uniós támogatások

Uniós pénzből építették, gyorsan túladtak a meg sem térülő napelemparkokon

Három helyen épített Csongrád megyében napelemparkot egy korábban német tulajdonú vállalkozás, mindezt uniós támogatásból. A cégek alig termeltek hasznot, a beruházások sosem térülnek meg. 2016-ban adták el őket a vállalkozó fiának, akitől a cégeket három évvel korábban megvették.

Régen minden jobb volt – ajándékozz karácsonyra 2019-es Átlátszó-előfizetést!

Ópusztaszer, Pusztaszer, Balástya – nem csak a honfoglaláskori magyarok emlékei miatt érdekes a Csongrád megyei háromszög, hanem az 5 éve uniós pénzből épült napelemparkok miatt is. Ezekről akkor a Délmagyarország írt, a cikk szerint „darabonként 344 millió forintból, 206 millió forintos uniós támogatással” építették meg a napelemparkokat. A cikkben az is szerepelt, német Sybac-Solar állt a cégek mögött.

A napelemparkokat a Napfény Magyarország Kft., a New Solar Kft. és az Ép-Car-Net Kft. építette. A cégeket Zsiros József alapította, majd egyszerre adta el őket a német Sybac-Solarnak. A három cég ugyanazon a napon, 2012. június 28-án, fillére ugyanannyi pénzt: 206,6 millió forint uniós támogatást kapott napelempark-létesítésre.

Miután ők elnyerték az uniós pénzeket, megépítették és üzembe helyezték a parkokat, három évig üzemeltették a napelemeket. Szintén egyidőben, 2016 évvégén pedig minden visszakerült Zsirosékhoz, de ezúttal már a második generációhoz. A korábban Sybac-Solarnak nevezett vállalkozásokat pedig átvezeték, Zsiros Groupnak és Zsiros Invest Kft.-nek.

Az, hogy működnek a parkok, nem kétséges, minden évben szinte ugyanannyi áramot termelnek, és ebből az állami kötött díjak miatt ugyanannyi a bevétel is.

Csakhogy ezek a számok nem különösebben impozánsak. Az Ép-Car-Net a napelempark átadása óta összesen 1,57 millió forint nyereséget hozott, a Napfény Magyarország Kft. összesítve 5,6 millió veszteséget gyűjtött, a New Solar pedig 6,49 millió forint nyereséget. Utóbbi cég mérlegében szerepel egy 10 milliós egyéb bevétel, anélkül itt is mínuszban lennének. Akárhogy is nézzük a több mint 600 millió forintos uniós támogatásból megépült napelemparkok 4 év alatt összesen mindössze 2,46 millió forint nyereséget hoztak a tulajdonosnak.

Vagyis a beruházások sosem térülnek meg. Pedig a szerződéskötés, az uniós támogatás lehívásának időpontjában is ismert volt, hogy a megújuló energiát az áramelosztó rögzített áron vette át. Vagyis, ismerve a panelok teljesítményét, pontosan lehetett a bevétellel kalkulálni. De ez is változott, idén ezt is megszüntette a kormány. Vagyis az eddigi kalkuláció bedőlt, az járt legjobban, aki felvette a támogatást, és már túladott a rendszeren.

Zsiros Róbert nevéhez a Céginfó szerint 49 vállalkozás köthető, ebből több tucat nevében szerepel a solar – vagyis napelem. Többségüket 2016-ban alapították.

A férfiról 2010-ben írt az origo.hu, amikor Újlengyel mellé – ahová a napelem-cégeket is bejegyezték – hatalmas disznótelepet terveztek. A cikk szerint 1,3 milliárd forintból építkezett volna a részben holland tulajdonú, Hunland Pork Kft. A cégben a cikk megjelenésekor még tulajdonos volt a hollandok mellett a Zsiros család is. A beruházásból végül nem lett semmi. A hollandok nem tűntek el, erről 2016 évelején írtunk.

Joseph Janssen németalföldi milliárdosnak legalább huszonegy magyar vállalatban és több külföldi cégben van közvetlen érdekeltsége. Megírtuk, A 2010-es kormányváltás után Janssen változtatott a cége támogatási politikáján. Korábban a lovassportokat támogatta, de 2012-ben a Hunland cégcsoport szponzorként megjelent az NB2-es Dunakeszi Kinizsi Futsal csapat mögött.

Ebben az egyesületben történetesen oszlopos tag Szíjjártó Péter, Magyarország jelenlegi külügyminisztere is, más külügyi vezetőkkel egyetemben.

Zsiros pedig újabb napelemparkot akart, erről tanúskodik például Alsónémedi 2016-os közgyűlési jegyzőkönyve. Ebben a vállalkozó azt kérte a tesülettől, engedélyezzék nekik, hogy védett területen építkezhessenek. Azt is mondta, hogy ez jó a községnek, mert évente 1,5-2 millió forint iparűzési adóra számíthatnak 25 éven keresztül. Ez, a már látott gazdasági számok alapján túlzásnak tűnhet, de végül nem is ők építettek ott, hanem újra egy német vállalkozás.

Segesvári Csaba

Fotó: a szerző felvétele. A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

Megosztás