Szeged

Liechtensteinben mosták fehérre a szegedi trafikkirály cégével lenyúlt uniós pénzt

A szegedi Fideszhez ezer szállal kötődő cég offshorozott el 185 millió forint uniós támogatást. A vadaspark játszótér-építését az OLAF is vizsgálta, pár év aktatologatás után pedig vádat emelt az ügyészség is. A pénz nem került elő.Az eset kipattanása után három évvel emeltek vádat Szegeden egy, a helyi Fideszhez ezer szállal kötődő cég vezetői ellen, akiket különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével gyanúsított meg most az ügyészség.

A vádlottak a vádirat szerint 2013-ban jogosulatlanul vettek igénybe 185 millió forint hazai és uniós támogatást a Szegedi Vadaspark területén épült tematikus játszótér kialakítására és üzemeltetésére, valamint egy interaktív látogató-tájékoztató rendszer létrehozására.

A Flamingo elnevezésű tájékoztatórendszer lényege az volt, hogy a látogatók laptopokat kölcsönözhettek a vadaspark bejáratánál, és így virtuálisan is körbejárhatják a parkot. A projekt tényleges bekerülési értéke a támogatási szerződésben szereplő költség mindössze 15 százaléka volt – állapították meg utólag a szakértők. A többi pénznek nyoma veszett.

A játszótérmutyi néven elhíresült szegedi botrányt három évvel ezelőtt Ménesi Imre szocialista városatya robbantotta ki.

Világszínvonalú fejlesztés

A nyomozás adatai szerint a Titan Project’s House Kft. kereste meg a Szegedi Vadasparkot, hogy egy jelentős beruházást valósítana meg az önkormányzat által fenntartott állatkert területén. A cég – amely az előző évben mindössze 1,9 milliós árbevételt ért el – a projektre 30 százalékos önerő mellett 185 millió forintos támogatást nyert.

A pénzből végül elkészült egy játszótér, felállítottak öt darab információs oszlopot és a látogatók által pénzért bérelhető mobil eszközöket vásároltak. Ménesi szerint azonban a megvalósított beruházás csak a töredéke lett a tervezett 260 millió forintnak, a számításai szerint 40 millió forintnál többet a Titan Project’s House nem költött el a projektre.

A cégnél korábban úgy védekeztek, hogy a Flamingo “világszínvonalú” szoftverének fejlesztési költségei százmillió forintra rúgtak, és sokba fájtak a napelemes, érintőképernyős konzolok is.

A Titan Project’s felszámolója mindenesetre 12 millió forint kikáltási áron verte dobra a játszótér berendezéseit egy 2016-os felszámolási hirdetményben. A Flamingo hardverjeit pedig többszöri nekifutásra 1,6 millió forintért sikerült eladni a nyáron.

Trafikmutyitól a játszótérmutyiig

Ménesi képviselő már a botrány kipattanásakor felhívta a figyelmet arra, hogy a nyertes cég több szálon is kötődött a helyi Fideszhez, amit annak idején Gyimesi László vezetett.

A Titan Project’s House tulajdonosa és ügyvezetője ekkor Vahl Rezső, aki kiadója és alapítója volt a Szóda című jobbos kampánykiadványnak, amely a 2014-es választások előtt ütötte a helyi baloldalt.

Vahl a trafikmutyiban is szerepet játszott, ő volt az ügyvezetője annak a Traficum Bt.-nek, amely Szegeden több dohánybolt üzemeltetési jogát is elnyerte. A dohánycég tulajdonosa Cseri László, a helyi Fidesz-elnök személyi titkára, valamint Horváth Viktor, a Szegedi Közlekedési Kft. akkori sajtóreferense, aki egyben a Szóda főszerkesztője és a szegedi Fidesz rendezvények állandó műsorvezetője volt.

Az elkészült játszóteret végül a Fidesz helyi elnöke, Gyimesi László avatta fel, az ünnepségen Európában egyedülállónak nevezve a projektet. A játékokat forgalmazó cég pedig a honlapján referenciaként tüntette fel a vadasparki játszóteret, bár ezt a közlést a botrány kirobbanása után gyorsan el is távolította.

Ménesi a történtek miatt büntetőfeljelentést tett az ügyészségen és az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz, az OLAF-hoz fordult. Azon kívül, hogy hová tűnt a 185 milliós támogatás, arra is kíváncsi volt, hogyan nyerhette el a szegedi cég pályázaton árbevételének több mint százszorosát, 185 millió forintot.

