormányban. Egykori cége töretlenül kaszál állami és uniós üzleteket a tanácsadás-bizniszben, olykor kétszer is számlázhatott ugyanazért a munkáért. A Provital jelenlegi fő tulajdonosa Antal Kadosa, Mészáros Lőrinc bizalmasa.

A Provital kiválasztásának módjára rákérdeztünk a sóskúti önkormányzatnál, ahol azt válaszolták, hogy hirdetmény nélküli ajánlatkérés után döntöttek a megbízásról. Ezt is fontosnak tartották hozzáfűzni: „a közbeszerzési szakértők kiválasztását a projekt megvalósításának ideje alatt a Közreműködő Szervezet három alkalommal ellenőrizte és rendben találta”.

Bennragad a lakossági önrész?

Mint fentebb idéztük, a hivatalos közműoldalon jelent meg, hogy a beruházás 95 százalékban uniós, 5 százalékban állami forrásból valósult meg. Csakhogy tudomásunk szerint a lakosságtól is szedtek be önrészt annak idején. Azt is kérdeztük a polgármesteri hivataltól, hogy elszámoltak-e a lakosság által befizetett, nem kevés, portánként több, mint 200 ezer forint körüli, Keller közlése szerint 290 ezres összeggel. Ha nem tették, tervezik-e a visszafizetést, ha azt sem, miért nem.

Sóskúton is az történt ugyanis, mint az országos számos más településén: kezdetben úgy tűnt, hogy a pályázati önrészt maguknak kell állniuk, ezért határoztak arról, hogy megsarcolják a fogyasztókat. A pénz kezelésére víziközmű-társulás is alakult. Később azonban a kormány átvállalta a különbözetet, de a lakosság befizetései valahogyan mégis bennragadtak a közműtársulásnál. Erről, a számos egyéb településen akadozó elszámolásról többször cikkeztük, a tárnoki helyzetről például itt, az érdiről pedig itt.

Míg azonban más településeken erős konfliktusba torkollott az elszámolás, ilyesmiről Sóskúton nincsen szó. Mintha a helyiek beletörődtek volna abba, hogy lehet, ugrott a pénzük. A Sóskúti polgárok nevű Facebook-csoportban például mindössze egyetlen kérdés vonatkozik az elszámolásra, amit a több mint 800 tag közül négyen lájkoltak cikkünk írásakor.

Érthető, hogy sem a víziközmű-társulás, sem az önkormányzat nem kapkod, hogy fizessen. Utóbbi nem is annyira választ írt kérdésünkre, mint anonimizálva megküldte azt a levelet, amit korábban Kellernek címzett (ami egyáltalán nem baj: a közérdekű adatigénylés lényege éppen a nyilvánosság, éppen ezért mi is elérhetővé tesszük a válaszlevelet). Csakhogy ebben sincsen konkrét felelet, inkább hosszas magyarázat, amiből az következik, hogy a fennmaradó pénzeket útépítésre fordították/fordítják.

Hogy ezt tehetik-e vagy sem, vitatott. A független polgármester által vezetett és független képviselőkből álló testület mindenesetre ragaszkodik ahhoz, hogy olyan munkákat végeztek, amelyek – márpedig ezt a szabályok lehetővé teszik – „kapcsolódnak” a közműberuházáshoz, például az akkori nagyobb terhelés miatt sérült utakat javították.

Megosztás