Egyéb

Előrelépés a visszatartott csatornapénzek ügyében: Tárnokon vizsgálatot indított a vízügyi hatóság

 

Korábbi cikkünkben megírtuk: Tárnokon a csatornaberuházást ugyan 2015-ben befejezték, de nem számolnak el a lakosok által befizetett pénzekkel. Ez áll abban a beadványban is, amely alapján a vízügyi hatóság most adatokat kér a helyi csatornatársulattól ás a tárnoki önkormányzattól – utóbbi egyelőre nem reagált a vizsgálatra.

Helyszíni ellenőrzést kezdtek a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakemberei Tárnokon április közepén a helyi víziközmű társulat működésével összefüggésben – információink szerint a társulat a kért információkat folyamatosan küldi az igazgatóságnak a befejezett csatornaberuházásról. Ezzel egyidejűleg megkeresték a helyi önkormányzatot, de innét egyelőre nem kaptak adatokat.

A vizsgálat elrendelésére azután került sor, hogy egy helyi civil aktivista, dr. Mihályiné Opéczi Mária mérnök a vízügyi hatósághoz fordult. Beadványa szerint a csatornahálózat megépítése érdekében létrehozott szervezet,

a tárnoki vízközmű-társulat több szempontból is jogsértően működik, leginkább azért, mert bár évekkel ezelőtt befejezték a beruházást, a projekt finanszírozására beszedett lakossági pénzekkel nem számolnak el.

Dr. Mihályiné hatodik éve küzd a hatóságokkal a csatornaépítések körül általa feltárt visszásságok miatt, de érdemi előrelépés eddig nem türtént az ügyben.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság vezetője a napokban arról értesítette dr. Mihályinét, hogy a társulatnál folyó ellenőrzés mellett megkeresték a helyi önkormányzat vezetőjét is. Szilágyi Attila igazgató azt írja dr. Mihályinénak, hogy az önkormányzat az adatszolgáltatási kérésükre eddig nem reagált.

A tárnoki aktivista tizenkét pontban foglalta össze azokat a visszásságokat, amelyek miatt a vízügyi hatósághoz fordult. Szerinte például a társulat nem az alapszabályban foglalt tevékenységi és feladatkör szerint működik, nem megfelelő a társulati tagok, azaz a Tárnokon élők tájékoztatása;

a társulat több küldötte elköltözött a községből vagy meghalt, ennek ellenére továbbra is aktív tagként tartják nyilván őket; ráadásul a tárnokiak által befizetett pénzek egy részét a szomszédos Érd szennyvíztisztítójának bővítésére akarják fordítani.

A beadvány két pontja olyan problémát érint, amely az ország számos településén konfliktusok forrása: A vízgazdálkodási törvény szerint, ha a projekt finanszírozására a lakossági hozzájárulásra már nincs szükség – Tárnokon ez a helyzet-, a pénzt vissza kell fizetni a lakosságnak.

Ezzel szemben a tárnoki társulat vezetése a tagság megkérdezése nélkül beleegyezett, hogy ezt az összeget kötelező önkormányzati feladatok elvégzésére: aszfaltozásra, csapadékvíz elvezetésére használja fel az önkormányzat. A másik országosan jellemző probléma, hogy noha a beruházás műszaki átadása 2015-ben megtörtént, az immár fölösleges Társulat a mai napig működik, és nem számolt el a befizetésekkel, noha ezt törvény írja elő.

A világos és egyértelmű törvényi rendelkezések ellenére az ország számos területén ugyanígy, különféle ürügyekkel halogatják az elszámolási eljárás megindítását, viszont az alapfeladattól – a szennyvízberuházástól – eltérő célra, például útépítésekre költöttek lakossági pénzeket.

Ha a vízügyi hatóságok és a cégbíróságok országszerte ugyanazokat a szabályokat ugyanúgy alkalmazzák, akkor nagy az esélye annak, hogy a cégbíróság a tárnoki ügyben is kimondja, a társulat törvénysértően működik, így jogellenesen halogatja az elszámolási eljárás megindítását, a lakossági pénzek visszafizetését.

A mérnök beadványában emlékeztetett, hogy az egri cégbíróság év elején jogerőre emelkedett végzésében ötszázezer forintra bírságolta a karácsondi víziközmű-társulatot a csatornaberuházással összefüggő jogsértések, egyebek mellett az elszámolási eljárás jogellenes halogatása miatt. Az eljárást a helyi vízügyi hatóság kezdeményezte.

Dr. Mihályiné abban a bízik, hogy a vizsgálat lezárása után a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság is eljárást indít az illetékes cégbíróságon a tárnoki víziközmű-társulat ellen. „A cégbíróság ugyanazokat a hibákat és hiányosságokat tárta fel, mint amilyenek a tárnoki víziközmű társulatnál is előfordulnak, és ennek megfelelően hozott a tagság számára kedvező ítéletet” – írta dr. Mihályiné március középén a vízügyi hatóságnak.

Az érdekeltségi hozzájárulás visszafizetésének elmaradása miatt már büntetőeljárás is folyik az országban.

A Csongrád megyei Bakson három éve várják a szennyvízcsatorna kiépítésére feleslegesen befizetett 220 ezer forintjuk visszafizetését a helyiek – március közepén számolt be az ügyről a hirtv.hu. A baksiak nehezményezik, hogy sem a víziközmű-társulat elnöki posztjáról tavaly lemondott polgármester, sem Farkas Sándor országgyűlési képviselő nem segít nekik az ügyben. Az adóhatóság viszont költségvetési csalás gyanújával nyomoz ismeretlen tettes ellen.

Kis Zoltán (Érd)

Megosztás