„A projektet tavaly év végén lezárták, és semmilyen szabálytalanságot nem állapított meg az Európai Unió ellenőrző hatósága” – hajtogatta Vahl a botrány kirobbanása után, majd perrel fenyegette meg Ménesit, amiért szerinte nagy nyilvánosság előtt megrágalmazta. A szegedi közgyűlés Fidesz–KDNP-frakciója pedig –  amely a helyi jobbikos képviselővel négy éven keresztül egy fős többséget alkotott – politikai támadásnak címkézte az ügyet.

A mutyigyanús beruházás miatt a város szocialista országgyűlési képviselője, Szabó Sándor többször is felszólalt a Parlamentben. Első alkalommal Lázár János még arról tájékoztatta, hogy a közreműködő hatóság az ellenőrzések során mindent rendben talált.

Később azonban, egy szóbeli kérdésére Tállai András államtitkártól már azt a választ kapta, hogy a teljes pályázati összeg visszafizetésére kötelezték a céget. Időközben ugyanis a beruházás ügyében költségvetési csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen vizsgálatot indított a NAV bűnügyi igazgatósága.

Felszámolás a cégtemetőben

Csakhogy a Titan Project’s-en bajosan lehet behajtani a pénzt. A játszóteret építő cégben 2015 tavaszán Vahlt az ukrajnai lakcímű Baloh Ihor váltotta a tulajdonosok között. A társaság pedig a székhelyét a belvárosból a kiskertekbe, egy cégtemetőbe helyezte át.

A Szegedi Törvényszék 2015 szeptemberében megállapította a Titan Project’s House fizetésképtelenségét, és elrendelte a cég felszámolását. A cég legfrissebb elérhető mérlege 2014-re vonatkozik, és 94,7 milliós adósságállományt mutat.

Az igazságszolgáltatás malmai, ha lassan is, de őrölnek: közel két évvel a botrány kipattanása után, 2016 áprilisában a nyomozó hatóság két személyt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, valamint különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntettével gyanúsított meg. A két gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezték, egy harmadik társuk, Dávid Zoltán ellen – aki ismeretlen helyre távozott – nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a bíróság.

A pénzmosással gyanúsított, szökésben lévő békéscsabai férfi, az Est Lapok korábbi Dél-alföldi kiadóvezetője volt, Linkedin profilja szerint jelenleg is a Csabai Kolbászfesztivál egyik társtulajdonosa, s övé a Ledbox nevű közterületi mobil reklámhordozó. Dávidot végül idén júniusban Liechtensteinben vették őrizetbe, majd átadták a magyar hatóságoknak.

Az ügyészség szerint a “szegedi cég”, azaz Titan Project’s House vezetője – vagyis Vahl, bár őt a közlemény nem nevezi meg – vállalkozási szerződést kötött egy másik vádlott által képviselt szlovákiai székhelyű társasággal a projekt generálkivitelezésére.

A szlovák cég azután valótlan tartalmú szerződést kötött egy brit-virgin szigeteki offshore céggel az interaktív látogató-tájékoztató rendszer szoftverjének kifejlesztésére annak ellenére, hogy az már korábban a szegedi cég rendelkezésére állt.

A szerződések alapján a szlovák cég a Titan Project’s felé 230 millió forintról állított ki számlát a játszótér elemeinek beszállításáról, kültéri tájékoztató konzolok felállításáról, az interaktív látogató-tájékoztató rendszer kiépítéséről. A számlákkal szemben a projekt tényleges bekerülési értéke a támogatási szerződésben megjelölt bekerülési érték 15 százaléka volt csak – érvel az ügyészség.

A bűncselekményből származó pénz eredetének leplezésére a vádlottak valótlan tartalmú szerződéseket kötöttek egy liechtensteini gazdasági társasággal a tájékoztató rendszer szoftverének unión kívüli felhasználására. A számítógépes program ekkor még el sem készült. A harmadik vádlottnak pedig – azaz alighanem Dávidnak, bár ez nem teljesen egyértelmű az ügyészségi közlésekből – nem volt felhatalmazása a társaság képviseletére.

A szerződésekre az ügyészség szerint azért volt szükség, hogy többszörös átutalásokkal, offshore cég bevonásával és a cégek közötti pénzmozgatásokkal legálisként tüntessék fel a jogosulatlanul felvett támogatás összegét.

A vadasparki játszóteret annak idején sztároló fideszes politikus, Gyimesi László időközben odébbállt Szegedről. Jelenleg a Budapesti Közlekedési Központ új, idén alapított cégét, a BKÜ Budapesti Közlekedési Ügyfélkapcsolatok Zrt.-t vezeti közel egymilliós havi fizetésért.

Rafai Gábor

Megosztás