Egyéb

Méterenként 41 ezer forintba kerül a kormány által megígért ingyenes csatornabekötés

 

Díjmentessé válnak a közműcsatlakozások a lakosságnak és a kisvállalkozásoknak 2017. július 1-jétől – ezzel büszkélkedett a kormány körülbelül egy éve. A víziközmű szolgáltatók már akkor arra figyelmeztettek, hogy nem lesz itt nagy spórolás. Most az is kiderült, miért mondták.

Ingyenessé válnak a közműcsatlakozások július 1-jétől a családoknak, valamint a kis- és középvállalkozásoknak (kkv), és ennek a körnek mérsékli vagy teljesen díjmentessé teszi a kormány a kapcsolódó eljárási díjakat, miközben csökkennek az ügyintézési határidők is – jelentette be Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára még 2017. június 30-án.

Azt is mondta az MTI szerint, hogy díjmentessé válik a legfeljebb óránként 4 köbméter és a legfeljebb 32 amper névleges teljesítményű fogyasztásmérők beszerelése, valamint a 32 milliméter átmérőjű ivóvíz-vezeték és a 160 milliméter átmérőjű szennyvízvezeték bekötése.

Most foglalkozzunk az utóbbival, a víz- és csatornabekötéssel. A kormánysiker után egy nappal a víziközmű szolgáltatók jelezték, “a csatlakozás kivitelezése és a bekötő vezeték kiépítése, továbbá a vízmérőn kívüli szerelvények beszerelése nem szerepel a térítésmentes szolgáltatások között, így azok díját továbbra is meg kell fizetni a szolgáltatók részére.”

Innentől jöjjön a saját tapasztalat egy Csongrád megyei településről. Aki csatornát és ivó vizet szeretne a telkére az Alföldvíz Zrt. – állami cég – szolgáltatási területén, annak először is terveztetnie kell. Azt is írják, hogy bárkivel terveztethetünk, akinek a neve szerepel a Magyar Mérnöki Kamara honlapján.

Az Alföldvíz a telefonos ügyfélszolgálaton 3 tervezőt ajánlott, tőlük kértem ajánlatot. Az én esetemben csak a terv pontosan 150 ezer forintba került.

Ha elfogadta a tervet a szolgáltató, akkor jön az ajánlat. Az ivóvíz gerincvezeték 6,77 méterre van a bekötési ponttól, a csatorna pedig 9,88 méterre. Az Alföldvíz Zrt. ajánlata a következő: a szennyvíz bekötéséhez az ún. alépítményi munka, vagyis munkaárok készítése visszatemetéssel a rekordmagas, 27 százalékos áfával 116 472 forint. A cső fektetése és bekötése 295 974 forint.

Vagyis a csatornabekötés 412 445 forint, minden métere tervezés nélkül több mint 41 ezer forintba kerül.

Az ivóvíznél három lehetőséget adtak: ha mi ásunk – ezt választottuk – akkor mindössze 63 564 forint a bekötés. Ha ők ásnának, 218 567 forint. A harmadik, hogy mi szerelünk, de ezt senki sem vállalja. Az ásás őszerintük 155 033 forint.

Ez csak azért izgalmas, mert mint írtam, a vízcső 3 méterrel közelebb van, mint a szennyvíz, az alépítmény munka viszont közel 35 százalékkal drágább. Hiába kérdeztem az Alföldvíz Zrt.-t, ők sem tudtak rá magyarázatot.

Így az ivóvíz-bekötés métereként 32 ezer forint. Ha összeadjuk, messze leszünk bármiféle ingyenességtől. Egy víz- és csatornabekötés 2018-ban tervezéssel együtt 781 ezer forintba kerül. Ebben nincs benne az akna, persze ez is pénzbe kerül.

Hogy ez mennyiben hasonlít az egykori államtitkár – idézem “ingyenessé válnak a közműcsatlakozások július 1-jétől a családoknak” – tavalyi mondatára azt, mindenki maga döntse el.

Hogy teljes legyen a kép, az Alföldvíz Zrt. az ajánlatában is kiemelte, hogy amit a kormány újdonságként, térítésmentesnek kommunikált, az – a saját levelüket idézve – “mivel Társaságunk árjegyzéke alapján a felsorolt tételek nagy része már eddig is térítésmentes volt, ezért a bekötések költségei a jövőben jelentős mértékben nem változnak.”

Vagyis nincs ingyen ebéd, de még csak spórolás sem nagyon. Vagy önnek olcsóbban jött ki? Írja meg nekem!

Segesvári Csaba

Kapcsolódó cikkek:

Öt éve packáznak a hivatalok a lakossági csatornapénzek elszámolásának ügyében

Rágalmazással vádolják a mérnököt, aki szabálytalanságokat talált a Swietelsky szennyvízcsatornáiban

Feltűnően vagyonosodik az érdi polgármester, de nem hozzáférhetőek a korábbi vagyonnyilatkozatai

Kritikus állapotban a víz- és csatornahálózat: a kiszivárgott jelentés drámai képet fest

Megosztás